Инфлацията била двуцифрена, данните на НСИ не я отразявали

17% е годишната динамика на индекса на потребителските цени
143
Инфлацията била двуцифрена, данните на НСИ не я отразявали
Снимка: Dnes.bg, архив

Разходите за издръжка на живот при възрастните като комунални услуги, здравеопазване и храна, заемат много по-голям дял от потребителската кошница, а именно това са категориите, при които има най-бързо нарастване", коментира Григор Сарийски от Института за икономически изследвания към БАН пред БНТ.

Според него данните на Националния статистически институт не кореспондират с това, което хората виждат в джоба си.

"Инфлацията ще я видите най-добре по джоба си и по цените в магазина. Когато говорим за алтернативите за инвестиция, не е за пренебрегване фондовият пазар. Когато говорим за недвижими имоти ми направи впечатление, че има доста сериозен ръст на разрешителните за строеж. Може да има увеличение на предлагането и съответно забавяне на ръста на цените", каза Григор Сарийски.

Той обяви, че инфлацията средно за ЕС е 9%, докато в източната и централната част на Европа инфлацията е двуцифрена.

"Когато говорим за спестяванията имайте предвид, че това е една сравнително малка група от българското общество, която наистина има спестявания, които се увеличават. Но реално инфлацията изяжда от тези доходи, това, че номиналът на парите става повече, не означава, че хората успяват да запазят покупателна способоност", обясни Сарийски.

17 процента е годишната динамика на индекса на потребителските цени, заяви Адриан Николов от Института за пазарна икономика.

Според него от голямо значение е сектора за който се прави анализ. "Има сектори от типа на IT, които добавят по няколкостотин лева месечно, но има и сектори от типа на хотели и ресторанти, които по-скоро са блокирали откъм ръст на заплатата", обясни Николов.

"Много домакинства, които имат достъп и имат необходимия доходен критерий, не се възползват от социалната помощ за отопление. Има едно незнание, може би едно нежелание или срам от социална помощ", каза още той.
Той изрази мнение, че няма смисъл хората да обръщат парите си в евро, а вдигането на лихвите по кредитите ще е до време.

"Алтернативата е в различни категории, дали ще си купите имот или ще ги вложите в индексни фондове. Депозитът е единственото нещо, при което имате гаранция. Най-разумният подход е, ако имате разходи за дълготрайно потребление, като ремонт или да си купите техника, по-разумното е да похарчите част от парите си сега, отколкото да ги влагате в такива алтернативи", разясни Сарийски.


143
Още по темата: цениинфлация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ДО НАРОДА __ НА КОЯ БУДКА ГИ ПРОДАВАТ?...
125
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Augusto Pinochet __ ХЕЙ АУГУСТО ТОЛКОЗ ЛИ СИ ПРО-ЗД?! НЕ ТИ ЛИ ИДВА В УМА, ЧЕ ВИНАГИ УПРАВЛЕНИЕТО НА БСП СЕ ПРЕДШЕСТВА ОТ ДВУЦИФРЕНА ИНФЛАЦИЯ!!!
124
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Още затваряне и малко санкции със сигурност ще разкажат работата на инфлацията
123
2
 
2
 
! Отговори
ДО НАРОДА преди 1 месец
ЗА ИЗБЕГНЕТЕ ИНФЛАЦИЯТА КУПЕТЕ СЕГА КРИПТО - АДА, УНИСОАП, ЕТН. ДРУГО - КУПЕТЕ АКЦИИ НА ЗЛАТОДОБИВНИ КОМПАНИИ ИЛИ ЕТФ НА СРЕБРО ИЛИ ЗЛАТО.-
122
3
 
11
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 1 месец
ПОГЛЕДНЕТЕ ИСТОРИЯТА - ВИНАГИ КОГАТО В УПРАВЛЕНИЕТО Е БИЛА БСП ВИНАГИ Е ИМАЛО ДВУЦИФРЕНА ИНФЛАЦИЯ - ТЕ СА ПОЛИТИЧЕСКИ ИНВАЛИДИ БЕЗМОЗЪЧНИ СЪЩЕСТВА РОДЕНИ ДА КРАДЪТ И ЛЪЖАТ- НИКАКЪВ КОМУНИЗЪМ!!!
121
3
 
6
 
! Отговори
опетков преди 1 месец
До анонимен 116 Значи дъртите ти били виновни. Гласували за БСП горките. Тези дърти сега бяха основната опора на СДС. А вие младите нямате грам мозък в кратуните, забити в телефоните. Не можете офца от куче да различите, също като новия ви кумир лъжлив Киро.
120
2
 
1
 
! Отговори
опетков преди 1 месец
До До 120 Деветте милиарда не са на Севда. Най-упоритият им търсач е Никито Василев, неосъществения министър-председател. И да, 9те милиарда не са химера, а и кокорчо не е отрекъл за харченето им. Представи пред парламента една фалшива бележка с умишлено прикрити данни в нея, които бяха разобличени от бизнеса. Там твърдеше, че е дал 3 млрд за помощи за бизнеса, а се оказа само 1 млрд. И другите харчове ги беше написал на едро, на едро, без детайли.
119
3
 
5
 
! Отговори
Газ у Германия преди 1 месец
В ЕС се наблюдава и трицифрена инфлация. Газа и парното в Германия се повишиха със 185 %. В най-развитата страна в ЕС, сметнете тук в нашата клоакъ какво е и какво ще е...
118
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НЕ ОБИЖДАЙТЕ НСИ, ТЕ СА САМО СПАСИТЕЛЯТ ДОБАВЯЩ ЗАХАРЧЕ В ЦИАНКАЛИЯ НА ИНФЛАЦИЯТА!!!
117
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Миналата година купих пелети за отопление през зимата за 450 лв за тон.Сега ги купих за 935 лв за тон.Колко е инфлацията а?!
116
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те нека си пишат аз по джоба си виждам колко е инфлацията-30% и горница даже.Средно европейските им глупости не ме интересуват.
115
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Миналия юни сключих договор с "Овергаз" за 34 ЛЕВА/mgh, сега сметката ми е 299 лв.! Е, това 100% ли са, или ДЕСЕТ пъти по сто? Дано не срещна из махалата тлъсто-гушливото девойче Кокорка, че ще я гушкам-задушкам от вreath-taking либофф!
114
2
 
15
 
! Отговори
fafa преди 1 месец
Газ +1000 %, горива +50%, храни +30 %, лекарства между +20-40 % , строителни материали мин 15-20%.. как по дяволите ... инфлацията не е поне 25 % . и това е от напечатаните пари за короната.. това с русия и украйна ще х1.5 на сегашно
113
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Другаре, ПП ли направи инфлацията или ЕС? Във ВСЕКИ случай, ВИЕ сами сте си виновни и дано измрете тази зима от студ и глод...
112
10
 
4
 
! Отговори
До 120 преди 1 месец
Това за 9-те млрд е опорна на Севда. Никой не ги е потвърдил.
111
6
 
23
 
! Отговори
9 млрд преди 1 месец
По 9 млрд *** месец се крадеше при правителството на Петков. Реално ние се сринахме с 54 млрд лв за 6 месеца жълтопаветно крадене!
110
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За 6 месеца ПП Подмяната разруши напълно България, как ше си възстановим сега държавата от крадливото и корумпирано управление на Петков и Василев?!
109
3
 
7
 
! Отговори
Joko преди 1 месец
Някой може ли да обясни какви ги дъвчат разните му институти в iБАН ?
108
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По-големият проблем са дебеловратите бизнесмени на Прокопиев, овладели Буджака, стъпили на Калина Андреево, завзели соларните паркове и аков ли не още!
107
5
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
До Стига фейкове Ами точно заради вас, пенсионерите, които ходите да гласувате за тези, които ви обещаят повече, младите живеят зле. Години наред гласувахте за БСП дето при Жан Виденов раздаваше на калпак и ни доведе до инфлация 3000%. Сега се каните да гласувате за ПП, които освен че са некадърни, са и лъжливи и също са по раздаване на калпак без да правят сметка. Донякъде ви е простено, сигурно забравихте края на 90-те , дали заради склерозата, дали по някоя друга причина.