Вестниците преди 30 години: Добро утро, възродена Българийо!

30 години след първите демократични избори, какво бе написано?
10 юни 2020 15:40, Красимир Ангелов
224

Снимка: БГНЕС

Точно преди 30 години - на 10 юни 1990 г., се проведоха първите свободни и демократични избори след 10 ноември 1989 г. Това са първите многопартийни избори в страната след премахването на еднопартийния режим и падането на Тодор Живков от власт.

Още по темата
Първите избори през лятото на 1990 година са за Велико Народно събрание, което трябваше да се заеме с една от най-важните задачи на онова време – приемането на нова Конституция.

В крайна сметка резултатите от изборите са в полза на Българската социалистическа партия, която спечели 211 от 400 депутатски места. 144 остават за СДС, 23 за ДПС, БЗНС – 16 депутатски места и т.нат. Избирателната активност остава рекордна и до днес - над 90 процента.

Самото Велико народно събрание работи от 10 юли 1990 до 2 октомври 1991 г., когато се саморазпуска.

В следващата галерия ви припомняме как изглеждаха първите страници на вестниците "Дума" и "Демокрация", официози съответно на БСП и СДС, от дните преди и след историческия вот на 10 юни 1990 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 216"И колко да избягали през 50 те години."Малко, защото по границите се стреляше ако се опиташ да напуснеш и не се върнеш като те хванат ( а границите се охраняваха ЯКО по същата причина).Ти май не си прочел внимателно какво написах: бягството на хората първо започва с ЖЕЛАНИЕТО ДА ИЗБЯГАШ, а това желание започна да се заражда в хората, когато осъзнаха, че са ги направили затворници по принуда т.е. от 50те до 89та.ГЕРБ водят политика ориентирана към ЕС и НАТО.
211
1
 
2
 
! Отговори
До 216 преди 3 години
И колко да избягали през 50 те години. Защо пишеш глупости. Някои репресирани успяха да избягат, верно е но са няколко хиляди от 50 те до 80 те. Хората започнаха да бягат в периода 1990- 2002. Има данни, недей манипулира хората. Избягаха защото обешаната демокрация не се състоя. Междувпрочем, кой управлява сега? Еми... БКП 2. И защо гербаджиите не си го признаете тоЗи факт. Нужно ли да изброявам политиците от ГЕРБ, които са били яростни защитници на четвената идея преди 89.
210
0
 
2
 
! Отговори
Я2 преди 3 години
И след тези избори пак ГЕРБ спечелиха:))). Това нашето се нарича стокхолмски синдром
209
0
 
2
 
! Отговори
Я преди 3 години
Смятайте, колко много българи да искали Демокрацията. Щом на първите демократични избори, българите са гласували за БКП. Нали големи протести бяха, за сваляне на комунистите. За БСП 2 800 000 души, за СДС 2 200 000 души. Като се замисля, че идеята е била само да се смени Живков и БСП да продължат с управлението направо ми се повръща. Същата работа и през 2013. Във Варна излязоха над 70 000 души на простест срещу сметките и срещу Кирил Йорданов, който Междувпрочем беше вече подкрепен от ГЕРБ.
208
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ОбективноБългария започна да губи население още през 50те години, когато стана ясно какви точно планове имат комунистите за България. Хората още тогава започнаха да искат да напуснат. Отварянето на границите само естествено завърши този процес. България загуби тези милиони от 50те насам.
207
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо Христов"Само троловете остават, защото ако трябва да работят нещо друго - ще умрат от глад"Ти си останал. КАжи сега, хубаво ли е с Путин?
206
2
 
3
 
! Отговори
Мони преди 3 години
До Анонимен-203 : Да , и ни докарахте "справедливия" фашистки анархо-капитализъм!
205
1
 
7
 
! Отговори
Нешо преди 3 години
Най лъжливия демагогски вестник ,който съм срещал през живота си , с главен редактор Волен Сидеров- пом.полита на Костов ! Факт е ,че България бе ликвидирана и върната в годините преди 1944 - даже Сидеров го признава днес с действията си !
204
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Waffen SSЯвно си мечтаеш за времето, когато само вие сте имали право да живеете в София. Това свършИ. :))))) Иначе, виждам, че полагаш всички усилия да не отговаряш как така нямало развитие, но като ти гледам коментара за "работниците" е ясно, че май и ти не си вярваш. Аз не съм казвал, че имаш "затруднения". Аз казвам, че си се "окопал". Умствено. И ти личи.:))))
203
1
 
8
 
! Отговори
Waffen SS преди 3 години
До Хихи до 204////Може при вас да е нямало,защото не сте от Яворов,но при нас имаше.Както казваше майка ми.:генерал "А" от ДС-- право-охранителен работник,Посланник "Б"-дипломатически работник,Проф."В" научен работник,Проф.хирург "Г"--здравен работник,Член на ЦК на БКП "Д"--партиен работник,зам.министър "Е"--админстративен работник,така,че квартала ни беше работнически.
202
1
 
5
 
! Отговори
Waffen SS преди 3 години
""бяха", не е като "са".Да така е,те са също пример за разрухата обхвана,тотално държавата.Бяхя чисти,тихи ,работнически квартали.Сага в Изток,не далеч от апартамента на съпругато ми,са се появили някакви досадници,но в Яворов,ги няма,което е добре.Колкото до ходенето в чужбина и преди "демокрацията"съм бил на специализация в "западната"чужбина и след това също.Дъщеря ни направи докторат във Великобритания,както и това,че по няколко пъти годишно бива в командировки в чужбина.Нямаме затруднения
201
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Хихи до 204На човека Яворов и Зона Б-5 са му едно и също. Случва се на объркани комунисти.:)))
200
5
 
5
 
! Отговори
Хихи до 204 преди 3 години
Какъв работнически комплекс е Яворов бе, Вафло? Нали живея там. В нашия блок от 16 апартамента никога не е имало един работник. Имаше три семейства от МВР, едно МНО, а останалите бяха чиновници, инженери, преподаватели. Лъжеш като дърт кюнец!
199
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Waffen SSДругарю, "бяха", не е като "са". Жалко, че сте толкова задръстени та и за най-елементарни неща трябва да ви поправяме. А понеже съм побивял достатъчно дълго по време на Комунизма, за да си спомням и гражданството и уседналостта, ще ти кажа, че даже и в тогавашните времена се боряхте за привилегировани, докато на нас ни трябваха открити листове за да си вършим работа. Нищо де, живота се обърна и сега ние можем да ходим където преценим, а вие сте се окопали.:)))))
198
4
 
7
 
! Отговори
Waffen SS преди 3 години
"Каза човек, който живее на пъпа на София и всичкото благоустройство и всичко останало му идва наготово. Еееееех, кофти е да си загубите привилегиите, нали другарю.""Няма да ви отговоря,че на вас горският вълк ви е другар.Но ще ви кажа,че нито ж-к-Яворов,нито ж.к Изток са на пъпа на София.Това са работнически квартали,които бяха с добра планировка и инфраструктура
197
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 200Имам три, вече са изучени и направиха и кариери. А ти за врели некипели ще говориш на някои голобради тролчета като тебе, които си нямат идея колко време чакахме да падне ненавистния Комунистически режим.
196
0
 
5
 
! Отговори
Хаджи Смион преди 3 години
"Сбогом Андрешко и бай ***" ли? Напротив, издигнаха ги на пиедестал! Това са националните герои на средния българин!
195
3
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
м/у другото,може вече некой да го е отбелезал,но НЕ се пише "БългариЙо"!!!!..НЯМА "И кратко" !..Правилното е:-"....БългарИО"...."БългаРИО,за тебе те умряха".....Но,ПСЕВДОДЕМОКРАСИОННИ персони подфанаха ПСЕВДО"преход",така че...
194
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
197 Тия врели,некипели,ги разправяй на децата си! Ако имаш такива!
193
2
 
5
 
! Отговори
До 196 преди 3 години
Е, хайде лъжи по-малко де. Голямото обезлюдяване се случи непосредствено след отварянето на границите - очевидно хората не бяха щастливи по бай Тошово време, след като избягаха масово.