27 г. затвор за българин за трафик на мигранти в Гърция, той не е стъпвал там

Мъжът трябва да плати и глоба от 53 000 евро
15 яну 2021 11:20, Ния Христова
33
27 г. затвор за българин за трафик на мигранти в Гърция, той не е стъпвал там
Снимка: Pixabay
85-годишен българин е осъден да плати глоба от 53 000 евро и 27 години затвор в Гърция, без да е стъпвал в южната ни съседка. Мъжът е бил обвинен, че превозвал мигранти с камион, който си купил в Швеция. Той и близките му смятат, че цялата мистерия се крие в нещо много просто – открадната лична карта.   
 
"На пазара в Бяла Слатина ми откраднаха документите. Веднага отидох в полицията. Блокирах си дебитната карта. Направих си снимка за нови документи. След месец и половина ме извика прокурор и ми каза, че имам регистриран камион на мое име и съм прекарвал мигранти", разказа пред Нова ТВ осъденият Никола Милчев.
 
"Получихме първата призовка през 2016 г.  Подадохме писма до всички институции в страната. Казаха ни да си наемем адвокат", заяви Илияна Каменова, внучка на потърпевшия.
 
"Свързахме се с врачанската прокуратура. Баща ми даде показания. Казаха му да не се притеснява. Няма как с 300 лв. пенсия да плащаме за адвокат.  Не пожелавам на никой да преживява такъв шок. По най-бързия начин намерихме българска адвокатка, която работи в Гърция. Преди дни спечелихме дело за мярката за задържане  под стража", коментира дъщерята на Никола - Паулина Каменова. 
 
Казусът коментира и омбудсманът ни Диана Ковачева.
 
"Става въпрос за фрапантен и шокиращ случай. Това е системен проблем, който се нуждае от системни мерки. Стана ясно, че никой не е застрахован от такова нещо. Разбрах за казуса миналата есен. Веднага сезирахме Министерството на правосъдието и това на вътрешните работи. Те ни информираха, че незабавно личната карта на мъжа е била обявена за невалидна. Свързахме се и с генералния консул в Солун, който оказа пълно съдействие. Г-жа Екатерина Захариева също реагира. Преди присъдата изпратихме необходимите документи на гръцките власти. Това стана през септември", поясни Ковачева.
 
Тя заяви надежда, че през април мъжът ще бъде оправдан. "Върви се с бързи крачки към осъждането на един абсолютно невинен човек и една фрапантна съдебна грешка. Българският съд няма да допусне екстрадирането на този човек. Имайте предвид обаче, че тази глоба - от 53 000 евро,  няма да изчезне. Необходимо е да се създаде експертна  група, за да бъдат анализирани подобни случаи", заключи омбудсманът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Самата мисъл да осъдиш 85 годишен на 27 години е безумна!Нищо няма да стане, разбира се.Нито ще го предадем, нито ще плаща.
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Егати налудната работа!!!!
26
0
 
0
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
До До ДДРОнегБлагодаря, дано нашето подобие на държава защити сънародника ни !!!
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето тук трябва да се намеси държавата.Ако има държава,де.
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя мач е игран поне 1000 пъти, продал си данните с мисълта,, аз съм на години нищо няма да ми направят'' Ама сега, греда.
23
1
 
5
 
! Отговори
Светозар преди 3 години
Абе, каква е тая загадка ? Хем е невинен и според нашите, и според гърците, хем дължи глоба 53 000 евро. След, като тази глоба няма да падне, а остава дължима, значи си остава виновен и подсъдим. Така излиза.
22
0
 
5
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
До Левтер-ТИ НОРМАЛЕН ЛИ СИ БЕ-ЧОВЕКА Е ПОДАЛ ЖАЛБА В ПОЛИЦИЯТА ЧЕ Е ИЗГУБИЛ ДОКУМЕНТИТЕ.-ТОВА Е НЕУСПОРИМО ДОКАЗАТЕЛСТВО.
21
0
 
1
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
ТОВА ЗА МЕН Е АБСУРДНО-БОЙКО КВО КАЗА ПО ВЪПРОСА?-ТОВА НЕ Е НОРМАЛНО БЕ.
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя ако е правил трафика в Германия ,Меркел ще се да го награди ,немците много тачат бежанците )
19
0
 
12
 
! Отговори
До 10 преди 3 години
Нашенска е работата и два пъти накратко обясних защо. Чул ли си за грък, осъден в България при аналогична ситуация и гърците да не вдигнат веднага пушилката.
18
0
 
9
 
! Отговори
мхм преди 3 години
аз не разбрах, хем е невинен, хем трябва да плати 53 000 евро? как става това? човека нали веднага си е подал в мвр, че му е открадната??
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гърците получават крупна сума от ЕС за спиране на бежанци!!!Колко цивилни избиха в Егейско море някой да е чул глас от защитници на човешки права
16
4
 
5
 
! Отговори
Аушвиц 2 преди 3 години
Вярно ли в Перник има нацистки лагер за изтезания на неудобните със знанието на Борисов,Гешев,Ахладова и Соколова?
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да бе, Гърците не правят грешки? Кво като Гърция е по-добре от нас, а Американците? И те ли не правят грешки? Така ,че Левтер айде бегай да гърчееш в Гърция
14
3
 
3
 
! Отговори
Боко мафиот преди 3 години
След като в БГ службите и МВР се занимават с поръчкови убийства и Gang Stalking вече на всичко вярвам!
13
1
 
10
 
! Отговори
Размисли и Страсти преди 3 години
Добре е, 85-годишен-27 години затвор.................на 107 години ще излезе от панделата!А евраците ще ги плати след 300-400 години.......с българската СЕРИОЗНА пенсия!
12
4
 
21
 
! Отговори
До ДДРОнег преди 3 години
Гърчола, италианци и испанци всъщност никога не са били целокупно нещо особено интелигентни. Просто са имали късмета след ВСВ да попаднат от другата страна на завесата.
11
22
 
6
 
! Отговори
Левтер преди 3 години
Аз вярвам на Гърците,справка тяхната държава,па погледнете нашата!Нашите ***...кол и въже,сами си знаете!П.С. Да го предават да лежи там.
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Нашенска работаЩо да е нашенска?
9
6
 
15
 
! Отговори
Бг Турчин преди 3 години
Най голямата краставица за гърците и никакво свеждане на глава от нашата прокуратура!!!