Коронавирусът не се предавал чрез храна, било невъзможно

Ключово обаче е спазването на добра хигиена
9
Коронавирусът не се предавал чрез храна, било невъзможно
Снимка: Pixabay

Няма данни за лица, инфектирани с коронавирус чрез храна - счита се, че консумацията е безопасна, но при едно условие: спазване на добрите хигиенни практики като пазаруване с маска, дезинфекция на ръцете и поддържане на чистота както в магазина, така и след това вкъщи. Това посочи пред bTV началникът на отдел "Храни и хранене" в Националния център по обществено здраве проф. Веселка Дулева.

Още по темата

„Всички големи експертни организации - Европейският орган по безопасността на храните, Центърът по оценка на риска в Германия, Центърът по контрол на заболеваемостта в САЩ и Европа считат, че това е невъзможно", подчерта тя.

По думите ѝ върху повърхности вирусът може да преживее около 3 часа, като даже тези резултати са постигани предимно в строго контролирани откъм светлина, температура и влажност условия. Затова при желание можем да правим 3-часова "домашна карантина" на закупеното от магазина, а след това плодовете и зеленчуците се мият под течаща вода без сапун и дезинфектант.

За да се заразите от месо, обработено преди това от болен човек, трябва консумацията да е без топлинна обработка и да е непосредствено след попадането на вируса върху него, което е много малко вероятен сценарий.

Миялната машина е достатъчна защита за приборите за хранене след употребата им, но при липса на подобен уред е добре вилици, ножове и лъжици да престояват по 5 минути със сапун преди да бъдат изплакнати добре.

По повод появилите се информации от Китай за открит коронавирус в замразени храни, проф. Дулева отбеляза, че става дума за 22 проби от общо 1 700 000 и то с нива, които не могат да заразят човек.

По думите ѝ към момента няма храна, за която е доказано, че спира коронавируса. Балансираната диета, обаче, укрепва имунитета, което е полезно срещу всички болести.

 


9
Още от Образование
Диян Стаматов: Маска в час за известно време
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
“Вече и малките деца знаят, че Корона вироса се разпространява от 5G клетките!!!“

Ако научихме нещо от тази епидемия, то е че много хора по света и у нас, които не са малки деца, не знаят какво е това вирус.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ще намерят начин, има време и това че го измислят.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Според твърденията при първата вълна / ако е имало такава !/ коронавирусът се предава и чраз пейките в парковете и планините- затова ги затвориха ! Безумията нямат край !Последва по-скорошна приказка за заразяване чрез парите и чрез телефоните. Чакаме с нетърпение нови съобщуния- например чрез тоялетната хартия ....
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Алъшвериша трябва да върви.
5
0
 
3
 
! Отговори
CM преди 4 седмици
"Невъзможно" е малко силна дума... но хайде - "малко вероятно"
4
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Вече и малките деца знаят, че Корона вироса се разпространява от 5G клетките!!
3
0
 
7
 
! Отговори
Китаец от Ухан преди 4 седмици
е тогава аз как се заразих като ядох прилеп или и това беше поредната лъжа?!
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Отдавна се доказа, че ковид се предава единствено вербално и особено онлайн. Поразява мозъка безвъзвратно.
Ама моля ви престанете с тези остарели неверни изследвания
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Предава се по въздуха в затворени помещения. Толкова ли сте умни???