Бум на сватбите у нас, разводите - все по-малко

Бракът продължава средно 15.1 години
Обновена: 18 апр 2015 07:31 | 18 апр 2015 07:30, Веселина Йорданова
26
Бум на сватбите у нас, разводите - все по-малко
Снимка: архив, Ройтерс

Ръст на браковете и спад на разводи отчитат от Националния статистически институт (НСИ) през 2014 г. Миналата година 24 596 двойки са решили да минат под венчилото, или с 2653 повече спрямо предходната година.

„73% от сключените бракове са в градовете, което се дължи на факта, че там живеят повече млади хора”, заяви председателят на института Сергей Цветарски.

Най-много мераклии да застанат пред олтара е имало във Варна, Велико Търново и Кърджали. Мъжете встъпили в брак средно на 30,6 г., докато дамите са решили да минат под венчилото на 27,5 г., пише "Монитор".

Данни на НСИ показват, че с всяка изминала година средната възраст на бракувалите се се повишава с по 2-3 месеца.

Статистиката отчита още една положителна тенденция – намаляването на разводите. През 2014 г. разтрогнатите бракове са били 10 584, което е с 324 по-малко спрямо предходната година. Оказва се, че бракът продължава средно 15,1 г. Най-много желаещи да свалят брачните окови са били бургазлии, варненци, габровци и софиянци.

Въпреки увеличението на браковете 58,8 на сто от новородените са извънбрачни.

„По този показател България е на едно първите места в Европа. Това се дължи на определена група от обществото, за която бракът не е традиция”, обясни Цветарски. Данните показват, че в Сливен, Пловдив и Враца децата на неженени родители са два пъти повече от средното за страната. Това са и регионите, в които е отчетен най-голям брой непълнолетни родилки.

През миналата година 3130 деца са родили деца. На фона на това от НСИ отчитат, че рязко намалява броят на жените във фертилна възраст, т.е. тези, които са в най-плодородните си години. За една години българките между 15 г. и 49 г. са намалели с над 21 000.

Статистиката показва, че средната възраст на първото раждане на българката през 2014 г. е била 26,7 г., което е с 2 месеца повече спрямо предходната година. София, Сливен и Бургас са били първенци по раждаемост.

Сливен и Бургас са двата града, където почти всеки пети жител е под 15 г. На другия полюс са Видин, Габрово и Ловеч, където над 25% от населението са над 65 г.

За една година средната възраст на българина се е увеличила с 2 месеца и е достигнала 43,2 г. при 41,9 г. за Европа. Най-младо е населението в Ирландия, където средната възраст на жителите е 35,5 г., а най-възрастно в Италия и Испания – 46 г.

„Населението застарява прогресивно. 1 440 329 от българите са над 65 г. Това означава, че всеки пети е пенсионер”, заяви председателят на НСИ.

Положителното в демографската карта е, че продължителността на живота се увеличава. За една година животът на българина се е удължил с 2 месеца до 74,7 г. В Западна Европа обаче средната възраст е 80,3 г.
   
 


26
Още по темата: бракнаселение
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
1
 
! Отговори
az преди 7 години
DOLNA LUJA to nqma jeni samo bokluci vi brakove iskate
10
3
 
4
 
! Отговори
хм преди 7 години
58 процента от новородените ц ига ни ли значи това. Брвво, супер.
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Статията е пълно противоречие на реалността!
8
3
 
6
 
! Отговори
тъжна статистика преди 7 години
Тъжна е статистиката в България... Гледам, дори и богати хора, повече от 1-2 деца не искат... Ако искаме да се запазим, трябва поне по 3 да имаме...
7
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отчитат спад в разводите защото голяма част от хората в БГ не се женят, а живеят на семейни начала и когато решат да се разделят - всеки откъдето е, без развод...затова няма разводи
6
3
 
5
 
! Отговори
Св преди 7 години
Е да, то само по себе си е написан и отговора - средно 28-31 годишните, т.е. раждани в бума през 80-те години на мин. век. Няма начин да няма този бум, засега. След 10+ год. когато има бум на тъмнораждащото само население, ще гледамe около 3-4 К бракове. P.S. Харесвам паралeлните новини с поскъпване на жилищните имоти :)).
5
4
 
10
 
! Отговори
ММИШО преди 7 години
ИМАЛО СПАД В РАЗВОДИТЕ - ГЛУПОСТИ! ГРЕШЕН ВИ Е КРИТЕРИЯ! ДА БЯХТЕ ИЗСЛЕДВАЛИ ФАКТИЧЕСКИ РАЗПАДНАЛИ СЕ СЕМЕЙСТВА, А НЕ ДОКУМЕНТАЛНО. НЕПОЗНАВАМ МЪЖ, КОЙТО НЕ КРЪШКА НА ЖЕНА СИ. А 80% ОТ ПОЗНАТИТЕ МИ ЖЕНЕНИ МЪЖЕ ИМАТ ЛЮБОВНИЦА. КАКВО ЩЕ КАЖЕТЕ ЗА ТАЯ СТАТИСТИКА?
4
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Glupavi hora, horata kak se pravqt zavisimi edin kum drug.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 4 -щом не са се гръмнали -значи искат /да живеят някъде където има кой да им готви и да им чисти ,и са прекалено западнали по външност женените мъже -затова не се развеждат и да почват наново да гонят млади мацки/:)))
2
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Женените мъже живеят по-дълго. Но дали искат...
1
1
 
8
 
! Отговори
инспектор Дюдю преди 7 години
а защо не отчитате бум'а на разводите? Нима е най малко , като %-ти? - на днешно време сред младите до 35-38 год. възраст? А съобразявайте се малко - като пишете някаква статия ***...