По следите на една загадка - къде е гробът на Апостола?

Гробът на Васил Левски се търси още от Освобождението
22 сеп 2022 16:51, Йоана Цонева
30
По следите на една загадка - къде е гробът на Апостола?
Снимка: БГНЕС

Разрешаването на една загадка на близо век и половина изглежда си пробива път през институциите последните месеци. Става въпрос за гроба на Васил Левски, чието местонахождение се търси още от Освобождението. Сега една не много популярна версия - че костите лежат под малък, недокосван досега храм в центъра на София, изглежда е успяла да убеди някои институции да дадат съгласието си за проучване на терена.

Запленен от историята, откакто се помни, Павел Кипров вече няма къде да съхранява историческите книги, които прочита през своите 80 години живот. Хипотезите за местонахождението на костите на Васил Левски обаче е част от историята, която не представлявала особен интерес за него. Едно посещение в Петрич в края на 80-те години променя всичко. Той посетил дома на Ванга, изключително близка на неговото семейство.

„Може би най-големият приятел в нейния живот беше чичо ми. Първият път, когато отидох, до нея седеше сестра й Люба. И тя каза: „Любе, гледаш ли го този? Той ще присъства на отваряне на гроба в една софийска черквица". Обикновено, когато ходех при нея, винаги ми подхвърляше някаква приказка в тази връзка”, разказа Кипров пред Нова тв.

Още по темата
След като рухва по време на бомбардировките през 1944 г. на мястото на средновековна трикорабна базилика, на днешната улица „Цар Калоян” в центъра на София, е издигнат малък храм. И досега в него се съхранява останалата невредима икона на „Св. Николай Мирликийски Чудотворец", чието име храмът носи. Споделеното се превръща в кауза на живота на Павел. Запознава се подробно с всички хипотези, посещава храма многократно, свързва се с общественици. Дори след като публикува „Гробът на Васил Левски", самият Николай Хайтов се сближава с него и гостува в дома му в симитлийското село Черниче. Павел Кипров обаче не успява да събуди интереса на институциите.

Вера Тодорова от години стои в центъра на благотворителна фондация, която припознава за своя каузата на Павел. Проучване на посоченото място за наличие на кости чрез специализирана апаратура е стъпката, за която от няколко месеца се борят. Базирайки се на факта, че и останалите хипотези за местонахождението на гроба на Апостола не почиват на исторически доказателства, отправят запитвания за сканиране на храма към Софийската митрополия и към районната община, на чиято територия се намира той. Успяват да ги убедят и получават официални разрешения. За да се премине към действия, сега Съветът за теренни проучвания към Националния археологически музей би следвало да разгледа казуса. Ще го направи ли обаче, все още не е ясно. Молбата отлежава на бюрото на неговия председател от два месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
0
 
! Отговори
Един гостенин преди 1 година
Най-вероятно тялото е останало в близките гробища в много приблизителна източна посока и като са го потърсили след около 7 години не са го намерили.82602
18
8
 
2
 
! Отговори
Херкулеса преди 1 година
Та що е крал и убивал я мецнете и то от родолюбив Българин?Лично няма никакви заслуги
17
8
 
2
 
! Отговори
Жоро преди 1 година
Крадец и убиец недостоен за апостол
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЕ бъдете ***, чели само нещо от Вазов. Не плюйте по най достойния човек на България, като каруцари. Вие недостойните с нито една крачка нещо разумно са сте сторили и невежи наркомани, скрийте се където не минават хора! Резил сте за България.
15
3
 
8
 
! Отговори
И. Енчев преди 1 година
ДР. Факт е турски кавалджия
14
1
 
10
 
! Отговори
Иван радоев преди 1 година
Коментара на др Факт издава тежки метални проблеми,липса на елементарна култура, граничещи с дебилизъм
13
23
 
2
 
! Отговори
Др Факт преди 1 година
Кунчев е недостоен за нац.герой назначен от вазов Няма друг национален герой крадец и убиец. Всички факти е че е убивал само българи дори свещеник отровен на свадба. Кое налагало да нападат Халача издържащ 20българчета да учат в чужбина!? Нито 1 грош не отишъл за рев.делоВзели са 500гроша. Само за костюм от австрйски плат са отишли над3000гроша!-това лично записано в прословутия тефтер. Минават с 2 заптиета близо до селото на убития слуга селяните са се събрали да го линчуват та са заобиколи
12
0
 
4
 
! Отговори
Каназирев преди 1 година
...........и да е погребан отделно. Все пак е възможно да е бил положен в някоя от близките малки черкви, но мотива е бил друг, според мен, а именно:Ако все пак тялото му е местено, а това се е случило тайно и в нарушение, не е избрано християнското гробище на София, защото то е много оживено и дори и през нощта може да те види някой! Затова са се огледали за някоя черквица наблизо, в която са познавали свещеника, който служи в нея!
11
2
 
2
 
! Отговори
Каназирев преди 1 година
Всичко е възможно, но логичните места са там където се знае, че изначално е погребан, а именно в гробището, където без означение са погребвали осъдените на смърт- разбойниците, защото независимо, че се приема, че тялото му е изровено и преместено, това е вероятно и да не се е случило, или ако е местен, логично да е в християнското гробище на София по онова време, в района на Министерство на земеделието. Левски по онова време не е бил днешната светиня за да е проявена индивидуална грижа към него
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гробът на Левски е отдавна известен и дори обозначен благодарение на Човекът с главно Ч Николай Хайтов. Гробът на Левски е още проучен и костите загубени благодарение на мърляви номенклатурни кадри, каквито и до днес са прекалено повече в шопската археология, която бе много точно определена от Дянков, ако някой си спомня.
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ванга, моля тисе, му казала, че щяк да отвори гроб в малка черквица, той дал на късо и наистина ще вземе да изпълни бълнуванията на една сляпа жена. Няма значение кой гроб ще отвори, който и да е, Ванга ще му е "познала".
8
5
 
7
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 1 година
Според Слава Севрюкова, познавах я лично, която виждаше в миналото и бъдещето, гробът на Апостола се намира недалеч от мястото на обесването му , под основите на Чехо-словашкото /сага Словашко/ посолство и никога няма да излезе на открито, докато тази сграда след години не бъде разрушена. Иначе, твърденията на Хайтов и на цитираният тук Павел Кипров са неверни хипотези. Един ден бъдещето ще докаже това.
7
9
 
4
 
! Отговори
Веско Григоров от Ле преди 1 година
Аз съм от град Левски и ще спечеля след като намеря гроба на нашият символ на свободата Левски. Другите да си робуват , особено мръсните софиянци, които трябва да отидат по затворите. Вече един го вкарах в затвора. Да се готвят и други служителки на банка ДСК.
6
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И това кой от етносите които ще населяват тая територия го брига?
5
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЕ Е ВАЖНО КЪДЕ Е ГРОБЪТ НА АПОСТОЛА, А ТОВА ВСЕКИ БЪЛГАРИН ДА ГО НОСИ В УМА,ДУШАТА И СЪРЦЕТО СИ И ДА СЛЕДВА ЗАВЕТИТЕ МУ ЗА ЧИСТА И СВЯТА РЕПУБЛИКА !!! НАРОДЕ ? ? ? ? ?
4
1
 
25
 
! Отговори
Васил Левски преди 1 година
Не е важно къде е гроба на Левски................Васил Левски и Христо Ботев са двамата най-велики българи за всички времена!!!Бог да пази България!!!
3
3
 
19
 
! Отговори
българска трагедия преди 1 година
Всички знаем как е убит БОТЕВ но не е за публикуване.
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Навремето покойният Николай Хайтов ги направи смешни археолозите.
1
30
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кажете къде е, че ми се пик.ае?