Пазарният модел на тока е сбъркан, смята Васил Велев

Бизнесът иска компенсации преди да дойде време за плащане на октомврийските сметки
19 окт 2021 22:05, Красимир Ангелов
44

На прага на зимата, цените на тока все по-сериозно започнаха да вълнуват цялото общество. Първи засегнат от скока е бизнесът, който днес, заедно със синдикатите, излезе на протест. Те успяха да договорят с правителството компенсации за фирмите.

"Има съгласие, че това е най-бързият начин за реакция на този грабеж в отсъствието на парламент. Настояваме за компенсация от август, докато цените се нормализират. Тя да е равна на 3/4 от надвзетото. Това не са помощи, а възстановяване на надвзетото. Това са изработените от хората пари, които са им надвзети", заяви председателят на АИКБ Васил Велев в "Денят ON AIR".

Още по темата
По думите му високите цени през август бяха средно 218 лв. за месец. "Към утрешна дата през октомври е 369 лв. за мегаватчас. За днес за базов товар цената беше средно 482 лв., а в този час е над 650 лв.", даде пример той и отбеляза, че заради това компенсациите не може да бъдат фиксирана сума.

Велев е на мнение, че "мизерна" част от потреблението у нас е на газ и не може заради 7% поскъпване да има троен и четворен ръст на цените.

Експертът бе категоричен, че пазарният модел е сбъркан. Точно това е и един от въпросите за срещата на върха на 21 и 22 октомври в Брюксел. Нашата позиция е, че този модел на пазар на електроенергия трябва да се преразгледа. Това решение е в бъдещето, а на нас ни трябват неотложни мерки", каза още председателят на АИКБ пред Bulgaria ON AIR.

Бизнесът настоява компенсациите да бъдат изплатени преди да дойде време за плащане на октомврийските сметки, защото според Велев много потребители няма да могат да платят новите по-високи сметки, ако не получат компенсациите.

А ако парите не стигнат до предприятията до 1 ноември, Велев допуска, че ще възникне нов сериозен протест.


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
5
 
! Отговори
Гого от к–л Ходжемар преди 1 месец
Ето как г-жа Теменужка Петкова ще стане милионерка. Чрез продажбата на ЕЛЕКТРО РАЗПРЕДЕЛИТЕЛНОТО ДРУЖЕСТВО не успя да стане, но сега чрез борсата ще стане милионерка. Този закон за енергийната борса тя си го е направила за себе си и за другите енергийни тарикати.
43
3
 
4
 
! Отговори
шопендар преди 1 месец
не е сбъркан модела,ТОВА Е СТРАТЕГИЯТА НА ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ,КОЯТО Е НА ИЗХОДА НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ЕНЕРГИЯ/И НЕ САМО/ИЗКУПИХА ЕВТИНАТА ЕНЕРГИЯ ЗА НЯКОЛКО МЕСЕЦА НАПРЕД,И СЕГА ДИКТУВАТ ЦЕНИТЕ.
42
0
 
6
 
! Отговори
?!? преди 1 месец
То човек от вас Бизнесмени човек да се учи как се реве за държавна хранилка! До сега битовите потребители плащаха по скъп ток от вас на свободният пазар и ви доплащаха микса. Сега като цените за вас скочиха микса бил сбъркан. Плащайте си сметките и който не може фалит и толкова.
41
0
 
7
 
! Отговори
вълкът от уолстрийт преди 1 месец
Да живее далаверата!Ако Аз управлявах нямаше да се краде!!!
40
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ГЕРБ ни върза към борса ГАЗ. ГЕРБ стопираха Белене 12 години. ГЕРБ спряха ЮП. ТЕРБ не изгради хъб Гърция-Азерска Газ. ГЕРБ Фандъкова докапаха Веолия. ХОРА НА ГЕРБ-КЕВР, БЕХ, Козлодуй, ТЕЦ2. ГЕРБ сключи ЗЕЛЕНАТА СДЕЛКА. ГЕРБ ДАДЕ НА КОНЦЕСИЯ Софийска вода-ВЕОЛИЯ. ПАРНОТО е на СО ГЕРБ.
39
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Свободния пазар на електроенергия за промишлеността не го ли въведе ГЕРБ под натиск от страна на ЕС? Тогава не мина ли голяма медийна кампания как фирмите са щастливи, че ще могат да плащат по-малко? Сега пък бил лош... Същото ще стане и с ВЕИ и зелената сделка. Интересно само защо никой не мисли преди да станат проблемите и не се протестира на време, за да не се допускат безумията.
38
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кога Бацун мааше торти и подписваше всичко което му дадат в Европата,кога Теменужка ви направи ел борса и освободи пазара вие мляскахте в телешки въсторг с влажни погледи по сутрешните блокове.Сега -"Що така бе,Миме?"....Ами те,така!Ей,това са два "Сахера"без кафе!Анадънмо?
37
2
 
9
 
! Отговори
Вьзмутен преди 1 месец
Не рева кога борисов ви расправяше за зелените сделки сега ревешВсички комсомолци сте такива
36
2
 
14
 
! Отговори
Що ли не ви ..... преди 1 месец
Играхте си на бизнесмени , докато имаше само за КРАДЕНЕ от СОЦа , и когато оглозгахте кокала се разбра , че не сте способни да си платите и тока !! Толкова ви е бизнеса , колкото Ви е и туриЗАма - ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО ръководено от другото голямо НИЩО наричащо се "бизнесмени" , които са си същите селяни от времето на ТКЗС тата !!!
35
0
 
12
 
! Отговори
хаха преди 1 месец
Нищо му няма на пазрния модел - нали има БАНАНИ , какво ревеш пак ?!
34
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А къде спахте 30+ години? Защо не си купихте нови машини с по ниска консумация на енергия? Защо не инвестирахте в сгради с по добра изолация? Като ви е скъп тока си го произвеждайте вие! Има дизелови агрегати, газови, фотоволтаични и какви ли не още варианти! То само с машини завещани от цоца не става, трябва и инвестиция, но парите за инвестиране ги влагахте в метреси и возила!
33
0
 
16
 
! Отговори
Обективно преди 1 месец
Разбира се, че е сбъркан модела. ИЗГОНЕТЕ ПОСРЕДНИЦИТЕ !!! АМА ТЕ СА НАШИ ХОРА! НЕ МОЖЕ! ТОГАВА КВО ЩЕ ЯДЕМ?
32
2
 
11
 
! Отговори
миличкият ми той преди 1 месец
Сбъркан му бил модела - На КРИВ нали знаеш какво му пречи ?! Сбъркани сте Вие самозваните "бизнесмени" , че сте само пребоядисани *** , но мисленето си ви остава на партийни и комсомолски секретари !! Само със скъпи цайси и Мерцедеси НЕ става - Акъл и способности се искат , но няма откъде да си ги купите !!!
31
1
 
11
 
! Отговори
Шах преди 1 месец
Пазара не греши.Вие грешите.Сега напрввете и заплатите Европейски !!!
30
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да им го напазарят . Да не са ставали капиталисти. ЕС ту иска да сме общ пазар и да има посредници за да се изравнят цените в целия ЕС . Тоест ние и да не ползваме газ и фотоволтрици ако германците ползват и в България цената ще се вдига защото ЕС ту иска да сме един пазар . 650 лв за мегават е 65 стотинки за киловат . Е през соца беше 2 стотинки за киловат ама нямаше банани ;) Сега 32 пъти по скъпо ама сме с ценности ;) Заплатите да речем 4 пъти по големи на 32 пъти по големи цени на тока .
29
2
 
12
 
! Отговори
Бай иван преди 1 месец
А добро утро!Кой изобщо е вярвал че като добавиш още едно гърло (посредниците) цената ще намалее.В България само 10% от тока се произвежда от природен газ.
28
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ам'чи те половете си сбъркаха, че пазарния модел, ли ?
27
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Велю Василев защо не иска парите си от другите частни доставчици на ток? Да видим какво ще му отговорят, ще му върнат ли пари? Не смее да поиска и стотинка, защото там е страшно. Страхливостта му стига само да рекетира държавата. Другите частни доставчици на ток да му върнат от август парите.
26
1
 
23
 
! Отговори
хаха преди 1 месец
Нали всичко беше ПАЗАРНА ИКОНОМИКА , а Държавата беше ЛОШ СТОПАНИН бе МУШМУЛ , или като го почувстваш отзад запяваш друга песен ????
25
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Германия ще връща ли парите за купените мерцедеси, брабуси? Синдикатите да отиват в Берлин да протестират срещу високата цена на мерцедесите за бизнеса.......Люляка Пламенчо-Сламенчо Димитров трябва да слага лилавата премяна и да пее "Аз съм само цвят лилав. Люляк съм. Люляк съм" Меркел да им върне парите.