Почивните бази на властта празни заради коронакризата

На Слънчев бряг работят на 50% от капацитета
26 авг 2020 07:44, Елка Василева
10
Почивните бази на властта празни заради коронакризата
Снимка: архив, БГНЕС

COVID кризата изпразни почивните бази на властта. Това сочат данни за посещаемостта и заявките в началото на летния сезон - за юни и юли. Резервациите са наполовина по-малко в сравнение със същия период на 2019 година, а на места спадът в нощувките стига до 3 пъти, пише „Монитор“.

Народното събрание разполага само с един обект – този във Велинград. Тази година той работи с намален капацитет, като се очаква приходите това лято да са с около 40% по-малко. Там реализираните нощувки през тези два месеца са били 990, което се отнася за общо 341 гости. Само година по- рано те са били 3134 , а гостите – съответно три пъти повече – 921 души. Приходите за миналия летен сезон са близо 192 000 лв., като само за юни 2019-а сумата е била близо 36 000. Тази година през юни постъпленията са с близо 10 бона по-малко–около 27 000 лв. Само 101 чиновници и депутати са посетили базата през този период, докато външните лица са били над 240.

Подобно е положението и в летните бази към МС – почивните и представителните. Тази в Слънчев бряг работи с 50% от капацитета на легловата си база, т.е с около 300 легла. През юни и юли общият брой на резервациите е бил малко над 550, което е наполовина по-малко в сравнение с 2019-а, когато са били 1062. Разбито по месеци пък, спадът за юни е драстично по-голям. Докато през юни миналата година са били направени 502 резервации, то сега те са били едва 126, което е пет пъти по-малко. Спадът при нощувките е между 3 и 4 пъти. Ако година по-рано са били над 18 000, сега за юни и юли са малко над 5100.

От резиденция „Евксиноград“ във Варна, където отмарят премиерът, президентът, министри и депутати, пък отчитат заетост около 27%, като през 2019 година са били пълни почти на 57 на сто от капацитета си. Резервациите през юни са били само 90, а нощувките – 177. През цялото лято на 2019-а обаче реализираните нощувки са били над 10 153. Това на практика показва, че дори и с по-късното лято, едва ли разликата ще бъде наваксана. Малко по-различно е положението през август. В момента резиденцията е пълна на около 90%. По традиция в Слънчевото бунгало, което всъщност е вила с веранда и изглед към морето, почиват премиерът и президентът. Понякога там са настанявани и ВИП гости от чужбина като например френския държавен глава Еманюел Макрон и съпругата му Брижит при посещението им във Варна преди 3 години. Там през 70-те и 80-те години прекарваше летата си и Тодор Живков.

Военното министерство разполага на свой ред с цели 11 обекта за отдих - хотели, къмпинг и почивна станция. Само една от тях не работи на пълен капацитет заради забавен ремонт във връзка с извънредното положение заради COVID-19. За посочения период резервациите са с около 2000 по-малко, което е около 30 на сто. Докато през миналата година те са били над 6700, сега те са около 4600. Както и в другите бази на властта, така и тук нощувките са наполовина по-малко. От близо 36 500 са се свили до малко над 17 000. Държавните почивни бази са готови да приемат хора, работили на първа линия в борбата с коронавируса, чрез отпуснатите им за целта ваучери, но голям наплив засега няма.

По-малко външни лица и почивки предимно през уикендите. Това отчитат например в базите си за отдих от енергийното ведомство.

В управлението на земеделското министерство и структурите под шапката му пък има общо 10 почивни бази, като от тях само 2 не работят. По информация от МЗХГ заради пандемията не се наблюдава спад на заявки за почивка от страна на работещите от системата.

Служителите в родните пощи разполагат с 3 бази за отдих по морето - една в курорта Свети свети Константин и Елена и две в Ахтопол. Цените за бунгало в комплексите на „Български пощи“ или стая са съответно 8 и 10 лв. нощ.

Половината почивка на железничарите в базите на БДЖ пък се поема от дружеството. Държавният превозвач също има 3 места за настаняване на почиващите. На морето базите му са в Приморско и Варна, а в планината в Паничище. Обновяват се постепенно през годините. В планинския курорт е модернизирана и спортната база с нови тенис маси, съоръжения за фитнес, сауна и хидромасажна вана. Със съвременна модерна мултимедия, подходяща за семинари, е оборудвана и една от залите в почивния дом.

 


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Във всяка “щастлива” социалистическа членка имаше такива бази за властта!

ГЕРП спазвайки традицията на БКП поддържа още това ненавистно разделение на ние и вие (пролетариата, плебеите). Добре дошли в съвременния феодализъм на ГЕРП!

Няма друга държава, може би Русия с почивна база за политолигархията.
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
бабите ни море не са виждали от Господ знае колко години или дали въобще...а тези... до девето коляно!
7
0
 
2
 
! Отговори
Скептик преди 1 месец
Излиза че узурпаторът на ВМРО е най-големия хотелиер в България. Що пари под масата раздава.
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хората ще се избият по улиците, а те са охранявани, за да почиват?!?! Wtf
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За пощите и БДЖ добре, че имат имат бази. Не изкарват кой знае колко пари като заплати. Защо да не отидат служителите някъде на достъпна почивка. Но за депутатите? Точно там ще идат в мъртви обекти, мъртви курорти. Точат се разходи за персонал, храна, обслужване и хоп - един заблуден депутат дошъл в празния хотел в соц стил.
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само на мен ли ми прави впечатление че: “ Народното събрание разполага само с един обект” и за два месеца тази година има 330 резервации, а миналата година над 3000. Тези само почиват ли? Нещо за работа няма ли да се сетят?
И това е само във Велинград, а където ходят в чужбина и на частни хотели ... значи работа никаква.
Бесило трябва а не отпуска
3
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До прост човек

Точно това исках да питам и аз - Защо да има за "властта", а за останалите ... няма?
С какво са повече, от хората които им плащат заплати, почивки, пенсии....

Айде къш!
2
0
 
17
 
! Отговори
Сахар преди 1 месец
Поддържаме бази за служители с над 5000 лева доход...
Министрите и депутатите спокойно могат да подкрепят родния туризъм като си плащат както всички останали.
1
1
 
17
 
! Отговори
прост човек преди 1 месец
Прост човек, като премиера пита? А, защо изобщо тряблва да има почивни бази---за властта? Нали те работят в ползу роду? Нали са едни от нас?