Адвокат Марковски: Кристиан Николов няма право на съкратено следствие

Нямало как да се докаже, че той е знаел за Милен Цветков в колата пред него
24 апр 2020 10:31, Анисия Иванова
184

22-годишният Кристиан Николов е с обвинение за умишлено причиняване на смърт на пътя. На Великден той блъсна и уби с джипа на своята майка журналиста Милен Цветков. Първоначалното обвинение бе за причиняване на смърт след употреба на упойващи вещества. Може ли прокуратурата да докаже мотив?

"Мотивът, чисто в юридически план, е свързан с обстоятелството, когато съдът се занимава с определяне размера на наказанието - това може да е смекчаващо и отегчаващо вината обстоятелство. Това нещо е свързано с отговорността, която следва да понесе Кристиан. Трябва да се търсят аргументи за умисъла за извършаване на престъплението. Много е тънка разликата между непредпазливостта и евентуален умисъл в извършване на престъпление", обясни адвокат Димитър Марковски в ефира на "България сутрин".

Още по темата

И посочи, че в конкретния случай това поведение зад волана на Кристиан Николов няма логика. Няма как да се докаже, че точно в този момент той е знаел, че зад волана в ударената кола е Милен Цветков, отбеляза адв. Марковски.

"Той е съзнавал, че там, където подава газ, има хора и коли пред него. Ускоряването в тази отсечка, липсата на спирачни следи и този наркотичен коктейл  - всичко това са аргументи в подкрепа на тази промяна на обвинението, което е извършила прокуратурата", разясни юристът пред Bulgaria ON AIR.

И подчерта, че автотехниците много лесно от видеокамерите в тази отсечка ще изчислят математически каква е била скоростта на движение на автомобила на Кристиан и в кой момент той е ускорил.

"Ако обвинението не успее да докаже умисъла, който твърди, тогава има горни съдебни инстанции, които да преценяват дали това е така, ако съдът оправдае Кристиан Николов. В рамките на това обвинение Кристиан Николов няма право на съкратено съдебно следствие, защото се приема, че тази смърт е причинена умишлено", каза още адв. Димитър Марковски.

Спътниците на Кристиан в джипа - Георги и Симона, са с обвинения за затаяване на истината. Според адв. Марковски показанията на двамата имат значение по делото, но очевидно те не могат да бъдат достоверен източник на доказателствена информация.

"Трябва да се търсят показанията на други свидетели очевидци. Може да получат наказание за затаяването на истината. Един свидетел, ако първоначално е лъжесвидетелствал, до приключване на досъдебното производство може да каже истината и тогава не носи наказателна отговорност. Ако се установи, че майката на Кристиан Николов е предоставила ключовете и колата, при положение, че е знаела, че употребява наркотици, тогава ще носи и тя отговорност", завърши юристът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
0
 
1
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
Отначало бях убеден, че е атентат, но не е. Не се връзва. Никой атентатор няма да тръгне да го прави с още двама в колата си - в този случай синът на Лъчо Мозъка и гаджето му. Явно става дума за наркоманска изцепка. Но тези двамата, които са били с него, можеха да го спрат да не шофира, виждайки състоянието му. От тази гледна точка и те носят вина. Да, можем да говорим за умишлено убийство, защото той е осъзнавал, че сядайки да шофира, ще предизвика неминуемо ПТП. Но не знам съдиите как ще решат
145
5
 
3
 
! Отговори
Скептик преди 3 години
Вземането на наркотици не винаги е причина за лошо каране. Да си спомним, че поне 90% от шофьорите на тирове са на амфетамини и други стимуланти. Те помагат да не заспиваш и да си с изострени сетива. Проблемът е когато се пристрастиш стигнеш етап на делириум. Навремето на американските пилоти на бойни самолети им давали служебно амфетамини.
144
5
 
1
 
! Отговори
Скептик преди 3 години
Според мен причината за катастрофата е "отвличане на внимание". Поне единия си призна, че си гледал телефона, може би показвал нещо на шофьора. Изведнъж той осъзнава, че пред него има коли, сменя лентата, но обърква спирачката с газта, затова е ускорил. Случва се редовно на млади или много стари водители.
143
0
 
5
 
! Отговори
Потривам ръчички преди 3 години
Някои юристи (прокурор, съдия, следовател, адвокат) в скоро време ще се сдобият с нови луксозни имоти. Един такъв синковец да ти падне и осигуряваш наследството на едното дете.
142
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 159 Внимавай , че с този коментар си ОТЕКЧАВАШ положението ... хахахахахахахааНяма такива "журналисти " и "редактори"
141
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
това може да е смекчаващо и отегчаващо вината обстоятелство...А може ли сега в превод, защото съм много отегчен от месните журналисти! От къде ги намирате тези неграмотници, те и да преписват не могат! А пропо месни имам в предвид от месо не от место, както обичат да пишат тук!
140
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Моряк и половинаЗа какво дете става въпрос при 22г пълнолетен мъж?Или иначе направо от дете скачаме на пенсионер
139
6
 
4
 
! Отговори
Моряк и половина преди 3 години
Детето е сгрешило и трябва да си понесе последствията, това е ясно! Обаче защо Максим не е в пандиза?! Мъж, зрял с разсъдък, убива дете и е на свобода.... Не знам вече какво да мисля...
138
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен - едно към едно всичко трябва да съвпадаСложих ти +.Съжалявам, че не мога да сложа 10 плюса.За първи път се показва гласа на разума!
137
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 152Това е престъпният състав, под който засега са го подвели под отговорност. За да се коментира по същество, трябва да е прочетено и разбрано. Иначе си говорим по-скоро психологически или философски неща. Дейстивята на дееца трябва да се подведат под този състав, едно към едно всичко трябва да съвпада - деец, деяние, обективните му характеристики, субективната част на деянието. Трудна работа за прокуратурата. Лека от мен
136
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 151Радвам се, че се разбрахме.Лека вечер!
135
1
 
3
 
! Отговори
до 151 преди 3 години
нямам намерение да превръщам форума в лекции по накзателно право, има си специализирани форуми за това. Извинявай за тона ми, но имаше юридически неточности в поста ти. Деецът да предполага какви ще са последиците от действията му е основен елемент на умисъла, така че без това да се докаже, отпада и умисълът при действията му. Важно е това. В съдебната зала ще е истинска война. Всеки малък детайл ще е от значение. Аз споделих моето мнение - по-скоро говорим за евентуален умисъл. Лека от мен.
134
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 149 - знам че не си го чел.Чета всичко, което е достъпно в "мрежата".Проблем ли е? Или е "божествена крава" за избраните?
133
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 149 - умисъл или непредпазливост.Точно това коментирам. Има хипотеза да е предполагал смърт на лице, но да не му "пукало" за такъв тип развитие на събитието.Защо трябва да е предполагал, че някой ще загине, ако той е от другата страна на въздействието ... и определено няма доказани суицидни наклонности?Само да помоля, да се придържаме към добрия тон в рамките на дискусията.Вдяваш е неуместен жаргон за хора, които претендират да са професионалисти.
132
0
 
1
 
! Отговори
до 149 преди 4 години
До Анонимензащо се изказваш, без да вдяваш за какво иде реч. За да се докаже в съда, че деянието е съставомерно, следва да се изследва и субективната част на деянието - кой е дееца и формата на вина - умисъл или непредпазливост. Разковничето е какво му е отношението към деянието - предвиждал ли е последиците от него и ги е допускал, или не ги е дпосукал, така че дали му е "пукало" е от съществено значение. А състава от НК е чл. 342 ал.3, б. "б", в вр. с чл. 342 ал. 1 - знам че не си го чел.
131
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен - Може би прокуратурата ще докажат обвинението.Какво да докажат? Че не му е пукало? Няма такъв състав в НК. Дали ти пука или не е работа на психолозите или психиатрите.Трябва да се доказва дали е осъзнавал какво прави.И пак не е еднозначно за осъдителна присъда.Зацикляте се върху личността на загиналия...
130
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
отначало си мислех, че изменението на обвинението е малко странно от такова по непредпазливост към такова с умисъл. Но после се позамислих - лекенцето дори не се е опитало да спре, по никакъв начин не се е опитало да предотврати станалото, "героят" се отнесъл с пълно безразличие към възможността да убие човек с действията си, не е нередпазливост или самонадеяност, просто на лай ненцето не му е пукало за останалите участници в движението. Може би прокуратурата ще докажат обвинението.
129
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Иван - и Милен - жив.Това за нуждите на следствието и съда е просто лице, което в следствие на тежка телесна повреда е починало.Какво е неговото име, както и неговата обществена значимост, са без значение за следствието и съда.Използването на лично име във вашите постове едва ли ще го върне към света на живите.Бог да го прости! Светла му памет!
128
0
 
7
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Ако не бяхме удобно забравили, този джип отдавна щеше да е запориран и Милен - жив.
127
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИванНикой нищо не е забравил. Има ресурс за усвояване - правят организация - усвояват го.Това какво общо има с пледоарията на адв, Марковски в интернет пространството?И пак напомням! Адвокат без хонорар не се изказва, Търсете кой е платил за изявата му. Лесно е да се намери...