Заговори, хаос... Българите вярват в COVID конспирации

Ние обаче не сме единствени, в други държави също е така
55
Заговори, хаос... Българите вярват в COVID конспирации
Снимка: БГНЕС

Българското общество е подвластно на конспирации, но не е единствено. В редица западни общества проучвания отчитат съществени дялове, споделящи подобни твърдения, които касаят коронавируса. Това каза пред БНР политологът Анастас Стефанов от Изследователски център "Тренд".

По думите му конспиративните теории често са обяснителен модел под лесна форма на сложни процеси и явления, които нямат напълно изяснен вид. Тоест нещо, зад което привидно може да бъде разкрит задкулисен договор. В някои западноевропейски държави, които са водещи икономики, доминира мнението, че щамът е нарочно разработен от Китай, за да се удари западният либерален икономически ред.

Още по темата

Конспиративната теория на психологическо равнище е своеобразен реванш за големи части от обществата по света – реванш спрямо нещо, което не може лесно да бъде обяснено, че е разкрито, демистифицирано, обясни още Стефанов.

Последното проучване на центъра показа, че 40% от българите смятат коронавируса за биологично оръжие, създадено за намаляване на населението на земята. Малко над една трета (33%) споделят мнението, че Covid-19 не е по-опасен от сезонния грип. 880 хиляди българи са на мнение, че чрез ваксината за коронавирус ще бъдат поставени  чипове в хората с цел контрол над тях.

"Разнопосочното публично говорене по темата, недоизяснените епидемиологични детайли, здравни детайли се явяват нещо като кислород за огъня в контекста на конспиративните теории, подхранват ги. Фактът, че все още, почти година след появата на Covid на световната сцена имаме неизяснени неща. Тази дезориентация, в която са изпаднали не само българските власти, а и световната политическа сцена, призвана да се справи с този проблем, подхранва именно такова мислене – че това лутане е част от един заговор, от един хаос, който изкуствено иска да ни въвлече в криза. Там много лесно се завъртат обяснителни модели“, допълни политологът.

Дяловете на привържениците на конспиративни теории у нас са значителни, коментира Анастас Стефанов. Балансът на ограничителните мерките ще е много труден, подчерта още той.


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
Има преди 1 месец
Има хора които вярват само на измислени истории, но не и на истината. Това е така, защото самите те много лъжат и няма как да вярват на другите хора. При тези обстоятелства нещата не са толкова зле. В България има повече хора които казват истината в сравнение с тези които лъжат. 51 % са почтенни.
45
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българите се оказа, че не могат да напишат дори думата "смъртност" правилно. Тъй че какво да очакваме от 80% неграмотно или откровено *** население. Което си мисли, че премиерът е слънце, и че всичко на този свят се оправя с хитруване или в краен случай, с подкуп. За съжаление, не става така. На вирусите и бактериите изобщо не им дреме за вашите убеждения. Или за видеото, което всеки момент ще бъде изтрито. Пазете се, това е.
44
4
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 38 преди 1 месец
Ти ако си мислиш, че до 10-15 години няма да чипират целия СВЯТ-ЖЕСТОКО СЕ ЛЪЖЕШ
43
4
 
0
 
! Отговори
Технологии преди 1 месец
От много години тех компаниите искат да направят връзка между човек и комп!! Който не вяреа в технологичното развитие значи е ***! Не се говори за това защото може да излязат много истини за чоевка и бог.
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Едно прасе казало' Човекът ни угоява, за да ни заколи '. 'Това са теории на конспирацията' отвърнало другото.
Българинът все още може да събере две и две и да види къде издишат глупостите на управляващите
41
3
 
2
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
Светът трябва да се подготви да узнае истината. Вече връщане назад няма. 5G, илюминати, дигитален контрол и т. н. Твърде много хора се възползват вече. Сектата е твърде голяма и неконтролируема.
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз пък смятам, че вируса е пуснат с определена цел ,от някой,който искаше да създаде извънредна ситуация,за да не се проведат изборите на 3 ноември. И е пуснат много преди света да си даде сметка за случващото се.
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами щом премиера вярва,че с дрон могат да му напълнят шкафа с кюлчета и евраци,защо населението да не вярва в конспирации?
38
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Четейки доста от коментарите се убедих, че Бил Гейтс спокойно може да пропусне да чипира българите, те вече са чипирирани.
37
0
 
4
 
! Отговори
Маугли преди 1 месец
Ще слагат чип на баба Пенка от село Арнаутито.
36
3
 
2
 
! Отговори
Мен преди 1 месец
До Българин
Мне, ти си си един обикновен
35
4
 
6
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Не, аз вярвам, че всичко е случайно. Вярвам, че политиците, банките и олигарсите ни мислят доброто и съм готов да направя всичко, което ми кажат, без да се усъмня и да задавам въпроси, защото в противен случай съм негативен човек, конспиратор и маргинал.
34
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ганьо, маньо ...пишете си каквото искате. За тази планета само българите са важни. Наблюдавайте как ще се развият нещата до 2025 и ще се убедите. Ще видите и кои са враговете ни.
По темата - ще си вярвам в каквото искам и ще си правя каквото искам. Тази планета е повече моя отколкото на някой от "елита" или "управляващите"
33
2
 
5
 
! Отговори
На всички преди 1 месец
Нико няма да си признае за вирусите.Ще ви кажат че са дошли от космоса и вие ще повярвате.
32
7
 
10
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 месец
САМО НЕДОРАЗВИТИТЕ УМСТВЕНО НЕ СА РАЗБРАЛИ ЧЕ ТОВЯ ШИРУС Е СЪЗДАДЕН ОТ НАИ-БОГАТИТЕ ЗА ДА УБИЯТ ПО ГОЛЯМА ЧАС ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НА ЗЕМЯТА.ТЕ СА СЪВРЕМЕНИТЕ РОБОВЛАДЕЛЦИ ,А ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ СМЕ РОБИТЕ ИМ.ШИРУСА НЕ СЕ РАЗМНОЖАВА ,ТОИ СЕ РАЗПРОСТРАНЯВА ОТ ЕМИСАРИТЕ НА НОВИЧТ СВЕТОВЕН РЕД С ЗНАНИЕТО НА ВСИЧКИ ПОДЧИНЕНИ ИМ ПРАВИТЕЛСТВА.
31
9
 
11
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Бай Ганьо вярва, че е ценен и искат да го чипират, същият не вярва и в ковид, докато не се разболее.
30
0
 
7
 
! Отговори
всички преди 1 месец
вируси и бацили са създадени за да убиват човечеството ,а за ваксините да лапат създателите и компаниите им. Световна конспирация от лаборатории милиардери и политици.Всичко свързано като св.черва.
29
5
 
10
 
! Отговори
Мале преди 1 месец
Каква драма, че българите не вярват на лъжливите медии. Язък за големите пари и театрални умения на измислили те холивудския сценарий "Смъртоносен вирус".
28
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А не бе вярваме на световната банка и частното нпо на бил гейта
27
6
 
11
 
! Отговори
Ганьо Балкански преди 1 месец
Чумата и шарката през Средновековието и те са измислени в лаборатории и пуснати да мори населението.