Военен паметник в Гърция: България се бои само... отъ Бога

Чешмата е построенa от 26-ти пехотен Пернишки полк през 1916 г.
8 ное 2018 19:34, Елка Василева
69
Военен паметник в Гърция: България се бои само... отъ Бога
Снимка: Facebook

Паметник-чешма, изграден от 26-ти пехотен Пернишки полк през 1916 г., е открит от опознавателно-теренна експедиция, организирана от Регионалния исторически музей в Перник, Министерството на отбраната, Македонския научен институт и Института за исторически изследвания към БАН. Това съобщи на пресконференция научният ръководител проф. д.и.н Тодор Петров от Военна академия "Г. С. Раковски".

Това е единственият запазен български военен паметник на територията на Гърция от Първата световна война, подчертаха областният управител Ирена Соколова и проф. Петров.

Монументът се намира в Сенгеловата планина. В едноименното село Сенгелово войниците от 26-ти пехотен Пернишки полк били три месеца на позиции.

Експедицията открила мястото по запазена стара снимка на чешмата, построена от пернишките войници. Паметникът бил описан в книга на Иван Караиванов - участник в тогавашните събития.

Чешмата била с три чучура и имала надписи "България се бои само отъ Бога..." и "Построена от 26 пехотен Пернишки полк".

Сега надписите не съществували, били заличени със синя боя, разказа организаторът на експедицията Силвия Нотева. Освен чешма пернишките войници направили и път за артилерията до гр. Демир Хисар, ремонтирали банята в Сенгелово.

Паметникът е гордост за Перник, възможно е той да бъде възстановен, смята проф. Петров.

Събитието е част от Националния план за отбелязване на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея. Експедицията е реализирана с подкрепата на областния управител на Перник Ирена Соколова.

/БТА/
 


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сакскобургите и един метар земя не губят Напротов овеличават я дори след всяка война дори след ПСВ запазваме това което взимаме от турция като цена за съюза и с тях Факт
51
2
 
10
 
! Отговори
Активист на БКП преди 1 година
Сакскобурготските вкарват един храбър народ в поредица от войни,които губят заради некадърността си ! Сакскобурготските са проклятието на България...
50
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 50 а ти как искаш да има като думата Еляни траскрипт от древно гръцки( херей Аререй ) буквално значи Арий Арий . а що е синове на Арий виж индоевропейци . А доколко Днешното грък има нещо общо с тия от троя ...се едно е да кажеш че в Канада има само Индианци .Тъй че днешен грък е най близкото което имаме до Елян Ахеец ама далеч не е едно и също
49
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само тъпите българи се навиват да се бият заедно с Германия,Австро-Унгария и Турция срещу целия свят.И четирите държави претърпяват жестоки национални катастрофи и са разпарчетосани.Немския хомосексуалист Фердинанд прави този грешен избор,но никой от българският политически елит не му попречва.Жалко за храбрите ни дядовци по бойните полета,принудени да се бият заедно с петвековните си поробители срещу своите освободители,плюс Англия,Франция,САЩ.Обречена кауза от самото начало.
48
10
 
8
 
! Отговори
хаааа сиктииииир! преди 1 година
България се бояла само от Богъ! Ха сиктиииииииииир!!
Българинът ни от Бога се бои, ни за поразиите си се срами! Той отдавна е преминал в категорията "скот"! За него единственият господ е парата - дай му 5 долара, вземи му жената от леглото! Дай му 10 долара, вземи и дъщеря му заедно с жената!
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен

Ами да,македоците са племе смесени с тракийци.Ако четем античната история,се вижда,че едни тракийски племена спасяват Александър Македонски от други тракийски племена.А държава Македония никога не е имало,ако вярваме пак на източниците,майка му Олимпия пък е илирка.
46
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато намерите някой достоверен източник,където да пише елини(гърци) преди 8 век преди Христа,елате и ги цитирайте!
Няма елини преди около 8 век преди Христа!Пише за всякакви племена,но не и за елини(гърци).
45
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 42 в един пето степенен драскалник ..малко трудно ще ти излея Антична история дето се учи цял семестър в университетите .На кратко при Троя се бият Ахейци който ако се напсуват по някаква причина по между си наричат най южните си племена Данайци ( намек( е направо е твърдек че са микс от Йоници и либииски Пелазги) демек да ти тегля една че си полу,,ром ако караме с нешната лексика
44
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Голфо II 33
"ПЕРНИК ПИЕ И ЯКО БИЕ!!!"

Перник пие и после на умрело ВИЕ!
43
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 42 бая оплиташ нещата .Първо имаме Пелазги 0т тук и пелопонес ( етнически подобни на съвремените либийци) преди близо 5000 години ги прегазва първата вълна Еляни ( синовете на арий за кратко Арийци) днес заради един мустак им казваме индоевропейци)Йонийците .Те от своя страна са пометени от Етора вълна Еляни Ахейците (микенската цивилизация) тия дето се бият при Троя.Ипоследно идват третата вълна еляни Дотийците. Античните македони са най северното им племе
42
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе многознайковци, вие променихте историята на света бре!Македонците не били македонци , гърците не били гърци, а вие какви не сте? Многознайковци?
41
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали знаеш че Ахил е Македон ( да не се бърка с червените ка,,уни в скопие днес) .А македония по времето на Йоан Манала е от Пловдив до Александрополис (антична пела) .Византиеца отлично знае че там каквото е останало от античното население е Българизирано со кротце со благо и с бая кютек( на принципа заклали мъжете и взели жените) Но както и да го погледнем каквото е останало от античните македони е в съвремениците българи на Йоан Манала
40
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Victimized


Когато видиш в Илиада да се пише за гърци(елини),ела и пак пиши!Няма такова нещо! Да не говорим,че самата Троянска война не се знае дали е истина,но според мен Троянската война е войната на морските народи,които също не са гърци,макар че са от Балканите ,Скития и Апенините!Това са други племена,не са елини.
Гърците(елините) са от около 8 век.
Данайци-манайци,били гърци,измишльотини!
39
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въпреки всички тъпотии прочетени до тук! "България се бои само от Богъ". Силно!
И само за българи!Не за персони с български паспорти.
38
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А що не са написали само Миньор!
37
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ахил е скит ,самите гърци си го пишат . След смърта му е погребан на един остров на устието на дунав .Изградено е светилище във негова 4ест . Това е според латинските исто4ници . До първи век е функционирало ,посетено е от император Траян след това няма писмени сведения .Елените многократно споменават 4е са ЕТИОПЦИ . Какви семити ,индоевропеици и китаици като те си пишат 4е са етиопци от анти4на Етиопия не от сегашната
36
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на войниците.
България възкръсва и ще възвърне славата.
БСП и СДС да се пукат.
35
3
 
1
 
! Отговори
Zohan преди 1 година
В оригинал сигурно е отъ Бойко
34
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 26
"Славна българска армия!Поклон!"

Колко жалко наистина! Били сме слава а в момента - плява!
33
2
 
14
 
! Отговори
Victimized преди 1 година
До 32
Как така 8-ми век, та нали битката за Троя е "чиста гръцка история", или да вземем на сериозно документа:
"ЙОАН МАЛАЛА, ( V - VI в.) ”Хронография”; ГИБИ; Том II; София 1958г.; с. 206; превода на български е по изданието Ioannis Malalae Chronographia, rec. L. Dindorf, Bonnae, 1831.
Цитат №21
1. Войската на Ахил
И така споменатият Ахил заминал заедно с Атридите, като водел своя собствена войска от три хиляди души, наричани тогава мирмидонци, а сега българи."