Бедност ли? Купуваме всяко второ жилище с пари накуп, без кредит!

Стандартът на живот се повишава, категоричен е кредитен консултант
17 фев 2017 07:00,
187
Бедност ли? Купуваме всяко второ жилище с пари накуп, без кредит!
Снимка: Булфото, архив

За купуването на всяко второ жилище от по-високия сегмент през миналата и от началото на 2017 г. са използвани пари накуп. Това сочи проучване на пазара на голяма посредническа компания, която отчита спад на този вид сделки, спрямо минали години.

През 2013 г. те са били около три четвърти, а през 2015 г. - около две трети.

Според кредитния консултант Тихомир Тошев, обикновено в брой, със собствени средства се плащат купуваните скъпи имоти с инвестиционна цел. По думите му, цитирани от "Монитор" в средно високия сегмент теглените ипотечни кредити са между 80 000 и 140 000 евро, а във високия - от 200 000 до половин милион евро.

"Предпочитаният срок на изплащане е от 15 до 20 години и е по-кратък от масовите ипотеки (40 000 - 60 000 евро), които се най-често се сключват за над 20 години. Обикновено жилищни заеми за скъпи имоти теглят хора с добри доходи, които могат да си позволят по-висока месечна вноска и предпочитат да не ги изплащат дълго време и така пестят от лихви".

Според Тошев по-голямата част на покупките на жилища от по-високите сегмент е за повишаване стандарта на живот.

"Хората вземат апартамент с по-големи помещения, на по-хубаво място и по-качествено строителство", допълни кредитният консултант.

Според проучване делът на сделките с инвестиционна цел в затворените комплекси на София остава стабилен около 29 %.

Брокерите в столицата отчитат още нарастване на търсенето и сключването на сделки с недостроени апартаменти във високия и средно високия клас комплекси. Причината е, че заради повишения интерес на пазара има по-малко предлагане на качествени имоти. За последните 2 години има нарастване на тези покупко-продажби от 37% на 57% от общия обем.

Купувачите обикновено предпочитат апартаменти с 2 и 3 спални, като жилищата с прилежащи дворни пространства се нареждат сред предпочитаните в затворените комплекси. Търсят се предимно апартаменти, които се характеризират с качество на средата и на строителството, функционално разпределение на вътрешното пространство, налична инфраструктура, бърз и удобен достъп. Жилищата с 2 спални се придобиват срещу суми между 160 000 и 175 000 евро, а средната цена на самостоятелна къща в затворените комплекси е около 360 000 евро.

За последните 3-4 години се наблюдава и свиване на разликата между офертна и покупна цена на скъпите жилища, която спада от 11% през 2013 г. до едва около 3% през 2016 г., отчитат брокерите През миналата година цените в сегмента са се увеличили с 9%, като номиналната стойност обикновено е в диапазона между 900-1550 евро на кв. м.

В отговор на повишаващото се търсенето и ръстът на цените в сегмента, предприемачите в София са започнали строителство на 17 проекта, 10 от които ще бъдат завършени през 2017 г. Допълнително са обявени намерения за реализация на още 13.

Столичните брокери прогнозират ръст на интереса към имоти в строеж и през 2017 г., като търсенето ще се стимулира и от изгодните ипотеки, отпускани от банките. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
1
 
! Отговори
sadiq zak преди 5 години
Търсите ли заем без стрес, за да запазите целия си проект за годината. ние сме тук, за да вдигнете финансовата си болка в радост и щастие за вас и вашето семейство. вземете писалката си сега пишете на г-н kopalova сега, заеми заемодателят ви може да се доверите, за да ви помогне в нисък интерес от 2% курс. Той действително ми помогна с 500 000 евро и му казах, че ще го платя в рамките на 5 години и той се съгласи. Свържете се с пощата; kopalovax1***seznam.cz
128
1
 
6
 
! Отговори
Божидар преди 7 години
Жилища купуват айдуците от герберските обществени поръчки и кражбата на еврофондовете. Другите плащат наеми в чужбина.
127
0
 
9
 
! Отговори
Св преди 7 години
Написах вече какво имам в предвид под гниене на желязото. За да съм по - изчерпателен да се разбере, че не беше арматурата и тръбите само повърхностна ръжда а дълбока разпадаща като гнило дърво. Философстването и издребняването с научни термини няма да спаси очевадното. Приятна вечер!
126
4
 
2
 
! Отговори
До СВ преди 7 години
Гниенето е биохимичен процес свързан с живите организми (хора, животни, птици, риби, насекоми, растения, гъби и т.н.) или производните от тях материали. В английския същата дума се ползва и във физиката, когато се говори за спонтанна загуба на електронни от радиоактивното ядро... Стоманената арматура и тръби, както и металите не са органика и не попадат в описаните случаи. Ръждясват, но не гният.Както няма и бетонно желязо. Желязото е хим.елемент, а армировката и тръбите са стоманени.
125
0
 
9
 
! Отговори
seira преди 7 години
АБЕ, ТОЯ ТОШЕВ, ДОКОГА ЩЕ ГО ПУСКАТ ДА БРЪЩОЛЕВИ ГЛУПОСТИ ЗА НЕЩА ОТ КОИТО НЕ РАЗБИРА?!
124
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имам апартамент във Варна панелен 98 кв.м чисто,с килер,отделно баня,тоалет,голяма кухня трапезария и отделен хол,санирала съм си го сама ,сменена дограма,юг,такова разпределение,изглед и локация в центъра ,няма ,не плюйте панелите,навремето разпределенията им бяха идеални,нямам нито изгнили тръби ,нито мухъл,а сега новото е ужас,за 98 по нотар.акт,чистата площ ще е70 кв.м
123
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Накуп с парите от продаденият апартмент наследен от умрял роднина. Да не си помисли някой, че стандарта на живот е много висок тук.
122
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Германия ,Кьолн ново строителство,гипсокартон без настилки 100 кв.м. струва 380 000 евро,отделно 3,5% комисионна за брокера и 10 000 евро разходи по адвокат и нотариус,зет ми си купи с 1,5% лихва от банка и купувачите чакаха ред да го построят,няма жилища там!
121
2
 
23
 
! Отговори
Така е преди 7 години
Умирай, но заем не вземай.
120
1
 
4
 
! Отговори
nkavrakov преди 7 години
В момента цените са високи поради многото купувачи и малкото продавачи.Това е истината .Когато истерията с купуването поотихне ще се балансират нещата.Който е решил да купува просто да не го прави.Банките също са некоректни защото до вчера не даваха кредити при ниски цени а сега 15-16 месеца когато надуха цените услужливо се включиха .Точно затова не теглете ипотечни.
119
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не си заслужава и да имаш накуп пари да ги даваш за безумно скъпите имоти в София!
118
0
 
12
 
! Отговори
Файнъл преди 7 години
До Анонимен"Заема все някога свършва , наема не свършва..." ***, намери ми заем, който покрива жилището с всички довършителни работи и обзавеждането, и месечната вноска по него да ми е 500 лева. Също и утре или след няколко години, ако нещо се случи и не мога да си плащам, банката да си взима жилището и да не ме търси повече за нищо. Няма такъв нали?! Хайде стига сте спамили с подобни изказвания. Много ясно, че всеки би предпочел да си купи, НО С ГОТОВИ ПАРИ, А НЕ СЪС ЗАЕМ.
117
0
 
13
 
! Отговори
Св преди 7 години
Под гниене на арматура, имам в предвид ръждясване. През пукнатините в плочата, под мозайката на горния етаж се просмукваше влага, цели парчета бетон падаха отдолу. Показваше се разпадаща арматура. Нескончаеми бяха опитите да вляза с майстори в горния апартамент и за МОЯ сметка да оправя нещата. Простотия, немотия и непукизъм. Щеше да ми падне на гости някой ден. А иначе - гниещ метал бяха и тръбите които смених на парното в банята. Като ги измъкна между плочите, майстора ги счупи като съчки.
116
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Статията е манипулативна!Как пък не!-в тази криза,несигурност в държават,избори след оставки,фалиране на банки,нахлуване на нелегални имигранти и видиш ли кой купува в такава обсТАНОВКА?
115
3
 
12
 
! Отговори
бг преди 7 години
А има ли балъци да купуват прескъпите бг панелки в почти извънгаранционен срок от соц.време?Ми в европейските столици цените на жилищата са даже по-ниски в сравнение а бг.столицата,където има имотна мафия и много "екстри",като Топлофикация,която получаваш заедно с многогодишна панелка и безплатно щъкащи *** в нея!
114
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То и аз знам едни кметове, където си строят нови къщи в момента големи като хотели, ама знам че парите са им от над 50% от обществените поръчки в джоба :D Не се фантазирайте, защото балона предстои да се спука мн лошо.
113
7
 
1
 
! Отговори
До Св до инженера преди 7 години
"Неоправения теч от съседа я доразрушаваше, арматурата гниеше..."С най-последното току-що изкара за некоя Нобелова награда, била тя за физика или химия
112
3
 
11
 
! Отговори
Само питам: преди 7 години
Успяхте ли да продадете два апартамента през тази година или са в процес на договаряне???
111
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"В Париж квадрата е 15 хил евро"В топ центъра на Париж - може, но в покрайнините в никакъв случай не е толкова. То и в центъра на София цените стигат до 5000евро на квадрат. Пък ние ние си имаме Айфелова кула, нито Лувър.
110
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде,бе.Всяко 2-ро жилище с пари накуп.При тези лихви,колко хора ще вземат кредити?По-добре от роднини и приятели и от децата,които са в чужбина,отколкото кредит.А иначе не виждам от какво сме забогатели и колко хора могат да си позволят ново жилище.