Пакетът социално-икономически мерки - за близо 3.4 млрд.

Новият икономически министър работил 18 г. в министерството
Обновена: 28 юли 2020 16:00 | 28 юли 2020 13:40, Веселина Йорданова
1
Пакетът социално-икономически мерки - за близо 3.4 млрд.
Снимка: БГНЕС

Близо 3.4 млрд. лева се очаква да бъде социално-икономическият пакет от мерки за борба с последиците от пандемията. Това съобщи новият министър на икономиката Лъчезар Борисов пред БНР.

“Може би някои от посланията от вчера не бяха чути за тези икономически мерки. На първо място искам да кажа, че има два пакета от мерки. Първите са финансово-икономическите мерки на стойност 1 млрд. 162 млн., които са финансирани от централния бюджет. Там има голям пакет от социални мерки и значителен пакет от икономически мерки", обясни той.

Още по темата

По думите му има и втори пакет от икономически мерки, който днес в детайли в 15,00 часа днес ще бъде дискутиран заедно с представителите на всички работодателски организации. Той е на стойност 1,8 млрд. лева. Мислим и за още 400 млн. лева, които биха дошли със средства на ЕС, каза той.

“Така че пакетът нараства, общоикономическият пакет, от общи мерки над 3 млрд., близо 3 млрд. и 400 млн. лева, което ние ще съсредоточим да бъдат инвестирани в икономиката“, заяви Лъчезар Борисов.

По думите му инжектират се средства във всеки един от факторите на икономическия растеж – от една страна това е потреблението, на второ място това са държавните разходи, на трето са инвестициите.

Сред водещите приоритети на Лъчезар Борисов ще бъдат спазването на националното тристранно споразумение с работодателите и синдикатите, както и скоростта на изпълнение на социално-икономическите мерки.

Мотивите за приемане на поста той обясни така: “Човек, който е работил 18 години министерството като държавен служител, започвайки от най-ниските постове като главен експерт и минавайки през всяка една следваща стъпка и работейки 18 г. за българската икономика, мисля че това беше една следваща стъпка, когато поех този ангажимент.

Но наистина това е едно значимо предизвикателство, защото в момента глобалната и българската икономика са изправени пред големи предизвикателства“.


1
Още от Общество
Среден наем за двустаен в София - 365 евро на месец
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
стой не мърдай преди 1 седмица
Що не каза от къде са парите за втория пакет? Пак ли заеми ще вземат? Аз повече заеми не мога да плащам стига вече! И за чий се срещат с работодателите? Срещнете се с гражданите!