Решено! Вдигат пенсиите средно с 64 лв. от 1 октомври

До тази дата добавката от 50 лева ще се изплаща на всички пенсионери
93
Решено! Вдигат пенсиите средно с 64 лв. от 1 октомври
Снимка: БГНЕС

От 1 октомври пенсиите ще се увеличат средно с 64 лв., а средният им размер през тази година ще достигне 550 лв. Това предвиждат промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г., които бяха одобрени от правителството. С измененията се предлага пакет от мерки, чрез които трайно се осигурява по-висок доход от пенсии както за настоящите, така и за бъдещите пенсионери, съобщиха от правителствената пресслужба.

С промяна в Кодекса за социално осигуряване се предвижда тежестта за една година осигурителен стаж в пенсионната формула да се увеличи от 1,2 на сто на 1,35 на сто. Този коефициент ще се прилага при изчисляването на пенсиите за трудова дейност, които ще се отпуснат след 1 октомври 2021 г., когато законът влиза в сила.

По този начин се повишава адекватността на новоотпуснатите пенсии, насърчава се по-продължителното участие на хората на пазара на труда и нараства процентът на заместване на доходите от труд.

С по-високата тежест на осигурителния стаж ще се преизчислят и всички пенсии, отпуснати преди 1 октомври 2021 г. Със законопроекта се предлага от 1 октомври минималната пенсия за пълен осигурителен стаж и възраст да се увеличи от 300 на 340 лв. Това ще доведе до нарастване с 13,3 на сто на всички пенсии за трудова дейност, определени в минимален размер.

Сред тях са пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, пенсиите за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест и наследствените пенсии.

От 1 октомври максималният размер на пенсиите се повишава от 1440 лв. на 1500 лв. От същата дата се предлага социалната пенсия за старост да се увеличи от 148,71 лв. на 170 лв.

По този начин ще се приложи справедлив подход при актуализиране на доходите на всички пенсионери, тъй като с 14,3 на сто ще се повишат и размерите на пенсиите, несвързани с трудова дейност - пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия, както и на добавките, които се изчисляват от размер на социалната пенсия за старост.

С промените в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. са предвидени и средства за изплащане на добавка от 50 лв. на всички 2 080 000 пенсионери. Целта е тази подкрепа да продължи до 1 октомври, когато в сила ще влязат разпоредбите, които ще доведат до повишаване на всички пенсии.

 


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
12
 
! Отговори
до 24 преди 4 месеца
Парите,които ще дават са пак толкова!До октомври 50 лв,след това средно 64 лв.Да,но най-ниските пенсии колко ще получат?Тааа,не се знае дали ще е по-добре.А пък с повишаването на цените....не е за мислене...още сега няма да се усетят,а идва зима! Голяма грижа за народа,няма що!
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До izhГърците са добре, теглиха и ползваха....хихихи :)) Икономията е майка на мизерията, би требвало да ти е ясно отдавна :) Ако се страхуваш че суверинитета ще бъде отнет, кога сме имали такъв ? :))
26
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това правителство трябва да стане редовно.Върши си добре работата и мисли за народа,а не като предишните,които само крадяха,а на хората подхвърляха трошички за бог да прости.
25
9
 
9
 
! Отговори
Виденов преди 4 месеца
Я намалете пенсиите,че като ги увеличавате всички цвилят ,колко е лошо.Направете ги 5 долара като мен и ще ви благославят цял живот!
24
5
 
15
 
! Отговори
Да ама преди 4 месеца
Крайното решение е на НС.иначе тате ще ми купи колело,ама друг път!
23
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А Боко казваше,че пенсионерите му изяли бюджета,нищо,че крадеше по 10 милиарда на година,които никой не знаеше къде отиват.Затова се криеше и не ходеше в парламента,за да не дава отчет и да не отговаря на неудобни въпроси.
22
4
 
19
 
! Отговори
Истукан преди 4 месеца
При Слави няма да има никакво увеличение на заплати и пенсии.
21
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Парите за Хемус отидоха...
20
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И осигурителния праг със задна дата май 2021. Ама това не го казват по медиите
19
8
 
9
 
! Отговори
izh преди 4 месеца
Теглим заеми и плащаме. Да му мисли този дето ще ги връща. Важното е сега да осигурим еднолична власт, вкл. медийна. От 6 месеца икономиката твърдо пълзи надолу, въпреки подхвърлените цифри. Калкулирахме и отложените заради пандемията данъци. А относно заплатите - избирайте си работодател и професия. При 50% кадри вишисти като счетоводители, адвокати, пеперудолози и сие ще се сетите скоро че и мухите са биопродукт
18
5
 
12
 
! Отговори
sss преди 4 месеца
До ЩЕ ЧАГЪРТАМЕЦелта на Трифонов феисбук мъж,да уреди подчинените си на добри заплати,понеже кранчето от БТВ пресъхна а кабеларката 7/8 никои нея гледа и там пари няма.
17
6
 
17
 
! Отговори
Евроатлантик преди 4 месеца
Какво е това нечувано разхищение на пари по време на криза! Любимите ви депутати мизерстват с едни 10 хилки на месец,а вие се оплаквате че 300 лв не ви стигат.
16
3
 
9
 
! Отговори
Програмист преди 4 месеца
До NoWay 5 : Ако пак се опитат да ни бръкнат в джоба - минаваме в сивия сектор и ще ни хванат опинците. Поне на мен.
15
12
 
18
 
! Отговори
пенсионер преди 4 месеца
тия предизборно ше раздават яко , после жална ви майка . празна хазна , фалит , криза . за това си увеличиха заплатите . фигуранта ше ви разреши да правите коремното :)
14
6
 
19
 
! Отговори
пенсионер преди 4 месеца
Защо ли не им вярвам ?
13
10
 
10
 
! Отговори
Програмист преди 4 месеца
До ЩЕ ЧАГЪРТАМЕ 12 : Нищо няма да чегъртате. Всеки в тази страна получава толкова, колкото е заслужил и произвел. Държавата не е длъжна на никой, дори обратното, независимо кое е правителството. Добре дошли в капитализма!
12
11
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 месеца
Имам впредвид, че за два месеца служебното си насложи кадри навсякъде а 12 години Герб неможаха да разбият ДС-то
11
6
 
18
 
! Отговори
ЩЕ ЧАГЪРТАМЕ преди 4 месеца
НАЛИ НЯМАШЕ ДА СМЕ ПОСЛЕДНИ В ЕВРОПА ПО ДОХОДИ, А ЗАПЛАТИТЕ КОГА- НАЛИ ЗА ТОВА БЯХА ПРОТЕСТИТЕ ЛЯТОТО НА 2020 Г ЗА ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ- ОТ ТАКА УПОМЕНАТИ ПЕНСИИ НИЕ НЯМА ДА СМЕ ПОСЛЕДНИ В ЕВРОПА ПО ДОХОДИ ЛИ....
10
16
 
8
 
! Отговори
кака ви курни преди 4 месеца
не верно , Бойко опоска държавата , пари нема .
9
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И какво свършиха? Опразниха хазната и спряха Хемус.