Акад. Трайков: Спечелихме 10 г. в ранната диагностика на Алцхаймер

Невролозите вече могат да засекат промените в човешкия мозък в зародиш
18 дек 2020 20:51, Ния Христова
7
Акад. Трайков: Спечелихме 10 г. в ранната диагностика на Алцхаймер
Снимка: Pixabay
Утре се навършват 105 години от смъртта на Алоис Алцхаймер, който е германският психиатър и невропатолог дал името си на една от най-мъчителните и загадъчни болести за човечеството.
 
Докъде е стигнала науката в откриването на болестта на Алцхаймер и причините за нея? "За съжаление точно този въпрос все още е на нивото, на което Алцхаймер го описва през 1906 година", каза пред БНР акад. проф. Лъчезар Трайков, ректор на Медицинския университет в София
 
Това, което знаем днес за болестта е, че промените в мозъка се дължат на два типа "лоши белтъци", които бавно и постепенно унищожават нервните клетки.
 
"По времето на Алцаймер не е имало много технически възможности за изследване на проблема в дълбочина. Днес учените навлизат на молекулярно ниво", пояснява акад. Трайков.
 
"Доста подробно описахме целия път на образуване на „лошите белтъци“ и целия път на смъртта на нервната клетка."
 
"Клиничната изява, било с поведенчески, било с интелектуални нарушения, както са описани от Алцхаймер, е доста късна проява", уточнява още Лъчезар Трайков.
 
"Лошите белтъци" започват да действат много по-рано – започват да се отлагат в мозъка 15-20 години преди това.
 
Това е и големият напредък – ако все още не знаем причините, то поне знаем в детайли какъв е механизмът на увреждане.
 
"И се научихме със сравнително достъпни методи да диагностицираме процеса в неговия зародиш почти. Изместихме ранната диагноза с 10 години по-рано."
 
Неизвестността около причините не е характерна само за болестта на Алхаймер, но и за много други заболявания, които засягат неврологията.
 
"От доста години е известна методика за разпознаване на ранни симптоми на болестта, която може да се прилага включително от общопрактикуващи лекари – нервно-психологични тестове", уточнява акад. Лъчезар Трайков.
 
"Нещо, което е евтино като скрининг. От 90-те години досега извоювахме един терен от десет години в ранната диагноза благодарение точно на този подход. В началото тръгнахме с паметовите тестове. Разработихме два-три много удачни теста."
 
След това надградили с други тестове, засягащи промени в мрежите на невронното функциониране. Два от тези тестове отчитат и минимални промени още преди началото на паметовите нарушения.
 
Част от симптомите, които невролозите вземат под внимание са: трудно превключване от една дейност в друга, по-трудно организиране на предстоящи събития на непознати места, затруднено общуване в по-големи общности.
 
"При пациентите 60+ е добре в ежедневните дейности да се следват някои предписания - кратки разходки няколко пъти седмично, средиземноморска диета, интелектуални стимули, социални контакти", съветва акад. Трайков.

7
Още от Общество
Ще устои ли България на македонистката буря от Скопие?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
2
 
! Отговори
Разумен преди 3 седмици
Явно и тук има такива коментатори, които разбират от всичко, включително и от Алцхаймер. Аз имам такъв болен в семейството си. Пожелавам на този тук коментатор-специалист да има близост с такъв болен и тогава ще видим какви умности ще пише! А ако пък го сполети такова заболяване, няма да има спомен за умните неща които е драскал тук!
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Туй за разходките и средиземноморската диета одобрявам! Диетата включва рибка и бяло вино, миди с вино, маслини с узо, салата със сирене и мастика, калмари и октоподи с вино, може рицина, прошуто, хамон или еленски бут с червено вино, яйца със сос айоли с розе, агнешко тлъст гювеч или чеверме с гъсто червено ...мога да продължа!
Дядо Алоис обича вегетарианците и най-паче веганите.
5
3
 
1
 
! Отговори
Пациент преди 4 седмици
Този защо не е в болница да лекува хората а праща студентите да се борят с Ковид? Аман от скъпоплатени празнодумци!
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Повечето вреди се зараждат в червата. Няма да се изнанадам, ако и за този бич първопричината се открие там.
3
1
 
4
 
! Отговори
Лилияна преди 4 седмици
Те всичките гербери са с Алцхаймер!
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Трудно превключване от една дейност в друга???
Че аз съм имал Алцхаймер по рождение бе!!!
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Социални контакти? :(