Заповед: Забранява се на чиновниците да са груби!

Забраняват се и споделяне на политически пристрастрия
3 фев 2016 08:30,
13
Заповед: Забранява се на чиновниците да са груби!
Снимка: Bulphoto, архив

Българският чиновник е длъжен да не проявява грубост и неуважение към гражданите, които обслужва. Това е записано в промените в Закона за държавния служител, които бяха публикувани за обществено обсъждане вчера, съобщава "Труд".

До две седмици тези промени могат да влязат за гласуване в Министерския съвет.

Чиновниците няма да имат право да проявяват каквито и да е политически пристрастия докато са на работа. Служителите ще могат да поемат работата на свой колега само след изрично съгласие. За това те ще получават и 50% от неговото възнаграждение. Ако няма кой да замести служител, който е в дълъг болничен, това задължение ще има прекият му ръководител.

От промените става ясно, че държавните служители ще са длъжни да използват годишните си отпуски само в календарната година, а ръководителят - да разписва молбите им за почивка.

Забранява се компенсирането на отпуск с парично обезщетение, освен при напускане. При необходимост чиновниците може да бъдат местени да изпълняват временно друга служба в рамките на същата администрация, ако не е по-ниска от заеманата. Преместването се допуска в същото населено място за не повече от 45 календарни дни в една и съща година. Със съгласието на самия държавен служител той може да бъде преместен за не повече от четири години на друга длъжност. В този случай преместването може да е в друго населено място.

Чиновниците, работили една година в една администрация, може да бъдат назначени в друга без конкурс за длъжността, ако отговарят на условията за нейното заемане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А имат ли ЗАПОВЕД да работят съвестно и спазвайки законите? Защото точно държавните/общинските чиновници често проявяват лични пристрастия, особено в малките градове и села!
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Забраняват се и споделяне на политически пристрастрия"-че какво има да споделят то всички знаят че щом си на работа значи си от партията на кмета
8
0
 
3
 
! Отговори
аналнологичен слюча преди 8 години
Сега вежливо ще ти е....т лелята и стринката и...
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Правилно,не трябва гражданите да знаят от коя банда е човека на бюрото.
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 2ДА! Държавния служител обслужва гражданите, а ако граждина е прекалил, то има се охрана във всяка държавна служба.
5
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Започнете от създаването на реални длъжностни характеристики с реални изисквания и оценки за тях, после трябва и реална оценка на заетите в дадена служба. И най-важното, забранете на средна управленска длъжност да са хора с по-малко от 5 години работа на същия пост в частния сектор.
4
4
 
26
 
! Отговори
Дърт Крейзър до 2 преди 8 години
Гражданите са груби ,защото след половин час чакане , се оказва че служителката губи повече време да им обясни колко им е ниско IQ-то , отколкото да им отговори на проблема
3
2
 
23
 
! Отговори
Сп??нс преди 8 години
Само на който му се е налагало да потърси съдействието на чиновник в чужбина , може да разбере разликата с родните писарушки. За послудно ми се наложи да ида в тукашното данъчно за годишната декларация, то не бяха обяснения , примери , служителката се обади в полицията да види дали са ми обновили адресната регистрация и т.н. За пример - това лято отивам в НОИ ,да питам какво дължа и отговорът :" Ама вие как незнаете !? "...
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До хА какво предлагаш да прави?
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А дано.