Все по-често българи зад граница и чужденци се лекуват у нас

Тенденцията се задълбочава заради здравната система в някои западни страни
9 окт 2020 13:34, Анисия Иванова
22

Чужденци и сънародници, живеещи зад граница, се прибират за лечение в България. Тенденцията се задълбочава заради проблемите в здравната система в някои западни страни. Процесът по лечение в иначе по-развити държави се затруднява допълнително вследствие на пандемията.

Мария живее във Великобритания от 6 години. Като постоянен гражданин на Кралството има всички здравни осигуровки, които са ѝ необходими, за да се лекува там. Преди дни обаче се прибира в България за операция на гръбначния стълб.

"Имах много болки и повече година и повече не мога да се добера до магнитен резонанс. Отлагат ми го откакто почна пандемията и все чакам, а болките ми са непоносими вече и затова реших да си дойда в България", разказа тя пред Bulgaria ON AIR.

Мария се връща у нас по съвет на дъщеря си, с която живее зад граница.

Здравната помощ в Кралството е допълнително затруднена заради пандемията, която налага ограничения пред прекия достъп на пациент до лекар. Британското издание "Гардиън" разкритикува премиера на страната Борис Джонсън за неефективна политика в борбата с коронавируса, която според вестника е създала хаос сред хората.

"Трябва GP-то да те назначи към някои специалисти. Оттам вече чакаш може би месец и повече да получиш съобщение кога ще те приемат, да ти определят дата и става много бавно", каза дъщеря й.

У нас процедурата, която в Кралството отнема повече от година, на Мария отнема само дни.

"Пациентката постъпи във вторник ако се наложи, в сряда беше операция и виждате, че днес вече я изписваме. Така че това е процедура, която не отнема много време, но според мен е допустимо докато се стигне до тази процедура, човек да загуби 2 години. Ако беше забавено лечението още в крайна сметка може би щеше да се обезсмисли самото лечение, защото в такива случаи пациентите трайно се инвалидизират в късния стадий и не могат да разчитат на оперативна интервенция", обясни д-р Емануил Найденов.

Д-р Найденов споделя, че не са рядкост случаите на хора, идващи от чужбина за лечение у нас. Освен Мария през последната седмица в болница "Св. Иван Рилски" постъпва още един пациент от Великобритания с тумор в мозъка, опериран от наши лекари успешно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като постоянен гражданин на Кралството има всички здравни осигуровки..... Глупости на търкалаци, здравни осигуровки в Англия няма и никога не се плащат по български тертип. Има нешенъл иншуранс контрибюшън за назначени и нива при само назначени.Медицинската помощ е абсолютно безплатна както и лекарствата за деца, пенсионери и социално слаби. Ганювката със сигурност не знае език за да опише какво и къде я боли!Има наистина определено забавяне но при българите е 99% лоша комуникация.
21
0
 
1
 
! Отговори
До 20 преди 3 години
Стига глупости от твоя страна. Състоянието ти е било спешно, затова са те приели и оперирали веднага. Имат и още една степен неотложно. Я да та беше стегнал ишиас или коксартроза, ще се влачиш и ще се добереш до специалист след няколко месеца. Видяла Гана, разбрала.
20
2
 
2
 
! Отговори
Стига глупости! преди 3 години
Пенсионерка съм от България. От 12 години живея във Великобритания. Досега не съм имала проблеми със здравната система. Преди 3 години паднах в банята и си счупих ръката! Счупването беше на две места. Ябълката ми беше натрошена и горната част беше счупена! Приеха ме в болницата веднага! Оперираха ми ръката и ми вградиха изкуствена става от ябълката до малко над лакътя! Нямате си представа колко са внимателни всички! И се чувствам прекрасно! Да и то без да говоря английски!
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За мен това не е новина. Имаме улеснен достъп до достатъчно добри лекари. Всъщност повечето ни лекари са много над нивото на западните, до които социалния статус би ми позволил.
18
0
 
12
 
! Отговори
Bisa преди 3 години
А защо се дава трибуна на тези които хвърлят фекaлии по България и българското здравеопазване ? Защо не се озаптят тези които бият доктори ? Защо постоянно се набива по медиите че България била смотана държава със гаден народ ? Кой има интерес от това ?
17
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имат ЗО от чужбина, нашите по каса им ги ползват, всичко е точно в духа на болниците-ад. А Тул някой и да се осигурява пак плаща и доплаща. Ако пък чакаш на лимитирания достъп до специалист по каса, има да чакаш. Ако си платиш кеш вратите да широко отворени. Особености на нашия модел на здравеопазване, със заемки на западно
16
2
 
3
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
а тия дето бачкат и се осигуряват навън кои им плаща лечението у нас? ... надяваме се не нашият роден данакоплатец
15
0
 
0
 
! Отговори
мишо бирочето преди 3 години
в швейцария масовата заплата е 5 до 7 хиляди франка. в цюрих малко по висока ама ти ги вземат с наема и по скъпи здравни застраховки. продавачките в супермаркети май са с най ниски заплати - 4000 за 42 часова работна седмица. има доста хора които преживяват и с по малко защото работят на 50% или 60%.
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо плюете нашата здравна система?!В чужбина умираш...
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искаме да станем като Великобритания - да чакаме по 2 години за специалист. Ще бъдем западноевропейци и ще чакаме. Така правят в белите държави с черно население. Има причина да чакат 2 години, а ние се радваме на бърз достъп. Бързият достъп и сиренцето е за мишките в капана.Всеки истински европеец и западопоклонник, плюещ родината си, ще чака с кеф.
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В УК пак става, въпреки че съм чувал, че доста размотават за елементарни неща. В щатите, ако нямаш пачки в зелено, ще те оставят на улицата да умреш като псе. Какви ли не истории съм чувал за хора, които си наместват сами счупени кости и тн.
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е така носи нашенецът маски, като лелята от видеото... нещо на ужким. Лъже себе си, лъже околните, абе лъже, обича да (се)лъже.... и да недоволствува, също де.
10
2
 
4
 
! Отговори
до 1 преди 3 години
Един хвана самолета от Рим и дойде да протестира, постоя малко на жълтите павета, и нещо се отказа...
9
0
 
6
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
Те и моите келе-ши без никакви финансови проблеми в България заминаха за Англия,като една от причините беше ниското ниво на медицината ни.Отначало във възторг- влезеш ли в системата, веднага ти правят профилактични изсл. за социалнозначими заболявания.Изследват холестерол, кръвна захар и не помня какво още.А после-травма на крак/без счупване/,размотаване и. самолетчето до София за седмица получават диагноза и план за лечение, а там.. трай коньо за зелена трева посред зима,ама тя и сламата свърши
8
0
 
12
 
! Отговори
и те така преди 3 години
за българите е ясно , тия са от преуспелите богаташи дето хулят България , ама идват тук щото им е по евтино ! за чужденците не ме интересува !
7
1
 
7
 
! Отговори
Барселона преди 3 години
Година и повече и да не може да направи ядреномагнитен резонанс...Мисля че работата понамирисва на дискриминация...Няма логическо обяснение...Това е от БРЕКЗИТ и от политиката на оня рошавия Джонсън...
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я, пак! Идват да се лекуват тук, защото е по-добре и по-лесно! Тези дето блокирваха кръстовища какво бе едно от исканията им? Че бях забравил. Само да напомня, че каквито и опити да правеха герберите за реформи в здравеоопазването, блокиране на инат от опозицията и настройване на населението. Миков, докато бил жив болницата в родното му Брегово нямало да се закрива??!! Д-р Ст.Константинов вижте го къде е сега и как върви ръководената от него болница! Някой да го подкрепи?
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами напишете и истината. Лекуват се тук защото им е по-лесно да платят наведнъж 1200 лв осигуровки и да получат пълен достъп до здравната ни система, Отделно от това, бг пациенти диагностицирани редки или скъпоструващи за лечение болести ведага се съветват да предпочетат българското "здравеопазване"
4
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Типично по Български,когато имаш нужда:България е много хубава.Но иначе се плюе на поразия по нея.
3
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Безспорно има проблеми в нашата здравна система, но бързият достъп до специалист е гарантиран! Това го казват мои приятели от Нидерландия и Англия, от личен опит. Те също се лекуват тук.