Искрен, вторият след Желяз: Не съм престъпник!

Младият мъж благодари на всички за протестите и подкрепата
146
Искрен, вторият след Желяз: Не съм престъпник!

"Не се чувствам престъпник, не съм направил нищо нередно", обяви Искрен Георгиев, вторият българин, обвинен от САЩ, за нарушаване на ембаргото срещу Сирия.

И Искрен, както Желяз, е заплашен с екстрадиция и американски затвор заради работата си в US-компания у нас, която е продавала самолетни части в разрез със законите в САЩ.

"Сирийските авиолинии бяха поредният клиент, поредната сделка. Аз лично не съм се обаждал на тях", разказа младият мъж пред Нова тв. Той е работил в компанията през 2010 година. Там е работила и съпругата му, с която имат малко дете. Разбрал за обвиненията миналата година.

Още по темата

"Разбрах, че в американския офис са влезли полицаи и са търсили управителите там. Тогава и видяхме, че сме издирвани в друга държава за нещо, което не сме направили. Опитахме да влезем в нашата фирмена кореспонденция, но се оказа, че всичко е изтрито от нашите имейли. Нямаме представа от кого, но имаме подозрения", обясни Искрен.

Той и съпругата му обявиха, че вярват в българското правосъдие и справедливостта и се надяват на добро развитие на нещата.

Притеснението им е, че имената им може да влязат в черен списък и да не могат да пътуват в чужбина след време. "Оптимист съм", каза въпреки всичко Искрен.

Той благодари на всички, които подкрепят Желяз и останалите българи, срещу които са повдигнати обвинения.

"Не знам защо Желяз беше арестуван. Аз казах, че той не е опасен и няма да се укрие", обясни адвокатът на Желяз Боян Лимберов.

Друг от защитниците по случая, адвокат Георги Вълев, бе категоричен, че служителите в полицията, които са получили документацията, че Желяз се издирва, първоначално не са имали представа точно срещу кого се изправят и за какъв казус става въпрос.

"Желяз беше задържан за почти 48 часа без възможност да се свърже с адвокат и с идеята, че може да лежи до 25 години в затвора", допълни той.


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен

Сирия всичко е руско , Башар Асад няма нужда да купува части за оръжия от САЩ или ЕС .. И Русия не е налагала ембарго на Сирия
52
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дори да не ги екстрадират, това тяхното вече няма да бъде живот. Да не можеш да напуснеш България си е повече от доживотна присъда.
51
6
 
13
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 2 години
българите не сме собственост на ФАЩ,време е като народ да избухнем срещу краварския башибозук!
50
5
 
6
 
! Отговори
До 45 преди 2 години
в електрониката и мн. други. Те са продавали части с двойна употреба на клиент на фирмата и те нямат вина на кой друг клиент след това ще бъде препродадена тази стока.
49
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това са мулета на бандюгите подобно на тия дето лъжат бабите и им пращат куриер, но на малко по високо ниво бизнес и е по- завъртяно. Тук трябва и държавата да си влезе в ролята и да прави превенция, а американците да информират навреме, а не както сега като стане белята.
48
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кутевци, направете си труда да намерите и прочетета Обвинителния акт. Има го на сайта на Министерство на правосъдието на САЩ и е достъпен.
Стига сте разсъждавали като в селската кръчма дали кокошката или яйцето е първо.
Там по точки са посочени конкретните обвинения и кои точно Закони са нарушили петимата българи.
Прокуратурата на САЩ никога няма да поиска екстрадация просто ей така без нищо.
Аргументите трябва да са железни.
47
0
 
5
 
! Отговори
пак копие преди 2 години
Като чета Статията която всъщност е копирана от друга Медия както всеки ден , къде са имената на Фирмата която продава Забранени неща , фирма Фантом....хаха
46
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 45 Звучиш смешно и вземи се поограмоти малко. "Така наречените части за гражданската авиация, всъщност са части, които се използват при прооизводството на авиационни бомби." - изделие или технология с двойна употреба е изделие или технология, които обикновено се използват за граждански цели и не са предназначени за военна употреба, но потенциално биха могли да имат военно приложение, или да се използват за производство на военни изделия. Такива са също и голяма част от апаратите в медицината
45
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не знам дали ще ги екстдират но тези момчета доживот няма да могат да излязат зад граница , да забравят за страни от ЕС , единствено ексуркузийки до Сърбия и Русия .
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е то така им викат - комуникация, познанство, роднинство все едни такива.
43
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе предатели вие американски граждани ли сте , гласували сте за президент , клели сте за вярност на САЩ..
Как така чужда държава ще съди български граждани , нито са биле в САЩ , нито са извършили престъпление в територията на САЩ..
САЩ не дават свои граждани да ги съдят чужди съдилища..
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
45, би ли дал линк към документа, че намирам само статии, а не самият документ?
41
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Леле, колко е страшно и опасно.Излишно плашите тези млади хора. Пречите им да посрещнат трудностите и да изградят характер. Нищо лошо няма да им се случи. Други са уплашените страхливци,които възпитават подлеци и страхливци като тях.
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
собено ако имаш връзки извън България може да ти лепнат някое обвинение

Типичното ни мислене, всичко е "връзки". То затова съдебната ни система е на това дередже, щото всеки е някой на някого и може да блъснеш пет човека пиян и да се отървеш с условна.
39
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Обвинителня акт пише, че подаваните от Желяз, Искрен и останалите трима изделия са така наречените изделия с "двойно предназначение". Така наречените части за гражданската авиация, всъщност са части, които се използват при прооизводството на авиационни бомби. Пише също, че случаят не е единичен прецедент, а е налице организирана престъпна група от 5 човека, които са били наясно с дейността, която извършват, заради което им е плащано висока заплата, няколко пъти средната за България.
38
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путинофилици, къде бяхте да протестирате когато пуснаха убиеца Максим Ставийски? Защо не отидете пред руското посолство и да искате незабавното му връщане в България и доживотна присъда? Нали сте "българи"?
37
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не може да има екстрадация на български граждани без решение на български съд , прокурорите в Маями ще ги гледат тези хора само на снимка .
36
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дори да не са знаели какво правят, незнанието не оправдава извършването на престъплението.
То просто не е аргумент в Съда. Не можеш да се изправиш и просто да кажеш - Ама господа Съдии, аз не знаех, простете ми и повече няма да правя така.
Това са някакви байганьовски алабализми. Съдът, или поне нормалният, изключвам българският работи с ФАКТИ.
35
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да си бая аполитичен и незаинтересован от всичко, за да не знаеш, че в Сирия има война.
34
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ направиха правото си екстериториално всеки може да бъде съден в САЩ без дори да е бил в САЩ и престъплението да не е извършено в САЩ..
3% от населението на САЩ и половината затворници в света са в САЩ - понеже затворите са частни купуват прокурори да търсят роби ..
В монета набират роби от колониите защото започнаха търговски войни с Китай