НИМ с ценно дарение - Евангелие на близо 400 г.

Дарен е и Ирмологий, печатан в Москва през 1838 г.
13

Евангелие. Снимка: НИМ

Две ценни книги – уникално издание на Евангелие, печатано във Вилнюс през 1644 г. и Ирмологий, печатан в Москва през 1838 г., са дарени днес на НИМ, съобщиха от музея.

Евангелието е дело на печатницата на Братството на Св. Троица, което от 1596 г. се нарича Съшествие на Св. Дух и е едно от печатащите на кирилица издателства в Литовското княжество. За периода на неговото съществуване, от 1596 до 1705 г., там са отпечатани 74 книги.

Град Вилнюс още от втората половина на 16-ти век е най-големият европейски център, където се издават книги с кирилски шрифт. Книгата е голям формат, богато украсена със заставки и орнаментирани инициали, шрифтът е едър и тържествен, страниците са рамкирани с декоративна украса. Очевидно е използвана активно при богослужение и за четене – на много от листовете има следи от покапвания със свещ, а долните краища на листовете, където се отгръща, са зацапани и захабени.

Общото състояние на книгата е добро. На предния и задния форзаци има приписки от различни писачи, в една от които се споменава за значително събитие в българската история – Велчовата завера от 1835 г. 

Ирмологият е богослужебна книга в Православната църква. Подареният екземпляр е много добре запазен, изданието е отпечатано с църковнославянски шрифт, украсено с червенослов, инициали в червено и заставки в черно. Книгата е с кожена подвързия с щампован кръст на предната корица. На задния форзац има бележка, написана от протопсалт Георги Бонеков, в която съобщава, че на 6 септември 1955 г. е извършен атентат – хвърлена е бомба в турското посолство в Солун. Този акт предизвиква, според автора, "страшно гонение на християните и техните свещеници и архиереи в Цариград".

Ограбени са гръцката печатница в Истанбул и православните храмове, изпочупени са прозорците и вратите на християнски домове, пребити са православни свещеници, осквернени са църковни утвари и одежди. Емоционалният запис на протопсалт Бонеков завършва с оценка на щетите за православната църква в Истанбул на "над 100 милиона американски долара". 

Книгите са дарени от Пенка Драгнева-Илиева от София по желание и по поръчение на починалия отец Пеню Цвятков Пенев от с. Войнежа, Великотърновско. Книгите са изключително ценна придобивка за НИМ. Те обогатяват книжовното културно наследство, което притежава музеят и ще бъдат изложени в най-близко време в постоянната експозиция на НИМ, уточняват от културната институция.


13
Още по темата: ЕвангелиеНИМИрмологий
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Китно селце ВОЙНЕЖА преди 3 години
Малкото китно селце е пазило стотици години тази свещенна книга , поклон !!!
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това вече е новина.
8
1
 
3
 
! Отговори
глупости ли? преди 3 години
или четене по диагонал?
Има сега един тест, с който проверяват учениците - четене с разбиране се казва.
7
2
 
2
 
! Отговори
ГЛУПОСТИ! преди 3 години
НЯМА ТАКОВА СЪБИТИЕ ПРЕЗ 1955-г. в СОЛУН!
Това е Гърция---ТАМ ВСИЧКИ СА ХРИСТИАНИ!
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До кирил: ИСКАШ ДА КАЖЕШ , ЧЕ СИ КРАДЕЦ ЛИ ?!...ИЛИ НЕ СИ БЪЛГАРИН ?!...ЛИПСА НА ЕЛЕМЕНТАРНА ЛОГИКА , А И ЗЛОБА ТЕ ПРЕСЛЕДВА БЕЗМИЛОСТНО...ИСКРЕНО ТИ СЪЧУВСТВАМ , НО САМО ТИ МОЖЕШ ДА СИ ПОМОГНЕШ ! БОЖЕ , ОПАЗИ БЪЛГАРИЯ !!!
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Благословено и преблагословено да е Словото Господне!
4
0
 
9
 
! Отговори
Вилнюс преди 3 години
Печата е във Вилнюс, най-големия печатарски център на кирилица по него време.
3
0
 
11
 
! Отговори
художника преди 3 години
До кирил

Кирчо, когато искаш да обиждаш другите, не съди по себе си !!!
2
14
 
2
 
! Отговори
кирил преди 3 години
крадец-българин
1
0
 
15
 
! Отговори
художника преди 3 години
Равносметката:
1. Дарение = Българин .
2. Усвояване= " иганин .