Макс от Щутгарт, най-бедният европеец, избра за дом Динково

Аз съм човек, а животът в Германия е невъзможен, твърди той
23 юни 2017 14:15, Анисия Иванова
93
Макс от Щутгарт, най-бедният европеец, избра за дом Динково
Снимка: Труд

Макс от Щутгарт твърди за себе си, че най-бедният жител на видинското Динково и най-бедният човек в цяла Европа.

България е най-бедната държава в Европейския съюз, Северозападът е най-бедния регион в държавата, а Динково е най-бедното село в Северозапада, казва той за новия си дом.

"Не мога да живея в Германия. Там държавата е луда, хахо. От години хора от цял свят идват при нас. Нямам нищо против либийци, турци, афганистанци, но те смятат, че Германия е Елдорадо. Но не е. В Германия вече няма достатъчно пари за образование и за учители. Който не е част от системата, не може да преуспее. Не политиците, големият бизнес управлява Германия, но не в полза на хората, а на своите интереси", смята Макс. И твърди, че не се чувства нито германец, нито българин, нито европеец. "Аз съм просто човек!", казва той.

Пристигнал у нас преди 2 години и половина, в България го довела любовта, а в Динково – случайността, споделя той. В Щутгарт Макс Линигер учил за стъклар и бил един от най-добрите в техническото училище. Шефовете му дори му предложили да продължи обучението си, за да вземе диплома на майстор, имал възможности да замине в Индия или Китай, където да изкарва много пари. Но отказал категорично, разказва "Труд".

"Животът в Германия е невъзможен. Хората там вече мислят само за пари и работят до изнемогване. Печелят добре, но нямат време за себе си, за приятели, за отдих и радост от живота. В Германия можеш да работиш, но не и да живееш", заявява с горчивина 27-годишният германец.

Решението му да приключи с учението и работата в родината си той взел след като години наблюдавал живота на приятели и познати. И това, което виждал, го разочаровало. "Майсторът, който ме канеше във фирмата му и дори да му стана съдружник, е на 40 години, но вече не може да движи ръцете си и от работа по обекти рядко вижда децата си. Не исках такъв живот", категоричен е Макс.

Когато приятелката му Яна – дете на българка и руснак, се върнала със семейството си в България, той тръгнал след нея. Минал с колело 2500 км край Дунав. Избрал къща, където двамата да живеят, започнал дори работа с баща й, но момичето решило, че иска да продължи да учи в Германия, а Макс вече не желаел да се връща в родината си. Останал в България – без любовта си, без работа и без пари. Но не се отчаял. Познати му предложили да ремонтира ферма в село Динково – между Лом и Белоградчик, и той приел. Но когато свършил, вместо договорените 600 лева му платили само 100.

"Тръгнах напосоки из селото, видях хора в една къща, влязох и поисках вода. Оказа се, че мъжът е швейцарец, заговорихме се и след като разбраха, че съм от Германия и нямам къде да живея, ми предложиха да остана в съседната къща, на техни приятели. Те отдавна търсели кой да поддържа имота им. Така станах жител на Динково", разказва одисеята си Макс Линигер. За няколко седмици той постегнал разбития покрив и зейналите врати и прозорци и се нанесъл в запустялата къщурка.

Хората в Динково взели да наобикалят от любопитство появилия се незнайно как в селото им чужденец, разбрали, че е със златни ръце и започнали да го викат да им помага. Някои му плащали, други само казвали "Благодаря!". Така във всекидневно общуване с жителите на селцето германецът научил български и започнал да опознава България и характера на северозападния човек.

"България е най-хубавата страна в която съм бил. Има всичко – планини, море, красиви реки, плодородна земя. Тук е като рай, един приятел даже казва: "Това не е страна, а континент", възторжено реди Макс.

Впечатленията му от хората в България обаче не са чак толкова позитивни. Според него повечето българи обичат да се оплакват от неудачите си, но малцина правят нещо, за да променят живота си.Недоволен е и, че доста от познатите му като че ли не разбират разликата между работа и помощ.

"Канят ме да им помогна, а всъщност искат да им работя, без да ми плащат. Аз не съм тъп – помощ е да дам на някой вода, или да пренеса нещо. Но да му ремонтирам къщата без пари, е работа и трябва да се плаща!", възмущава се майсторът от Щутгарт. Сред качествата на българите, които Макс не харесва, е и нежеланието на нашенците да се вслушват в критиката, твърди той.

С малкото пари, които изкарва с работа из Динково и съседни села, а понякога и в София, младият германец е ремонтирал и боядисал в пъстри цветове къщата си. На фасадата е изписал името си и телефонния си номер, за да може, който иска да го наеме.

След две гладни и трудни години у нас най-бедният европеец е засадил с помощта на местни баби домати, чушки, лук и картофи в двора си, за да има храна за зимата. Сковал е и курник, където смята да отглежда 3-4 кокошки, за яйца и месо. Преди дни майката и бащата на Макс пристигнали в Динково и настояли да се върне в родината си, но той отказал.

У нас най-неочаквано Макс Линигер открил и Бога. Благоприятният изход от трудни ситуации, красотата на изгревите и залезите, дълбочината на небето над главата му и мислите, които го спохождат, когато остане насаме с щурците нощем, го подтикнали към вярата, че има неведома сила над света и хората, разказва младият мъж. Радва се, че в малкото българско село се чувства спокоен и наясно със себе си. Крои планове за живота и бъдещето си.

"Искам да открия фирма и да работя сериозно. Често пътувам до София и оправям документите си. Всичко ще бъде законно и чисто, ще плащам данъци", казва Макс.

В свободните си от работа часове той рисува странни картини, в които бели, черни и червени фигури се преплитат в пориви към разрушение и съзидание. Споделя, че пише и книги – едната е историята на живота му досега – от Германия до България, а другата е по-философска – за смисъла на всичко около нас и мястото на човека в големия свят.

"Вече знам какво искам от живота. Да отворя сутрин прозореца, да видя слънцето и да се зарадвам, че се задава един хубав ден и съм жив. Да си изпия бавно кафето и да реша какво ще правя! Е, това не е да си свободен като птица, но пак е много хубаво!", разперва ръце Макс Линигер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
0
 
! Отговори
Пламен Петков преди 6 месеца
Странно ли е че няма жена до него? Нито германка, нито българка, нито ***. Жените имат усет за живота и знаят, че така не може да се живее.
75
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хора вярващи християни са добре дошли в България. Хора, повярвали в Бога в България, са добре дошли у нас!
74
1
 
5
 
! Отговори
neo5 преди 6 години
12 Защото Божието слово е живо, деятелно, по-остро от всеки меч остър и от двете страни, пронизва до разделяне душата и духа, ставите и мозъка, и издирва помислите и намеренията на сърцето.13 И няма създание, което да не е явно пред Бога; но всичко е голо и разкрито пред очите на Този, на Когото има да отговаряме.
73
0
 
5
 
! Отговори
neo5 преди 6 години
До УМЕН ГУЩЕРНе съм онзи ... сиднито, иначе като говориш така за писането ми... лудите са точно другите, които бягат от мъдрост и знания, аз просто копирах откъс от "Притчи" (Библия).
72
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като ни облъчват с материални ненужни блага и нагласата колкото повече толкова повече ... как няма да си депресиран. Английските родоостъпници създали Америка нали така са облъчвали масите и до днес там е така , Европа върви по този път , да станем държава Европа да няма националности . Човека избягал да бачка коллото да преживее а през останалото време ще си живее . Ако нямаше *** поселата и днес щеше даси има населени места.Слото е спокойствие ,зеленина , тишина , релакс!
71
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Блъскам вече 11-а година в Лондон.Имам семейство,добра квартира,луксозен автомобил и изкарвам достатъчно,но сякаш усещам някаква празнина.Станал съм като биологичен робот,подвижен калкулатор. Когато дойдох бях пълен с ентусиазъм, исках да имам това което имам сега,но сега усещам, че нещо не е наред,че този начин на живот и материалните неща не ми носят вече радост.Чувствам се като в капан от който не мога да изляза,не мога да бъда като това момче,а мисля че от това имам нужда.
70
1
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
До анонимен 85Dobre kazano! :)
69
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Рай пълен гяволи:)
68
18
 
2
 
! Отговори
:) преди 6 години
Пичът не е читав. Това е 100% ясно. За съжаление няма изненади и чудеса в този живот. Всичко е просто и 2+2 винаги е равно на 4.
67
1
 
9
 
! Отговори
do Гробокопач преди 6 години
какъв ГЕРБ какви 5 лева бе м.а.л.о.м.у.м.н.и.к. , хората ти писали за германеца, за живота му, за това какво и как мисли , какви тъпотии ражда сбърканата ти глава.
66
0
 
5
 
! Отговори
neo5 преди 6 години
8 Всичките думи на устата ми са справедливи, Няма в тях нищо лъжливо или опако.9 Те всички са ясни за разумния човек, И прави за тия, които намират знание.10 Приемете поуката ми, а не сребро, И по-добре знание, нежели избрано злато.11 Защото мъдростта е по-добра от скъпоценни камъни, И всичко желателно не се сравнява с нея.12 Аз, мъдростта, обитавам с благоразумието, И издирвам знание на умни мисли.13 Страх от Господа е да се мрази злото. Аз мразя гордост и високоумие, Лош път и опаки уста
65
0
 
4
 
! Отговори
neo5 преди 6 години
1 Не вика ли мъдростта? И разумът не издава ли гласа си?2 Тя стои по върха на високите места край пътя, На кръстопътя;3 Възгласява на портите, при входа на града, При входа на вратите:4 Към вас, човеци, викам, И гласът ми е към човешките чада.5 Вие, глупави, разберете благоразумие, И вие, безумни, придобивайте разумно сърце6 Послушайте, защото ще говоря хубави неща. И ще отворя устните си да произнеса правото.7 Защото езикът ми ще изговори истина. И нечестието е мерзост за устните ми
64
0
 
3
 
! Отговори
neo5 преди 6 години
Притчи 22:29 Видял ли си човек трудолюбив в работата си? Той ще стои пред царе, няма да стои пред неизвестни хора.
63
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прав е за Германия. Живях там 9 години. Изкарвах много добри пари по техните стандарти, с висококвалифицирана работа. Но бях депресиран. Работех много, по 70-75 часа на седмица, постоянно бях в командировки, нямах време за себе си. Бях стигнал до там да се затворя в себе си и да не искам да виждам никого. Махнах се, но живея пак извън България. Старият ми работодател пак ме наема 2-3 пъти годишно като консултант, с което изкарвам достатъчно, за да живея добре. Щастлив съм. Парите не са всичко
62
9
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Коментираме статията-защото пак ни се обеснява как живеем в рай:)Рай пълен с лъжи и кофти хора-това е България.Едни тарикати,който се състезават кой да излъже повече.Това че германеца още не го знае,не прави живота в България друг.
61
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
що му правите сметка на човека,не мога да разбера.като не ви харесва,затваряте статията и толкоз.
60
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
предстои ни да работим до умиране,за да хрантутим бюрократи,банкери,фалшиви телкаджии,администрация и все повече ***.
59
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
А като опре до болница,Нап,полиция-ще изхвърчи със 200км/ч
58
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До "успял българин"***, добре си се уредил в ротбоническата класа като 3то степенен гражданин. Да бяха всичките гастербайстери като тебе, щеше да се сбъдне мечтата на баба Маркел.Тези които са били там достатъчно за да спрът да гледат надолу с присмех, се огледаха око себеси и установиха че не са мечтали да работят 20 години за да изплатят колиба в миризливото село в западна Бохемия.Метата на Българинът е да бъде беден Германец, а на Германецът да не бъде беден.
57
14
 
1
 
! Отговори
Баце преди 6 години
С две думи - Ха Хо