Божо Димитров – Дядо Коледа: Вдигна заплатите с... 500 лева

Парите идвали по нова схема на заплащане - от продажбата на билети в НИМ
Обновена: 3 яну 2017 12:46 | 3 яну 2017 12:44,
54
Божо Димитров – Дядо Коледа: Вдигна заплатите с... 500 лева
Снимка: архив Булфото

Шефът на Националния исторически музей Божидар Димитров влезе в ролята на Дядо Коледа за служителите си и им даде голям коледен подарък – рязко увеличение на заплатите с от 100 до 500 лева. Освен това работещите в НИМ получиха и бонус към надниците си.

Скокът на заплатите в музея е повече от обявения предварително – до 30 лева.

Шефът на НИМ не спрял и дотук с подаръците, а за Нова година честитил с добавки от 250 лева към заплатите на докторите на науките. В музея те са 11, а досега добавката им е била 50 лева.

Още по темата

"В различни научни учреждения тя е между 50 и 150 лева, като само в СУ "Св. Климент Охридски" тя е 250 лева. По този начин НИМ се изравнява с най-престижното висше учебно заведение в България", обясни Димитров.

Сериозното увеличение на заплатите станало възможно по няколко причини.

"Първо, хората ми работят перфектно, като добре смазани машини са и заслужават от години много по-добро заплащане за отговорностите, които имат по опазване, изучаване и представяне на културно-историческото наследство на страната", каза директорът на НИМ.

И второ – културното министерство в лицето на Вежди Рашидов предложило, а Божидар Димитров приел нова система на заплащане. Едно от важните неща в нея е правото да НИМ да ползваме за заплати и част от собствените средства, набрани от билети.

Досега НИМ можеше да ползва само 50% от тези средства и то само за дейности – археологически разкопки, издания на книги, откупки на артефакти.

"А без излишна скромност НИМ, благодарение на работата си, има много посетители и съответно солидни за един български музей приходи. Сега ще има пари и за дейности, и за заплати. Служителите в НИМ с висше образование и добра работа вече са много над мечтата на Волен Сидеров за над 1000 лева заплата", обясни още Божидар Димитров.

Той допълни и че новата система щяла да му позволи да вдига заплатите на служителите си и през годината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Varna преди 7 години
До петковЗа Българин си супер неграмотен.Ти май си се продал и за по-малко.^^
31
1
 
5
 
! Отговори
Този път поздравявам преди 7 години
проф.Божидар Димитров. Хората в онзи музей заслужават по-високо заплащане, а също и по-висока надбавка за научните степени.Опасявам се само от едно нещо. Сега хрантутниците от БАН ще ревнат, че и те искат по 250 лв за научните си степени. Всъщност, не повече от 10% от тях наистина заслужават такава по-висока надбавка. Останалите и по 5 лв не заслужават, защото са получили редовни докторантури с връзки, знанията им са на нивото на посредствен гимназист и през повечето време лентяйстват.
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Евала
29
1
 
3
 
! Отговори
ес преди 7 години
До АнонименНе е само предколедно, а и предизборно
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Предколедно е имало много молби за напускане, та затова е трябвало да включи тази схема.
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В цялата страна заплатите трябва да се вдигнат с минимум 500. Не само музейаджиите живеят в България.
26
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Охраната е от камери на МВР, а всичко друго като заплати е загуба на бюджета и хубави директорски постове за приятели на ГЕРБ.
25
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е за сметка на хората в малките музеи.Божо и НИМ прибират всичко по-хубаво при тях.
24
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А децата страдащи от тежки заболявания значи ли, че трянва да умиpaт защото държавата не им осигурява медикаменти и лечениа а дава пари за по високи заплати на музейни работници и Божо да се пъчи по медиите?
23
2
 
10
 
! Отговори
ОХ преди 7 години
Не знам какви са им били заплатите.Може би са заслужавали повишение,ако са си сършили добре работата и приходите са повишени много,но чак пък с по 500 лв увеличение. Те да не да са почнали да докарват милиони седмично?
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЛогиковедДо 33: И какво като са на държавна хранилка? Това означава ли, че трябеа да получават символични заплати с които не могат да си гледат семейството ?А учените от БАН, асистентите в университетите, лекарите, библиотекарите, социалните работници и дори военните като са на държавна хранилка? Това означава ли, че трябва да получават символични заплати с които не могат да си гледат семейството ?
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е те музеите сега в тези времена големи печалби прават, народа се интересува от култира, харчи като луд за музеи. В статията са пропуснали да го споменат, но това е случаен пропуск, разбира се, че музеят е на печалба и от там се по високите заплати, не от бюджета и от данъците на другите.
20
1
 
5
 
! Отговори
Логиковед преди 7 години
До 33: И какво като са на държавна хранилка? Това означава ли, че трябеа да получават символични заплати с които не могат да си гледат семейството ?
19
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До МУСАкаЗа съжаление тези хора работят на по-ниски заплати от 25 годишните продавачки в МОЛ-овете, търсещи безспирно ИЗДИСЛАВ и чудещи се на коя дискотека да мятат гюбека довечера.На продавачките в моловете не им плащат с държавни пари а с пари на частниците които държат магазините. А "тези хора" са на държавна хранилка и заплати им плащаме всички ние с нашите данъци.
18
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мамкамуууу!Парите идвали по нова схемааааа????Да бе.На нас тази схема ни е добре известна.Каква ли е ползата и от тези че си вдигат заплатите??
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До AzТи да си чувал да е имало конкурс? Него си го избират по презункция, както Путин е абониран за президент, нищо, че формално трябва да има избори.
16
6
 
13
 
! Отговори
Az преди 7 години
До АнонименМа половината не сте прочели статията и злобеете. Реформата се състои в това, че му е позволено да ползва собствените си приходи за увеличаване на заплатите и те са вдигнати от тези собствени приходи. Това е правилно решение и води до добър резултат и за хората, които работят там. Относно генерирането на разходи и че щели да го гонят мога само да кажа, че Директор на НИМ е избираема длъност за 4 години и го избраха тази година.
15
6
 
25
 
! Отговори
МУСАка преди 7 години
За съжаление тези хора работят на по-ниски заплати от 25 годишните продавачки в МОЛ-овете, търсещи безспирно ИЗДИСЛАВ и чудещи се на коя дискотека да мятат гюбека довечера.Това е минимумът, който Димитров можеше да направи.Дано продължава в същия дух. Да не говорим, че бюджета на това министрество се равнява колкото трансфера на 2 - 3 футболиста от малко по-известен отбор...
14
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хохохо... весела Божо-Коледа и щастлива нова номенклатурна година!
13
4
 
9
 
! Отговори
Атлас преди 7 години
ЕВАЛА,Браво >))))