»нфлаци€та била двуцифрена, данните на Ќ—» не € отраз€вали

17% е годишната динамика на индекса на потребителските цени
143
»нфлаци€та била двуцифрена, данните на Ќ—» не € отраз€вали
—нимка: Dnes.bg, архив

–азходите за издръжка на живот при възрастните като комунални услуги, здравеопазване и храна, заемат много по-гол€м д€л от потребителската кошница, а именно това са категориите, при които има най-бързо нарастване", коментира √ригор —арийски от »нститута за икономически изследвани€ към ЅјЌ пред ЅЌ“.

—поред него данните на Ќационални€ статистически институт не кореспондират с това, което хората виждат в джоба си.

"»нфлаци€та ще € видите най-добре по джоба си и по цените в магазина.  огато говорим за алтернативите за инвестици€, не е за пренебрегване фондови€т пазар.  огато говорим за недвижими имоти ми направи впечатление, че има доста сериозен ръст на разрешителните за строеж. ћоже да има увеличение на предлагането и съответно забав€не на ръста на цените", каза √ригор —арийски.

“ой об€ви, че инфлаци€та средно за ≈— е 9%, докато в източната и централната част на ≈вропа инфлаци€та е двуцифрена.

" огато говорим за спест€вани€та имайте предвид, че това е една сравнително малка група от българското общество, ко€то наистина има спест€вани€, които се увеличават. Ќо реално инфлаци€та из€жда от тези доходи, това, че номиналът на парите става повече, не означава, че хората усп€ват да запаз€т покупателна способоност", об€сни —арийски.

17 процента е годишната динамика на индекса на потребителските цени, за€ви јдриан Ќиколов от »нститута за пазарна икономика.

—поред него от гол€мо значение е сектора за който се прави анализ. "»ма сектори от типа на IT, които добав€т по н€колкостотин лева месечно, но има и сектори от типа на хотели и ресторанти, които по-скоро са блокирали откъм ръст на заплатата", об€сни Ќиколов.

"ћного домакинства, които имат достъп и имат необходими€ доходен критерий, не се възползват от социалната помощ за отопление. »ма едно незнание, може би едно нежелание или срам от социална помощ", каза още той.
“ой изрази мнение, че н€ма смисъл хората да обръщат парите си в евро, а вдигането на лихвите по кредитите ще е до време.

"јлтернативата е в различни категории, дали ще си купите имот или ще ги вложите в индексни фондове. ƒепозитът е единственото нещо, при което имате гаранци€. Ќай-разумни€т подход е, ако имате разходи за дълготрайно потребление, като ремонт или да си купите техника, по-разумното е да похарчите част от парите си сега, отколкото да ги влагате в такива алтернативи", раз€сни —арийски.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


143
ќще по темата: цениинфлаци€
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
117
0
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
ƒо ƒќ Ќј–ќƒј __ Ќј  ќя Ѕ”ƒ ј √» ѕ–ќƒј¬ј“?...
116
1
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
ƒо Augusto Pinochet __ ’≈… ј”√”—“ќ “ќЋ ќ« Ћ» —» ѕ–ќ-«ƒ?! Ќ≈ “» Ћ» »ƒ¬ј ¬ ”ћј, „≈ ¬»Ќј√» ”ѕ–ј¬Ћ≈Ќ»≈“ќ Ќј Ѕ—ѕ —≈ ѕ–≈ƒЎ≈—“¬ј ќ“ ƒ¬”÷»‘–≈Ќј »Ќ‘Ћј÷»я!!!
115
0
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
ќще затвар€не и малко санкции със сигурност ще разкажат работата на инфлаци€та
114
2
 
2
 
! ќтговори
ƒќ Ќј–ќƒј преди 1 година
«ј »«Ѕ≈√Ќ≈“≈ »Ќ‘Ћј÷»я“ј  ”ѕ≈“≈ —≈√ј  –»ѕ“ќ - јƒј, ”Ќ»—ќјѕ, ≈“Ќ. ƒ–”√ќ -  ”ѕ≈“≈ ј ÷»» Ќј «Ћј“ќƒќЅ»¬Ќ»  ќћѕјЌ»» »Ћ» ≈“‘ Ќј —–≈Ѕ–ќ »Ћ» «Ћј“ќ.-
113
3
 
11
 
! ќтговори
Augusto Pinochet преди 1 година
ѕќ√Ћ≈ƒЌ≈“≈ »—“ќ–»я“ј - ¬»Ќј√»  ќ√ј“ќ ¬ ”ѕ–ј¬Ћ≈Ќ»≈“ќ ≈ Ѕ»Ћј Ѕ—ѕ ¬»Ќј√» ≈ »ћјЋќ ƒ¬”÷»‘–≈Ќј »Ќ‘Ћј÷»я - “≈ —ј ѕќЋ»“»„≈— » »Ќ¬јЋ»ƒ» Ѕ≈«ћќ«Џ„Ќ» —Џў≈—“¬ј –ќƒ≈Ќ» ƒј  –јƒЏ“ » ЋЏ∆ј“- Ќ» ј Џ¬  ќћ”Ќ»«Џћ!!!
112
3
 
6
 
! ќтговори
опетков преди 1 година
ƒо анонимен 116 «начи дъртите ти били виновни. √ласували за Ѕ—ѕ горките. “ези дърти сега б€ха основната опора на —ƒ—. ј вие младите н€мате грам мозък в кратуните, забити в телефоните. Ќе можете офца от куче да различите, също като нови€ ви кумир лъжлив  иро.
111
2
 
1
 
! ќтговори
опетков преди 1 година
ƒо ƒо 120 ƒеветте милиарда не са на —евда. Ќай-упорити€т им търсач е Ќикито ¬асилев, неосъществени€ министър-председател. » да, 9те милиарда не са химера, а и кокорчо не е отрекъл за харченето им. ѕредстави пред парламента една фалшива бележка с умишлено прикрити данни в не€, които б€ха разобличени от бизнеса. “ам твърдеше, че е дал 3 млрд за помощи за бизнеса, а се оказа само 1 млрд. » другите харчове ги беше написал на едро, на едро, без детайли.
110
3
 
5
 
! ќтговори
√аз у √ермани€ преди 1 година
¬ ≈— се наблюдава и трицифрена инфлаци€. √аза и парното в √ермани€ се повишиха със 185 %. ¬ най-развитата страна в ≈—, сметнете тук в нашата клоакъ какво е и какво ще е...
109
1
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
Ќ≈ ќЅ»∆ƒј…“≈ Ќ—», “≈ —ј —јћќ —ѕј—»“≈Ћя“ ƒќЅј¬яў «ј’ј–„≈ ¬ ÷»јЌ јЋ»я Ќј »Ќ‘Ћј÷»я“ј!!!
108
2
 
17
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
ћиналата година купих пелети за отопление през зимата за 450 лв за тон.—ега ги купих за 935 лв за тон. олко е инфлаци€та а?!
107
2
 
17
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
“е нека си пишат аз по джоба си виждам колко е инфлаци€та-30% и горница даже.—редно европейските им глупости не ме интересуват.
106
2
 
17
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
ћинали€ юни сключих договор с "ќвергаз" за 34 Ћ≈¬ј/mgh, сега сметката ми е 299 лв.! ≈, това 100% ли са, или ƒ≈—≈“ пъти по сто? ƒано не срещна из махалата тлъсто-гушливото девойче  окорка, че ще € гушкам-задушкам от вreath-taking либофф!
105
2
 
15
 
! ќтговори
fafa преди 1 година
√аз +1000 %, горива +50%, храни +30 %, лекарства между +20-40 % , строителни материали мин 15-20%.. как по д€волите ... инфлаци€та не е поне 25 % . и това е от напечатаните пари за короната.. това с руси€ и украйна ще х1.5 на сегашно
104
11
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
ƒругаре, ѕѕ ли направи инфлаци€та или ≈—? ¬ъв ¬—≈ » случай, ¬»≈ сами сте си виновни и дано измрете тази зима от студ и глод...
103
10
 
4
 
! ќтговори
ƒо 120 преди 1 година
“ова за 9-те млрд е опорна на —евда. Ќикой не ги е потвърдил.
102
6
 
23
 
! ќтговори
9 млрд преди 1 година
ѕо 9 млрд *** месец се крадеше при правителството на ѕетков. –еално ние се сринахме с 54 млрд лв за 6 месеца жълтопаветно крадене!
101
5
 
20
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
«а 6 месеца ѕѕ ѕодм€ната разруши напълно Ѕългари€, как ше си възстановим сега държавата от крадливото и корумпирано управление на ѕетков и ¬асилев?!
100
3
 
7
 
! ќтговори
Joko преди 1 година
Ќ€кой може ли да об€сни какви ги дъвчат разните му институти в iЅјЌ ?
99
9
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
ѕо-големи€т проблем са дебеловратите бизнесмени на ѕрокопиев, овладели Ѕуджака, стъпили на  алина јндреево, завзели соларните паркове и аков ли не още!
98
5
 
6
 
! ќтговори
анонимен преди 1 година
ƒо —тига фейкове јми точно заради вас, пенсионерите, които ходите да гласувате за тези, които ви обеща€т повече, младите живе€т зле. √одини наред гласувахте за Ѕ—ѕ дето при ∆ан ¬иденов раздаваше на калпак и ни доведе до инфлаци€ 3000%. —ега се каните да гласувате за ѕѕ, които освен че са некадърни, са и лъжливи и също са по раздаване на калпак без да прав€т сметка. ƒон€къде ви е простено, сигурно забравихте кра€ на 90-те , дали заради склерозата, дали по н€ко€ друга причина.