Обявявят конкурс за 600 охранители на границата ни

Правомощията им ще са като на гранични полицаи
Обновена: 13 яну 2017 22:25 | 13 яну 2017 22:19, Веселина Йорданова
37
Обявявят конкурс за 600 охранители на границата ни
Новите коли на МВР ще изглеждат така. Снимка: БТА

Следващата седмица ГД "Гранична полиция" ще обяви конкурси за над 600 служители – сътрудниците по охрана. Те ще бъдат назначени по допълнително щатно разписание в рамките на около месец и ще работят изцяло по охрана на външните ни граници – с Турция, със Сърбия и отчасти морска граница. Това съобщи заместник-директорът старши комисар Стоян Иванов.

Още по темата
Правомощията им ще са като на гранични полицаи и след подготовка в рамките на две седмици ще изпълняват съвместни задачи заедно с тях.

Следващата седмица Министерството на вътрешните работи ще обяви поредица от обществени поръчки, свързани с финансирането от 160 милиона евро, които България получи за справяне с миграционния натиск и охрана на границата. Това каза зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев по време на пресконференция, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Той подчерта изключително кратките срокове за реализация на проектите и поясни, че всички предприемани действия са съгласувани. До няколко дни ще бъде подписано и грантовото споразумение за близо 90 млн. лева допълнително финансиране, обявено от Европейската комисия в края на м.г.

Заместник-министърът на вътрешните работи представи част от съществените инвестиции, които предстои да бъдат направени.

Сред тях са развитие на системата ТЕТРА на МВР - основен начин за комуникация по границите на България, където няма покритие /за над 29 млн. евро/; развитие на Интегрираната система за наблюдение на българо-турската граница в участъците, в които към момента такава не е изградена /няколко компонента, първият от които на стойност за около 18 млн. евро/; закупуване на IT оборудване и развитие на Националната шенгенска информационна система за над 20 млн. евро.

Ще бъдат закупени високопроходими автомобили за всички ОДМВР по външните граници и за ГД „Гранична полиция” - над 400 автомобила /за повече от 31 млн. евро/, както и 500 контейнера за ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”, които могат да бъдат използвани за настаняване на мигранти в случай на криза /малко над 5 млн. евро/.

Част от поръчките са пуснати за предварителен контрол към Агенцията за обществени поръчки.

Зам.-министър Гунев подчерта, че с европейски средства ще бъдат осигурени едногодишни заплати за сътрудници по охрана на границата, облеклото и всяко оборудване, необходимо за изпълнение на служебните задължения за охрана. Ще бъдат възстановени и ежедневните разходи по командироване на служители на МВР и на армията, поддръжка на автомобили, гориво, подобряване на възможностите за въздушно наблюдение.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
nlo преди 7 години
До Извънземенmnogo si umen beeeeeee
27
1
 
2
 
! Отговори
123 преди 7 години
Ами ха дано и най-накрая МВР да си свърши работата по охраната на границата :), а не да разчитат на армията (като за всяко по-сериозно нещо)
26
1
 
3
 
! Отговори
райт преди 7 години
До пенсионерТе ще са пенсионери всеки го знае вече май само ти -не?
25
1
 
7
 
! Отговори
райт преди 7 години
До Нищо ,нищо.....Това ще са пенсионери разбираш ли от МВР И МО заплатата ще им е около 700 +пенсията дето си вземат от 600-700-800 така че смятай?а младите седят без работа това е полужението.
24
2
 
8
 
! Отговори
пенсионер преди 7 години
За къде първо тези 160 млн Евра ми от преди Нова година ги залагат за кво ли не кат се почне от полиция та да се свърши със саниране..Защо първо не изпратят техните пенсионери които получаватзаплата и пенсия .Освен това заемат преобразуваните длъжности и сменения статут чийто р.м могат да се заемат от млади хора без пенсия.И когато не попълнят местата за охрана на границата тогаз да поканят нас пенсийте.Популизма на Бойко Цецо и Румито нямат край.
23
0
 
26
 
! Отговори
Бивш поличай дюмбел преди 7 години
Боко е заплаха за националната сигурност, съкрати, уволни и принуди да напуснат и пенсионират здрави прами мъже, сета доброволци търси. Затвор за негодника съсирал БЪЛГАРИЯ.
22
0
 
31
 
! Отговори
РБ преди 7 години
В МВР останаха началници и администрация!!!Редовите полицаи не са получавали дрехи и джипове от 5 години!!!Истината е, че граничарите си вършат работата,но политиците хранят талибаните вместо да ги екстрадират!!!
21
1
 
21
 
! Отговори
socialen преди 7 години
Бананова република.
20
0
 
10
 
! Отговори
Обущар преди 7 години
Дааа, виждам ниша !
19
1
 
11
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Е как малко пари дават, а като стачкуват ви се виждат много големки заплатите им! Хайде сега да видим колко големи родолюбци сте.
18
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До КретенчоМного ти отива. Не става дума да нахлузиш обикновени обувки на обратно...
17
2
 
5
 
! Отговори
Кретенчо преди 7 години
Ако ти дам мойте кондурки искам да те видя как ги слагаш наобратно, форумен ***
16
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде пишман патриоти отивайте да пазите границата на майка България.
15
3
 
15
 
! Отговори
Извънземен преди 7 години
Затова когато видиш следа в полосата, трябва да знаеш и как да я изследваш. Точно при обутите наобратно обувки можеш да схванеш че обувката е обута наобратно, като изследваш дълбочината на стъпката. Винаги човек първо стъпва с петата, където значи е по дълбока следата. Тогава ако видиш че пръстите на обувката са потъвали по дълбоко, отколкото тока, това е признак че или е ходил заднешком или е обул обувките наобратно. И двете неща са признак за едно - да те заблуди че е заминал а не дошъл.
14
2
 
5
 
! Отговори
Извънземен преди 7 години
До ВладоТоковете на обувките се намират на пръстите на краката. Така като погледнеш стъпката, все едно човека е минал пред теб а не срещу теб. Все едно вървите в една посока (ако гледаш стъпките) обаче се оказва че човека е минал срещу теб. Петата на обувката е на върха на пръстите. Махат се вързалките и се обуват обувките наобратно.
13
0
 
14
 
! Отговори
Владо преди 7 години
До ИзвънземенТова, за обутите наобратно обувки ми стана интересно - в смисъл, лявата на десния крак ли, обясни по-подробно .
12
6
 
14
 
! Отговори
Извънземен преди 7 години
Знаете ли колко хитрости използват нарушителите? Две основни от тях са "Стъпка в стъпка" - минава първият през полосата и всички останали минават по неговите стъпки, това е за да не може да се хване бройката на нарушителите. Може да минат и 50 човека а да има само една следа... другоата хитрост е обути наобратно обувки и ходене заднишком. Създава се представа че човека не е преминал насам а е излязъл в посока другата държа. И си мислиш че човека е заминал а той всъщност дошъл. Много има да учат.
11
3
 
31
 
! Отговори
Извънземен преди 7 години
Какво обучение за 2 седмици, то нищо няма да им влезе в главите. Аз когато бях в гранична полиция, учехме повече отколкото се учи в училище. Той за две седмици учене, дори и следа в полосата няма да различи, за какво си говорим изобщо? Съкратиха войската и сега ще търсим хора за да пазят границата... трябваше да си остане редовната служба, сега нямаше да търсят граничари а щяха да си имат обучени кадри, които влизат на всеки 3 месеца и учат и пазят. А сега? Ще обучаваме 2 седмици и готово.....
10
4
 
22
 
! Отговори
Сержант преди 7 години
Ала бала. И кого ще назначат пак бивши военни или полицаи и защо, защото няма материал.
9
3
 
30
 
! Отговори
Ха ха смях за 600 лв преди 7 години
Аз затова се пенсионирах и се махнах, не съм си намерил здравето на улицата, да вървят ония оядените от парламента и агнешките главички дето не си знаят парите те да охраняват!!!!