Акциите на Градус паднаха с 10%, инвеститорите загубиха 24 млн.лв.

Дружеството е готово за пълна данъчна ревизия
154
Акциите на Градус паднаха с 10%, инвеститорите загубиха 24 млн.лв.

Инвеститорите в „Градус“ са ощетени с повече от 24 милиона лева заради твърденията в парламентарната комисия, уронващи престижа на компанията. Това се казва в съобщение на дружеството. След изявлението на бизнесмена Светослав Илчовски за „кухи фирми“ и увеличаване на оборота „с нашите пенсии“, акциите на компанията поевтиняха с десет процента.

Още по темата

“Градус” АД не може да допусне уронване на дългогодишно градения имидж на компанията и ощетяване на своите инвеститори, клиенти и доставчици, и е задължено и ще предприеме всички възможни правни действия за защита на техните интереси. Дружеството е готово за пълна данъчна ревизия и проверки от всички институции, пише в позицията.

В нея се посочва още:

„Относно твърдения за „кухи обороти и фиктивни сделки“:„Градус“ АД е формирано през декември 2017 г. чрез непарична вноска на дяловете и акциите на пет различни дружества–“Лора-2004“ ЕООД, „Жюлив“ ЕООД, „Милениум 2000“ ЕООД, „Градус –1“ ЕООД, „Градус –98“ АД Съгласно изискването на българското законодателство при непаричната вноска е извършена оценка на тези акции и дялове от трима независими оценители, назначени от Агенцията по вписванията. Във връзка с тази оценка, информация относно активите, оборотите и приходите на всички дружества от групата Градус е била предоставена на оценителите и е публично достъпна в Търговския регистър. От 2017 г. насам всички отчети на групата са одитирани и заверени без квалификация или резерви от реномирани международни одитори. Оборотите и сделките на групата подлежат на ежемесечни проверки от органите по приходите, информацията от които би могла да бъде изискана от компетентните органи. При нито една от тези проверки не е открито каквото и да е несъответствие или проблем със сделките,на което и да е дружество от групата. Всички сделки, сключени от тези дружества са реални, надлежно регистрирани в НАП и отчетени в съответствие с международните счетоводни стандарти във финансовите отчети на групата.За по-малко от три години от регистрирането си за търговия на Българска фондова борса до момента „Градус“ АД е разпределило дивиденти към акционерите си в размер на 40 439 045.86 лв. Дивидентната доходност е 9.22%, а след предложеното изплащане на дивидент, което предстои да бъде одобрено от акционерите през 2021 г. ще надхвърли 10.44%. По размер на реално разпределените дивиденти „Градус“ АД се нарежда сред водещите компании в България. Разпределението на подобен дивидент е категорично доказателство за генериране наустойчив оперативен модел и реален паричен поток. В качеството си на независим член на Съвета на директорите на „Градус“ АД, възложих изготвянето на справки за всички сделки със зърнени култури от 2017 г. до днес на групата. Информацията ще бъде публично оповестена в съответствие с приложимото законодателство към дейността на публичните дружества.
Относно твърденията за „акции без стойност и нереални цени“:Първичното публично предлагане на акциите на „Градус“ АД беше извършено през юни 2018 г. В него участваха над 1200инвеститора, включително международни инвеститори, банки, пенсионно-осигурителни и застрахователни дружества, частни фирми и стотици непрофесионални инвеститори. Публичното предлагане беше организирано чрез аукцион на Българската фондова борса. Това е най-прозрачният метод за публично предлагане, при който крайната цена се определя от пазарните участници, а не от „Градус“ АД. Трябва да се подчертае, че от листването си на борсата през юни 2018 г. до 5 май 2021 г., „Градус“ АД изпреварва представянето на водещия борсов индекс SOFIX с над 13%. В същото време, неверните изказвания, уронващи престижа на дружеството, доведоха до спад в цената на акциите, което ощети инвеститорите с реални 24.36 млн. лв. „Градус“ АД иска да увери своите инвеститори, че предприема всички необходими действия за защита на техните интереси.3.Относно твърдения за „завишени субсидии“; Дружеството спазва Директива (2007/43/EC от28.06.2007) на Европейския съюз за хуманно отношение към животните,за което получава компенсация за пропуснати ползи по установения ред, без привилегировано отношение. Компенсациите в България са едни от най-ниските в Европейският Съюз и твърденията за огромни суми са подвеждащи и неверни. Ако тези компенсации не съществуват, целият сектор селско стопанство в областта „Отглеждане на животни“, включващи бройлери, патици и свине, няма да може да бъде конкурентоспособен в световен мащаб. По програмата участват малкото компании в България, които успяха да оцелеят на фона на огромната конкуренция от чужбина, която е подпомогната от субсидии в пъти по-големи от тези у нас. Изнесената информация, че дружеството е получавало „завишени субсидии“ в размер 80 евро на кокошка е поредната лъжа, която лесно се доказва на база справки от „Министерство на Земеделието“ и счетоводна информация. „Градус“ АД е дълбоко обезпокоено от факта, че твърденията и откровените манипулации получават гласност и легитимация в българския парламент без да бъде направен какъвто и да е опит за установяване или дори проверка на фактите. Това подкопава не само доверието в определена компания, но и доверието в целия капиталов пазар и води директно до преки загуби за хиляди професионални и непрофесионални инвеститори за сметка на краткосрочни политически дивиденти.

“Градус” АД не може да допусне уронване на дългогодишно градения имидж на компанията и ощетяване на своите инвеститори, клиенти и доставчици, и е задължено и ще предприеме всички възможни правни действия за защита на техните интереси. Дружеството е готово за пълна данъчна ревизия и проверки от всички институции”.

 


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
1
 
4
 
! Отговори
Торбалан преди 1 месец
Аз никога не купувам продукти на тази фирма,не смятам да го правя и в бъдеще
141
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Жалко, че са паднали само с 10%.Бълха ги ухапала
140
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НЕ ВИЖДАМ КАКЪВ ИМ Е ПРОБЛЕМЪТ НА ГРАДУС. РАЗДАВАТ ДИВИДЕНТИ, ЗНАЧИ ИМАТ ПЕЧАЛБА 2 ПЪТИ ДИВИДЕНТИТЕ. СЛЕДОВАТЕЛНО ИМАТ ДОСТАТЪЧНО СРЕДСТВА. ИЗВЪРШВАТ ОБРАТНО ИЗКУПУВАНЕ НА АКЦИИТЕ С ПЕЧАЛБА ОТ ИЗКУПУВАНЕТО 24 млн. КАКЪВ ИМ Е ПРОБЛЕМА?
139
0
 
1
 
! Отговори
Щастлива кокошка преди 1 месец
Паднали са с 10%, от 0,10лв, на 0,09лв.
138
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Брей, да не повярваш! Гербери се оплакват от своите собствени методи на действие!
137
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Отдавна не купувам пилета от Градус - трябва да се провери как ги захранват там- да не е като в филма на Луи ДЬО Фюнес -Крилце или кълка...
136
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най великите бизнесмени в България с едноцифрено IQ!
135
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Затова ли фермата за норки на градус не се пипа от никой
134
1
 
4
 
! Отговори
:) преди 1 месец
Какво разбрах аз!Първият не си плаща и яде хурката.Вторият си плаща и затова има пълен пакет съпорт.Както казваше майка ми гарван гарваново око не вади)
133
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Направо пророних сълза...DMS Градус
132
4
 
13
 
! Отговори
Ангел преди 1 месец
Градус са от Гербаджийските обръчи от фирми . Това са тези фирми които чрез некоректна търговия на завишени или занижени цени със фирми неугодни на властта ,пребират рушвети които после прилежно отчитат на Бойко . Като отплата получават закрила ,лобизъм и обществени поръчки .Само като погледните официалните спансори на Герб от сметната палата ,ще разберете кои са тези фирми !
131
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това ли са ни великите бизнесмени? Обади се този,обади се онзи,намачкваш здраво и безпардонно конкуренцията с помощта на държавата и ставаш бизнес пич 1!На този,като му гледам умната физиономия и глупавите обяснения,все повече се убеждавам,че акъла му е,колкото на кошките,които продава!
130
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Minuva42Градус е на пазара от повече от 20 години и особено силна заявка беше направена някъде около 2000 година.Спомняш ли си колко правителства минаха оттогава.Всяко от тях е спомогнало за утвърждаването и като търговски субект,като мощна и стабилна фирма в бранша!Бая кинти ще е кихал бай ти Иван на Царя,на Станишев и още 12 години на Боката!
129
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бой на всички мафийоти от герб и *** им и после на бесилото долни миризливи хуани в затвора
128
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дано да паднат на0%0 и всички гербажии в затвора до живот долни лешояди
127
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Боко тиквата и Иван пилето ще играят сантесе в централния софийски затвор,а може и белот с бай Ставри и още някой ,а и тройка може да си направят...колко му е...ще чакаме клипа да излезе...
126
9
 
8
 
! Отговори
Строг но справедлив преди 1 месец
Илчев директно в затвора и конфискуване ба цялото му имущество!
125
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само за приматската физиономия-10 години....
124
4
 
21
 
! Отговори
Койчо преди 1 месец
А на мен ми се струва че тази фирма не е на пилето.Той просто е подставено лице и пере пари.С тази физиономия на джипси откъде толкова акъл
123
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ГРОБ са партията на българските милиционери. Милиционерите на българските комунисти...