Почитаме паметта на апостол Тома - един от 12-те ученици на Исус Христос

Денят се отбелязва в първата неделя след Възкресение Христово
9 май 2021 07:30, Петя Славова
10
Почитаме паметта на апостол Тома - един от 12-те ученици на Исус Христос
Снимка: БГНЕС

В първата неделя след Възкресение Христово се почита паметта на апостол Тома - един от 12-те Христови ученици, предава БТА.

След като Исус Христос възкръсва и се явява на учениците си, Тома не е сред тях. Когато по-късно те му казват "Видяхме Господа", той им отвръща: "Ако не видя на ръцете му раните от гвоздеите и не сложа ръка на ребрата му, няма да повярвам.". Затова той е известен с прозвището си Неверни.

В първата неделя след своето Възкресение Исус Христос отново се явява на учениците си, но този път там е и Тома. Христос се обръща към него и му казва: "Дай си пръста тук и виж ръцете ми, дай ръката си и я сложи на ребрата ми. И не бъди невярващ, а вярващ. Понеже ме видя, повярва ли? Блажени са тези, които без да видят, са повярвали".

Названието Томина неделя идва от името на неделния ден, на който според християнския календар възкръсналият Христос се явява на учениците и последователите си. Седмицата след Великден се нарича Светла, а Томината неделя слага завършека на великденския празничен цикъл.

Апостол Тома не е известен само с евангелската история за своето неверие. Той е и един от най-жертвоготовните Христови ученици. Въпреки заплахата от фарисеите, които го търсят, за да го убият, Христос решил да отиде във Витания, за да съживи Лазар. Апостол Тома казал на другите ученици: "Да отидем и ние да умрем с него". След като минало известно време от слизането на Светия дух в деня на Петдесетница, апостолите хвърлили жребий, за да се види кой къде ще отиде да проповядва Божието слово. На апостол Тома се паднал нелекият жребий да отиде в Партия, Мидия и далечна Индия.

Из земите на Индия апостол Тома удивил хората с много чудеса и мнозина повярвали в проповядваното от него ново учение. Сред тях били и две сестри царици. Царят, заради покръстването на жена си, която била едната от двете сестри, се разгневил и подложил Тома на жестоки мъчения. От това обаче апостолът по чудо оцелял, но царят не се спрял пред нищо и накрая убил Тома. Апостолът изпълнил своята християнска мисия и завършил живота си с мъченическа смърт. Но дори и царят, който пожелал смъртта на Тома, скоро приел християнството, убеден от изцелението на сина си Азан, след като се покръстил.

Мощите на апостол Тома били пренесени в Месопотамия, а на гроба му ставали чудеса.


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Поп Игнатий преди 1 месец
Тома Неверни е най-разсъдливият апостол, защото той не се доверява и не вярва на сляпо на приказките за възкресението, а търси доказателства. Тома ни учи да бъдем скептични към вярата и да приемем Бог, само ако неговото съществуване се докаже. Всеки трябва да се увери лично с очите си на преки доказателсва, а не да вярва на християните, за да не живее заблуден.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До . От духовно мъдро момиче с много знания в тази област :Да пише се Иисус. Бог обаче е Любов и не съди хората - обича своите деца - души, които произлизат от Бога! :)Обичайте Бог както Той ви обича./това са дребнавости/
6
1
 
6
 
! Отговори
. преди 1 месец
Петя, пише се Иисус, а не Исус. По втория начин изписват името на Господа протестантите.
5
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тома Биков и той отрекъл първо Бойко,ама сега виждате ли как му вярва.
4
2
 
7
 
! Отговори
ognyanz преди 1 месец
До Life или жизнь: Не говори от името на българите. Нямаш потенциал за това.Без Денят на Победата нямаше да има и ден на Европа. Но за да го разбере това човек, трябва да вижда малко по-далеч от носа си.
3
8
 
7
 
! Отговори
Краварката в ъгъла преди 1 месец
Честито на Биков и Дончев, хубави хора, за затвора.
2
9
 
4
 
! Отговори
Life или жизнь преди 1 месец
До защо 3: Колежке, ние сме българи, не рускини и 9-ти май нищо не значи за Република България. Можем в пощата да те отбележим с няколко печата отзад......на път за Сибир.
1
5
 
3
 
! Отговори
защо преди 1 месец
9ти Май е днес безродници! Или още живеете с Тристранния пакт?