С 30% са се увеличили сигналите за насилие

Обществото ни било крайно толерантно към насилието
29 ное 2020 11:00, Ния Христова
17
С 30% са се увеличили сигналите за насилие
Снимка: Pixabay

Още с първото затваряне през април отравихме апел, че случаите на насилие ще се повишат. И те действително се повишиха. Говорим от 30% до 50% покачване на обажданията на горещите телефонни линии и онлайн, заяви пред bTV Гергана Куцева от Българския фонд за жените.

Оказва се, че едва 30% от жените знаят правата си и че има такива закони. Куцева отбеляза, че една регистрация на насилие е важна и посъветва при подобни случаи да се звъни на 112.

 
"Има и горещи телефонни линии, на които да се обадят, за да получат препоръки според случая. Много често жените остават около 10 години в насилствена връзка, а до тогава вече травмите са много сериозни и причината да си тръгнат обикновено са децата - когато насилието се насочи вече към тях", обясни още специалистът.
Още по темата
 
Куцева е на мнение, че обществото ни е крайно толерантно към насилието. Българският фонд за жените тази година издаде албум "Вечнитие хитове на България". В него единадесет музикални хита звучат така, както ги чуват милиони български жени. 
 
"Всяка година правим кампании срещу насилието, 25 ноември открива началаото на 16 дни кампания срещу насилието над жени. Като се замислихме какво ново искаме да кажем на институциите, установихме, че си пеем все същата изтъркана песен, все една и съща изтъркана плоча и така се роди посланието "Смени плочата". Посланието, което отправяме към обществото е да разпознава насилието, да съобщава, когато е свидетел и да се намесва.
 
Това е и послание към жените, които преживявят насилие - да не си повтарят, че са сами, че са виновни и те са го предизвикали. Едно от основните ни посрания е и към политиците - да престанат с тези изтъркани послания и празните декларации", обясни още Гергана Куцева. 
 
Тя изтъкна, че насилието, упражнявано и над партньор, и над дете, всъщност има много последици. "Призивът ни е да бъдат отделени средства за борба с насилието, защото те всъщност са инвестиция, а не разход", допълни Куцева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Насилие спрямо лъжливи политици и крадливи банкери ли?
13
1
 
2
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Ами жена ,ако набие мъжът си,потърпевшия на 211 ли да звъни?!?
12
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако жената дудне, от време на време трябва да й се прави профилактика да се поддържа във форма. Някога имаше поговорка:"На руска кола вратата и на жена устата с по силен удар се затварят."
11
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как се кара карантина с една и съща жена втори път. Преди поне можеше човек да отпусне напрежението по чуждо, сега с чумата вкъщи ем не могат да се гледат, ем по цял ден и цяла нощ са заедно.
10
1
 
4
 
! Отговори
Не преди 3 години
Не знам, една позната го беше боцнала нейния, както се пее во лева страна в сърцето, чух че скоро е излязла , 5-6 годинки в Сливенския годинки и си е дома.
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пишете направо, че е платена публикация, както е с партиите по време на изборите, и да се приключва. На мен ми втръсна да коментирам едни и същи лъжи.
8
1
 
4
 
! Отговори
Европеец преди 3 години
Според проучвания за милиони евра специалисти считат че затварянето на хората по домовете ще подобри контактите и процеса на размножаване и небезопасен секс и създаване на новото поколение от деца ковидончета. По време на комунизма е имало такава политика сгради комуни с общи кухни и тоалетни, за да имат хората повече контакти за да се чифтосват и множат.
7
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е въпрос на толерантност към насилието ,насилника не се променя но има защитен механизъм които се нарича страх, затова те никога не се противопоставят на по силния ,на равния дори и на малко по слабите от тях които може в един момент да отвърнат на удара а само на много по слабите от тях . Този защитен механизъм ги прави оцеляващи независимо от толерантността.
6
5
 
4
 
! Отговори
Фройд Ковидонски преди 3 години
Страничен ефект от ковид вируса. Когато са затворени хората не могат да правят секс с непознати или познати лишени от това натрупват агресия обикновено жената вкъщи или приятелката по съжителство не стават и не се справят да компенсират липсата за секс.
5
5
 
5
 
! Отговори
ХулиГаню преди 3 години
Как се справям със стреса ли-като се прибера от работа се треса от нерви,още с влизането в къщи сттрошавам масата и столовете, изхвърлям телевизора през терасата,биия един шут в заадника на котката до другия блок чак,прребивам децата,хвърлям 100 кила ббой на жената,след което излоквам на екс шише ракия, и й давам да ми посвири на пацата, ако остана доволен,й разоравам няколко пъти задния двор,накрая си надънвам Азис-описа,описа,опса,опсаааа,омаам 3 паници боб сас зеле,лягам и заспивам доволен
4
8
 
4
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 години
Косата дълга,акъла къс.От време на време тряаа са боксира.У наше селу си спазваме бг традициите.Ридовно си попийваме и си побийваме жените га могу говорат.Иначе кък са затваря устата на женъ освен с удър.Сами си търсят мариза па после ривът.
3
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво сега, вече и жените си ли не можем да бием? Тая Европа ни съсипа.
2
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя по-долу е от тъмносините, сиреч нито е българин, нито работи, а и не е женен официално.
1
14
 
12
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Като се прибера от работа и пребия жената ми минава стреса и ми става леко на душата