Защитата на правото на собственост - ниска и незадоволителна

Индекс ни нарежда на 55-то място от 129 държави
11
Защитата на правото на собственост - ниска и незадоволителна
Снимка: flickr

Изключително незадоволително е нивото на защитата на правото на собственост в нашата страна, според Международния индекс "Право на собственост".

Той е разработван от Алианс "Право на собственост" и отрежда тази година на България 55-о място от общо 129 държави, съобщава Институтът за пазарна икономика.

В изданието на индекса за 2020 г. са изследвани 129 държави, включващи 98% от световния БВП и 94% от населението на света. Индексът се издава за 14-та поредна година, а резултатите са формирани въз основа на представянето на държавите в три различни области - правна и политическа среда, право на физическа собственост и право на интелектуална собственост.

Най-ниски продължават да са резултатите на страната ни в областта на правната и политическа среда (4,9 т.), доказвайки за пореден път слабостите в независимостта на съдебната власт, върховенството на закона, политическата стабилност и контрола над корупцията. Точно в тази категория резултатът на страната се увеличава най-малко (с едва 0,1 т.).

В областта на правото на физическа собственост (индекс от 6,4 т.), въпреки че защитата на правото на физическа собственост нараства, няма подобрение при индикаторите за регистрация на собственост и достъп до заеми, отбелязва ИПИ.

Индикаторите за защита на правото на интелектуална собственост (5,9 т.) показват, че липсата на защита на правото на интелектуална собственост и широкоразпространеното пиратство на авторски права продължават да са сред големите проблеми в страната. В тази категория индикаторът с най-висока стойности остава патентната защита, който нарасна след промените в Закона за патентите и Закона за марките през 2017 година.

Средният резултат в света e 5,73 точки от максималните 10 точки, като нашата страна получава 5,72, което ѝ отрежда 55-а позиция след изследваните 129 държави. Според индекса "Прави на собственост"  България се намира между Румъния и Индия, като спрямо миналата година индексът за нашата държава се повишава с 0,15 точки и с 6 места по-напред в класацията.

На първо място в класацията е Финландия (8,65 т.), следвана от Швейцария (8,53 т.) и Сингапур (8,481 т.). Топ 10 се допълва от Нова Зеландия, Япония, Австралия, Нидерландия, Норвегия, Люксембург, Дания. На дъното на класацията са пък Хаити (с 2,65 т.), Йемен (2,71 т.) и Венецуела (2,84 т.).

Като цяло индексът "Право на собственост" още веднъж показва изключително притеснителните проблеми в правната среда в България, както и липсата на значително подобрение. Това води до по-ниски доходи и стандарт на живот, по-високо неравенство, по-малко инвестиции, повече корупция, според анализа на ИПИ.


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
4
 
! Отговори
... преди 1 месец
Ами как да има защита на собствеността, като интелектуалната собственост се защитава в съда, а нашите дела са по 15г. за такива неща. За физическа собственост само да имаш нахалството да си я защитаваш, не само че няма да ти остане, ами и в затвора ще те вкарат щото си набил/застрелял някой влязал с взлом в имота ти.
9
1
 
5
 
! Отговори
Нали КасКет преди 1 месец
Снимките с блажено спящия СИК-аджия, с пищова върху нощното шкафче,пълно с пачки пари и кюлчета злато опровергава изследването .
8
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А кой ще ми защити "правото на собственост" върху физическото ми тяло от маски, ваксини и други социопатии застрашаващи физическото и психическото ми здраве? Тази лична собственост влиза ли в някой "индекс"?
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
САЩ е страната мечта ако искаш да имаш лично огнестрелно оръжие. Аз и някои други българи си имаме цял арсенал и редовно си тренираме по местата специално определени за стрелба.
6
1
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Единствено с правото да имаш лично оръжие може да има истинска защита на собствеността, личността и семейството от бандити или държавата.
Не е случайно, че ЕС са срещу това.
5
0
 
13
 
! Отговори
Фермер преди 1 месец
Разрешете да защитаваме собствеността си с оръжие. Държава няма. Всеки алчен строител действа както и с каквото може. Страшно е. Такива безочливи нахашни и брутални хора ....трябва да се спрът с нещо. Не говоря за ***, а за българи прескочили границитена допустимото още с първата си фирма. Няма как да има ред след като по - богатият печели защото е подкупил адвоката ти. Няма никакъв ред...уникално е.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 4

Да ти кажа, не сме стигнали много далеч, като за начло.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 2

При мутреите беше същото. Нашите главанаци даже се радваха. Мислеха си, че мутрите са добри момчета, наказващи лошите крадци и капиталисти!
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Защитата на правото на собственост " ..................ХА-ХА-ХА
И всичко свършва когато Боко или Пеевски си харесат бизнеса ти.
тогава, нямаш вече банка, нямаш фирма за акумолатори, нямаш Техномаркет, НЯМАШ НИЩО.
Какви права на собственост какви градински домати зимно време.
Клоуни !!
1
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е какво искате от държава, която допреди 50 години обикаляше училищата и отбелязваше децата, които казваха, че не искат да си дадът магаренцето от фермичката на партията, за лиши?