Плащаме 200 млн. за медицински изделия - протези, пирони

Родители дават по близо 4 бона за ремонт на слухови апарати
Обновена: 24 мар 2017 07:48 | 24 мар 2017 07:40, Елка Василева
8
Плащаме 200 млн. за медицински изделия - протези, пирони
Снимка: архив, Reuters

Близо 200 милиона лева годишно доплащат българските пациенти за медицински изделия, които не се поемат от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). В това число влизат пирони, протези и различни видове импланти.

Болните и техните близки са принудени не само да си ги купуват, но и да поемат за своя сметка и поддръжката им, като се започне от консумативи и се стигне до ремонти, пише "Монитор".

Такъв например е случаят с кохлеарните апарати за деца с намален слух. Те се заплащат от здравната каса, но не и ремонтът им, който може да достигне до 4000 лв.

Самите апарати се състоят от две части – вътрешна, която се имплантира, и външна – за ухото. Външният процесор работи с три батерии, които се сменят на всеки три дни и се плащат от родителите. Според лекари процесорът трябва да се сменя на всеки 5-6 години, тъй като се амортизира и чупи. Освен това през такъв период фирмите пускат на пазара нови модели и спират производството на резервни части за старите модели.

Децата с кохлеарни импланти у нас са около 400. Родителите им настояват държавата да финансира поддръжката на въпросните медицински изделия, без които малчуганите не чуват.

Оказва се също, че пациенти с инвалидизиращи заболявания вече са отрязани от лечение в чужбина за сметка на държавата, защото такова има и в България независимо че в нашата страна то не се поема от НЗОК и е изцяло за сметка на пациентите. Става въпрос за лечението на пациенти с Паркинсонова болест с имплантиране на електроди в мозъка.

 


8
Още по темата: медицински изделия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
0
 
! Отговори
Питам преди 4 години
Какво искате с 50 ст осигуровки ?
4
1
 
0
 
! Отговори
ИНФОРМИРАН преди 4 години
Само да питам автора на статията. Кои МИПСПС или ТПС се поемат от НЗОК? Щом е писал би следвало да знае.
Моята информация е ЧЕ НЗОК НЕ ПЛАЩА ТПС/МИПСПС. А парите за помощните средства са далеч над 200 милиона. А мафията са така наречените фирми за помощни средства които със своето лоби не желаят помощните средства да се поемат от НЗОК.
3
1
 
6
 
! Отговори
д-р Исня преди 4 години
Истината е, че здравните осигуровки са за министъра, затова трябва да се плаща при добър ден в болница! Реалните цени - примерно една пластмасова тръбичка, струваща 50 стотинки се пробутв на болния за 500 лева, за да има постъпления във фонда "И лекарят е човен и той иска S класа". Затова българино, мълчи и плащай!
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За Медицинската мафия ли става въпрос???
1
1
 
2
 
! Отговори
Kliment преди 4 години
Lajete.