Борисов: Готвим закон с мерките срещу коронавируса без извънредно положение

Премиерът заяви, че разходите за борба с болестта са публични
Обновена: 28 апр 2020 11:35 | 28 апр 2020 11:35, Камелия Цветанова
235
Борисов: Готвим закон с мерките срещу коронавируса без извънредно положение
Депутатите изслушаха премиера днес. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Правителството готви закон, който да включва само мерките срещу коронавируса, но без да има извънредно положение, съобщи премиерът Бойко Борисов.

Още по темата
Според него и в момента мерките, които се предприемат срещу разпространението на коронавирус и в момента са най-меките в Европа, но целта е те да останат в сила и без да сме в извънредно положение.

"Идеята е да бъдат мерките легитимни и без извънредно положение. Върху това работим", посочи Борисов.

По думите му другите държави вървят с две седмици след нас и в повечето извънредното положение е около 12 или 9 май.

"Като дойде тази дата, ще видим какво ще направят пак", допълни той.

Относно критиките на БСП, че властта не подпомага бизнеса и хората, Борисов обясни, че винаги може да се дадат още пари.

"Дали ще дадем още 50, или 100 млн., това винаги може да се направи и когато няма пандемия, всички искат допълнително пари, така че и това е нормално в момента. Това е парламентарна практика", каза той.

Премиерът обясни още, че разходите за дейностите, свързани с коронавируса, са публични.

Коментарът му дойде в отговор на критиките на президента Румен Радев, че няма ясна програма за излизане от кризата с коронавируса и искането му за публичен регистър за изхарчените средства.

"По-голяма прозрачност от тази не може да бъде. Единствената непрозрачност имаше при "Gripen"-ите, когато за един месец се взеха решенията за милиарди. Само това беше непрозрачно. Нека ги обявят. Тези данни са публични. Пак разбирам, че не е казал нищо конкретно освен, че е хубаво да сме здрави и богати, а не бедни и болни", отсече премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
2
 
2
 
! Отговори
Alastair преди 3 години
Докога цар безмозъчний 1ви ще си въобразява че има някакъв, дори нищожен принос за ниската смъртност от ковид ? Той самия направи всичко възможно заразата да плъзне след като се прибраха болни от всички краища на планетата. Това бяха мерките.
202
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ооо, не си мислете, че можете да ни държите в карантина до 13.05.! Долу или карантината или вие!Още преди това ще стане много напечено за началника на затвора "BG"!АмаОоо, ама той и държавата кръстил на себе си - BG=BaiGanyo!? Бащиния + стадо, парализирано от страх в карантина.
201
1
 
7
 
! Отговори
aaa преди 3 години
Боко и крадците и лъжците около него,дотолкова са вън от действителността ,че вече нямат и елементарен инстинкт за самосъхранение.Тикво, една малка снежинка е достатъчно да се откъсне и да отприщи лавината на народния гняв,къде ще се криеш тогава...
200
2
 
2
 
! Отговори
Сократ преди 3 години
Г-н Борисов, думата "пандемия" е неуместна за българската действителност. В Пандемия (от гръцки: παν, pan всички и δήμος, demos хора) е проява на инфекциозно заболяване, което се разпространява сред голям процент от населението на определен обширен географски регион, континент или по целия свят, като се заразяват много хора. В България няма дори 1% болни от населението.
199
2
 
8
 
! Отговори
azz преди 3 години
На боко му хареса да е едноличен собственик на държавата,иска му се да продължи вечно...Само ***,джипка,без протести,всички с фереджета...Нагъл,*** еднокнижник!!!
198
3
 
13
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Има закон за авариите и бедствията! ЧЕТЕТЕ!Готвения закон по какво ще се различава от този, действащия!? Как ще е в Народното събрание? ББ готов ли ще е РР да не подпише готвения закон за публикуване в държавен вестник!? Да не стане като закона на Лъчо Мозъка за наркоманите!? Коронавируса идва и си отива! Закона е за дълго! Внимавайте какви закони "готвите" сега, защото тези след Вас ще ги прилагат към някои от Вас "готвачите"!
197
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вие можете да готвите агне по гергьовски, пиле по градинарски, Бьоф Строганоф или яйца по панагюрски, но законът трябва да ае гласува в Народното Събрание и да мине през проверка от Конституционния Съд!Защото така както се поднася като идея намирисва на диктатура: Нещо като управление чрез декрети и укази!!!А това е незаконно и забранено от Конституцията!
196
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едва ли готвения закон ще се приеме. Това не е заповед. Всеки депутат може да готви закон ама за да се приеме трябва да има мнозинство.
195
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв е смисленият отговор на това да има КПП-та само на големите градове (и изобщо на тези пунктове)?Смисълът е безсмислен!Защо?Това е безмислен тормоз и ресурс за заплати на полицаите.
194
2
 
28
 
! Отговори
Sata NATO преди 3 години
Ситуацията с управлението вече е кошмарна в България. Ясно е, че Борисов си отива и дано стане това по скоро, но лошо е също кой ще го смени? Много трябв------- Не си отива. Борисов вече превъртя, окопа се във властта, и няма да иска да си тръгне доживот. Имаме стандартния случай на болен нарцис, добрал се до безгранична власт.
193
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Народен съд и разстрел за хунтата, без право на обжалване!
192
5
 
27
 
! Отговори
seira преди 3 години
"ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ" = ПАРАВАН ЗА УЗАКОНЯВАНЕТО НА ФАШИСТКА ДИКТАТУРА В БЪЛГАРИЯ!!!НАРОДЕ!!!!!
191
5
 
16
 
! Отговори
Мишо преди 3 години
Май ще трябва да се емигрира нанякъде, някъде в свободния свят...
190
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ако приемат закон който ограничава свободата ми излизам на протест,готов съм и на военен конфликт,няма какво друго да губя ,освен свободата си
189
1
 
27
 
! Отговори
Извънредно положение преди 3 години
Хора четете и мислете . Ето какво ни казват : Премахваме извънредното положение като израс и го правим законно . Така ще ви нарушат свободата с закон "комунизъм " , няма да излизате ще има вечерен час , няма да ходи по други държави без позволение , няма паркове и това ще е за постоянно - извънредно положение = постоянно положение. Аз гласувах за свобода , демокрацията, европейски съюз., а сега получавам комунизъм както е северна корея . И интерната може да прекъсва както ни казаха
188
4
 
4
 
! Отговори
някоя_си преди 3 години
от 202- умирам от глас да се чете умирам от глад. И става въпрос за записалите се безработни в бюрата по труда ...
187
20
 
1
 
! Отговори
някоя_си преди 3 години
Не знам дали под тази статия е мястото, но по една тв преди 10тина минути ясно се съобщи- от записаните безработни вследствие на ковид-19, само 14 процента са хора с висше образование, а всички останали са лица със средно или основно образование. Точно тези хора са онези, които реват по форумите- ааа, а сега кво ши ям, държавата да ме издържа, умирам от глас и т.н.
186
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Адът е тук на земята. Докато тази мафия краде така все едно ще живеят по 1000 години хора едвам свързват двата края, самоубийствата от отчаяние нарастват, отрудените данъкоплатци трябва да събираме със смси за лечението на деца вместо този да даде поне един милион от натрупаните милиарди, ние самите не можем да се лекуваме . На всичкото отгоре разни "звезди'' непрекъснато пропагандират глупости и отдалечават децата от истинските ценности, които не са само материални! Животът става все по труден
185
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
даа,новия световен ред не е химера,стъпка по стъпка отиваме натам,всяко предположение каква е следващата стъпка се оказва вярно-1ограничаване свободите,2следене на предвижването,следва,3имплантиране на чип,4премахване на кеш парите,5стерилизация и овладяване на популацията,крайна цел-едните стават полубогове,другите-работни животни и обслужващперсонал.Идеалът на робовладелческия строй още е жив,макар да е крайно това мнение,за съжаление се сбъдва
184
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
доколкото аз го тълкувам-готвят закон за орязване на правата и свободите без извънредно положение,това категорично не ми харесва,или има извънредно положение или няма ограничения,всичко друго е диктатура на властта над гражданите