Д-р Ангелова: Какво да правим при съмнение, че сме заразени с коронавирус?

Не се плашете от високата температура, тя е защитна реакция
12 ное 2020 09:04, Елка Василева
53
Д-р Ангелова: Какво да правим при съмнение, че сме заразени с коронавирус?
Снимка: архив, БГНЕС

При лечението на COVID-19 aнтибиотиците не трябва да бъдат прилагани прибързано. Това каза пулмологът д-р София Ангелова пред БНТ. Както при всички вируси коронавирусът не се повлиява от тях и те трябва да бъдат вземани само по лекарско предписание. Тя отново напомни кои са няколкото стъпки при съмнение, че сме заразени.

"В последно време това, което ме впечатлява, всеки се обажда и казва аз съм COVID положителен. Искам да отправя едно послание към всички тези хора - виждам изключително голямо напрежение на хората, паника и страх. Това, че си COVID положителен, не си обречен, не значи, че животът свършва. Хората оздравяват и се връщат на работа. Хората имат нужда от едно изясняване“, каза д-р Ангелова.

„Първото нещо е да останат вкъщи, да бъдат изключително спокойни и да приемат много течности, да проветряват дома си, да поддържат връзка с личния лекар и да приемат медикаменти по съвет на лекаря. Да се отпуснат, да релаксират, да поставят тялото си в покой, което ще помогне за скъсяване на оздравителния процес. Оздравителният процес е до 14 дни. Хората искат бързо да оздравеят и притискат колегите. Тук става въпрос за борба с вирус, а не с бактерии и лечението не се повлиява от антибиотици. 70% от пациентите са получавали антибиотик, без да имат нужда", съветва д-р Ангелова.

Още по темата

Трябва да бъдем предпазливи в употребата на антибиотици, защото след това има опасност да остане антибиоточна резистентност, каза тя.

„Водещ симптом при 80% от хората е температурата, не се плашете от температурата. Много моля, не се плашете от високата температура, тя е защитна реакция в борбата с вируса и при висока температура вирусите загиват. Не трябва да бързаме да сваляме температурата“, съветва д-р Ангелова.

„Към температурата може да се появи кашлица, а след това и задух. Единият вид задух е да не можеш да поемеш пълноценно въздух, той е израз на паниката, на страха. Но когато има задух с повърхностно дишане, с накъсване на думите, този човек трябва да бъде прегледан и тогава да се прецени за болнично лечение. Това са 15% от заболелите и 5% са тези, които имат нужда от интензивни грижи“, обясни пулмологът.

Не всички губят обоняние, уточни д-р Ангелова. При някои се получава загуба, при други се получава много силна болка по кожата. Има хора, които имат само температура, която продължава до 2 седмици. Трябва да има търпение, всеки да настрои своя часовник, че заболяването протича до две седмици.

Според д-р Ангелова хората, които са си направили антигенни тестове, би трябвало хората да се тестват и с PCR и да влязат в регистрацията на РЗИ.

 


53
Още от Страната
Младежи изпочупиха пейки в Бургас без причина
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Къде работи тая докторка.
49
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какво да правим?
Обаждане на лекар.
Прием на медикаменти.
При задух- болница.
14 дни не е нищо друго, освен срок на карантината, но вирусът може да остане в организма и по- дълго.
От инфекциозна ги изписват с положителен PCR, после с пневмония и дихателна недостатъчност не ги приемат отново, а ги пращат в общинските болници.
Факт
48
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
горещо препоръчвам! Не гледайте телевизия . Тя ви убива.
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Татул

аз съм подобен на вас случай.Баща ми е с положителен пцр а аз се вода 10 дневна карантина наложена от рзи като контактни лице и съм без работа вече от над седмица...системата е халифакс
46
1
 
7
 
! Отговори
Татул преди 1 седмица
Жена ми с ковид. Антигенен тест положителен. Наложи се ПСР тест за да влезе в *** на РЗИ. Естествено платен, независимо че е медицинско лице. Така от РЗИ се обаждат след 6 дена, Джипи, никакви обясненния не даде - чакало предписание от РЗИ. Аз контактен. Няма болнични без тест. Седим и се молим на Господа. Сега сме карантина и двамата. Та за какъв *** ми е тоя ПСР. Той няма да ме излекува. Само пълни нечии джобове. Колегата за бърз тест му взеха 190 лв. За да влезе в болница.
45
0
 
2
 
! Отговори
побъркана работа преди 1 седмица
Аз искам да знам следното. За времето от деня, в който съм вдигнал температура и деня, в който съм си направил ПСР тест (и за след това, ако е отрицателен, докато ми минат оплакванията), кой и как ще ми даде болничен? Питам, защото чувам, че личните лекари вече само по телефона лекували. Как тогава ще ми даде болничен?
44
2
 
0
 
! Отговори
D преди 1 седмица
Не вземайте прибързано антибиотици, но пийте лекарствата, които ви изписва лекаря. Ами нали той още по телефона казва вземи си антибиотик, само защото си кихнал. Масово лекари казват да се пие антибиотик, превантивно.
43
12
 
7
 
! Отговори
Отговор преди 1 седмица
Наметнете бял чаршав и тръгнете бавно към гробищата ! - това трябва да правите според комунистите и Мангъра.
42
1
 
0
 
! Отговори
Чува се преди 1 седмица
че виаграта мори вируса. Но има странични ефекти.
41
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тя само повтаря думите на Мангъров, когото така плюете.
40
1
 
8
 
! Отговори
Факт преди 1 седмица
Цитат: Това, че си COVID положителен, не си обречен, не значи, че животът свършва. Хората оздравяват и се връщат на работа. Хората имат нужда от едно изясняване“, каза д-р Ангелова.
*
Ами да изясним - досега имаме 1898 починали и 26714 озздравяли,т.е. на 1 починал, са 14 оздравяли.
39
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Най накрая д-р Ангелова да каже нещо разбираемо. Предишните интервюта малко бяха бля-бля. Д-р Ангелова да посъветва колегите си и дано медиите също чуят - че с тази информация - колко са починали, как стадат и не могат да дишат до посиняване ще ни правят в лудницата.
38
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Най после един нормален лекар да обясни на хората истината какво трябва да се прави !
37
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Яжте повече банани, лимони, авокадо, мандарини и др. подобни за да неутрализирате ph - то на вируса.
36
15
 
1
 
! Отговори
Пепи Густомайната преди 1 седмица
Ашесе изпикам в асансора слет тва шсе исера в мазето и ше ида да омажа сичкия щант в лидала сички треба даса заразим за да са оправим като каза др Мангъров
35
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ЕДИН НОРМАЛЕН ЛЕКАР СЕ НАМЕРИ ДА НЕ ВСЯВА ПАНИКА И СТРАХ В НАСЕЛЕНИЕТО! АДМИРАЦИИ!
34
0
 
20
 
! Отговори
Спас преди 1 седмица
Жена ми не се почуства добре и я помолиха да си направи тест .
Теста беше положителен , такава корона пожелавам на всеки - само главоболие и отпадналост 10 дена , никаква температура и никакъв задух .
И сега разбрахме че всеки го кара различно . По телевизията,пресата и интернет се говори само за най лошите случай , а те са само 10-15% . Пазете се !
33
1
 
12
 
! Отговори
да,да ама не преди 1 седмица
НАЙ-СИГУРНИЯ НАЧИН ЗА СПРАВЯНЕ С КОРОНАВИРУСА:
НE КOМEНТИРAЙТE CТAТИИ НA ТEМA КOРOНAВИРУC!
Пo-мaлкo кoмeнтaри : пo-мaлкo прихoди oт НEТ-трaфик! Като останат само с троловете - сайтовете ще мирясат с психотерора сами!
32
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 1 седмица
"70% от пациентите са получавали антибиотик, без да имат нужда", съветва д-р Ангелова."
Има разлика между констатация и съвет, но не съм констатирал списващите за ДНЕС да я оценяват и отразяват в статиите си!
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Правиш си тест и се изолираш