Да спрем стрелките: Обществото е недоспало, заради това е и болно!

Сменим ли времето катастрофите скачат, смъртността се увеличава
87
Да спрем стрелките: Обществото е недоспало, заради това е и болно!
Снимка: Ройтерс, архив

На смяната на зимното с лятното часово време и обратното трябва да се сложи край, защото се отразява зле и на здравето, смята  кардиологът доц. Сотир Марчев.

Още по темата

"Негативният ефект идва от промяната, от отнемането на съня, затова искаме да няма смяна на времето", коментира той пред БНР.

Тази неделя отново ще преместим стрелките на часовника и ще преминем към зимното часово време и ще спим 1 час повече, което според доц. Марчев намалява сърдечно-съдовата смъртност.

Той смята, че живеем в "недоспало общество".

"Липсата на сън пречи на всички нас. Имаме статистики, кардиологични, според които денят, в който ЕС спи с 1 час повече, смъртността пада. На пролет, като минем на лятно часове време и отнемем на хората 1 час, сърдечно-съдовата смърт се покачва. И при двете промени се качват катастрофите", обясни кардиологът.

Според него въпросът за решението за спирането на въртенето на стелките не е спешен.

"Както и да ги въртим, светлата част на деня си е все толкова, денят си е все толкова дълъг. Как ще сменим часовника и по кое часово време ще живеем, това не променя светлата част на деня. Нашата организация на деня, нашето управление на времето ни много повече ни помага да постигнем успех в живота, отколкото въртенето на стрелките на часовника", обясни доц. Марчев.


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
2
 
0
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Вафен, не разсъждаваш и тълкуваш повърхностно фактите. Затова те устройват.
75
2
 
4
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Един ден недоспали и заради него ще живеем все по тъмно
74
3
 
11
 
! Отговори
Waffen SS преди 1 година
То ,ако бъдем реалисти ,българина не прави катастрофи само когато спи в леглото си,защото не може да се напие, не може да шофира и не може да се изфука с дизеларката, купена тези дни в "немечко".Желателно е да е БМВ
73
4
 
10
 
! Отговори
Waffen SS преди 1 година
До 1979 в България имаше само едно време,така нареченото зимно и нямаше проблеми с функционирането както на целия стопански живот,но също така и с биологичния на всеки индивид.Нека не се забравя,че тогава България имаше както промишленост,но също така и селско стопанство и те си работеха добре.Като гледам сега въртенето на стрелките напред-назад не спомогнаха,да изчистят стопанският образ на страната от вида на държава от събсахарска Африка.Но то да беше само образ,а то истинската действителност
72
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не разбирам защо някой се мъчи да си играе на господ и сменя времето, като тероризира маса народ. Ама щяло да се стъмва рано, ауууу каква трагедия... В скандинавските страни се стъмва в 15,30 следобяд през зимата. Ама не виждам да им е проблем това. В същото време лятото става светло в 4 часа сутринта и пече слънце до 10 вечерта. Както казва човека, всичко е въпрос на организация на човека, не на някакво си часово време.
71
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега е моментът вместо да отиваме с още един час в ориента, да останем на зимно време. Така хем ще сме по астрономическото време, хем ще сме на еднакво часово време с другите страни на ЕС, след като те смятат да останат на лятното.
70
2
 
6
 
! Отговори
Малката стрелка преди 1 година
До У дома часовник трак

Ще си купим по - хубави щори :)
69
25
 
14
 
! Отговори
У дома часовник трак преди 1 година
Да попитам този доцент ако останем със зимното часово време, юни месец в 4 сутринта ще е светло. Как ще спим, като в 5 слънцето ще е високо и ще напича здраво?
68
2
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
До Анонимен 54:
Да би уроци учило
не би глупости дрънкало..
67
23
 
7
 
! Отговори
Американ преди 1 година
Тоя дрънка глупости... Тука не става дума за хронично недоспиване, а за един ден в годината..
66
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези, които искат лятното време и без това спят до 10-12ч, така че едва ли има значение за тях кога се съмва. Пък има и пердета и завеси ..
65
5
 
10
 
! Отговори
ЗА смяна на преди 1 година
часовото време.

"недоспало общество" и липсата на сън не се дължат на смяната на часовника или на лятното време, а на съвсем други неща. Но за тях ще пиша друг път, че сега ми се спи....
64
6
 
18
 
! Отговори
ДО 66 преди 1 година
ЗА ЗИМНОТО БЯГАЙ В СЪРБИЯ *** НА ИЗТОК В 3:00 ЧАСА ЩЕ СЕ СЪМВА *** НЕЙДЕН ТРОЛ ....ГОЛЕМИ СЛУГИ НА ПРО ЗАПАДНАТА ПОЛИТИКА СТАНАХТЕ БЕ МИЖИТУРКИ.
63
15
 
22
 
! Отговори
За зимното време преди 1 година
Не може някакви си бюрократи да се правят на богове и да променят часовото време! Здравето на хората е по-важно тънките сметки на затлъстелите и дебилни еврочиновници!
Ако не се установи трайно зимното часово време - подкрепящите смяната трябва да се съдят за престъпление срещу човечеството!
62
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През 1884г се приема конвенцията за нулевия меридиан (през Гринуич), която България одобрява още през 1893г. Територията на страната ни се намира изцяло в часовата зона Гринуич+2, което е идеално за часовника по астрономическото, соларно време (което някои сега наричат "зимно", въпреки че такова понятие няма). Та по това време 12ч пообяд разделя светлата част на деня поравно.

Не е известно България да се е изместила с 15градуса на изток към Бахрейн, че да оставаме на "лятно" време UTC+3.
61
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз пък искам да бутнем календара със 165 милиона години напред. Ех, тогава какви времена ще настанат !
Че само си викам — дано !
60
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Идеята за лятно часово време за пръв път се осъществява на практика от правителството на Германия по време на Първата световна война в периода 30 април – 1 октомври 1916 г. Скоро след това Великобритания последва примера, като отначало въвежда лятно време от 21 май до 1 октомври 1916 г. На 10 март 1918 г. Конгресът на САЩ установява няколко часови зони и официално въвежда лятното часово време, но законът не намира отзвук и скоро е отменен. Лятното часово време се е наричало военновременно...
59
42
 
32
 
! Отговори
Bobo преди 1 година
Искаме си лятното часово време!
58
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак ли бе, нали ви каза човека че сте назад 500 години, какъв ви е проблема?
57
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цивилизованите държави например Турция отдавна го решиха този въпрос със смяната на часовника.