България - сред 20-те най-опасни за журналисти страни в Европа

Страната ни е на 11-о място в класацията, показва RSF
30 дек 2022 12:11, Петя Славова
65
България - сред 20-те най-опасни за журналисти страни в Европа
Снимка: БГНЕС

България е на 11 място от класацията с общо 20 страни в Европа, в които работата на журналистите е определена като най-опасна. Това сочи годишният доклад на "Репортери без граници" (RSF), като в България и 9 други европейски страни има по 1 убийство за 20 години. На други места в Европа Турция е класирана на трето място по опасност с 9 убити журналисти за две десетилетия, следвана от Франция с 8 "в резултат на масовото убийство в сатиричния седмичник "Шарли ебдо" в Париж през 2015 г." Сред страните на Балканите са и Хърватия и Гърция с по 2 убийства и Косово с 1.

През последните 20 години в света са били убити 1668 журналисти - средно по над 80 на година. Двете десетилетия между 2003 г. и 2022 г. са били "особено смъртоносни десетилетия за тези, които са в служба на правото на информация", заявиха базираните в Париж активисти за медийни права. "Зад цифрите стоят лицата, личностите, талантът и ангажираността на онези, които са платили с живота си за събирането на информация, търсенето на истината и страстта си към журналистиката", заяви генералният секретар на RSF Кристоф Делоар. „Краят на тази година е подходящ момент да им отдадем почит и да апелираме за пълно зачитане на безопасността на журналистите, където и да работят и да свидетелстват за реалностите по света“.

„С убийства, поръчкови убийства, засади, смъртни случаи във военни зони и смъртоносни наранявания, през последните две десетилетия (2003-2022 г.) в света са били убити общо 1668 журналисти във връзка с работата им. Това означава, че всяка година са убивани средно по над 80 журналисти. Общият брой на убитите от 2000 г. насам е 1787“, се казва в доклада.

През последните две десетилетия 80% от смъртните случаи в медиите са станали в 15 държави. Ирак и Сирия са най-опасните страни за работа като журналист, в които през последните 20 години са убити общо 578 журналисти, или повече от една трета от общия брой в света", заяви RSF. Следват ги Мексико (125 убити), Филипините (107), Пакистан (93), Афганистан (81) и Сомалия (78).

"Най-мрачните години" са били 2012 и 2013 г., "дължащи се до голяма степен на войната в Сирия". През 2012 г. са извършени 144 убийства, а през следващата година - 142, се казва в доклада. Този пик е "последван от постепенен спад, а след това от 2019 г. нататък - от исторически ниски стойности".

Влиянието на Путин

Но през 2022 г. смъртните случаи отново се увеличават, отчасти заради войната в Украйна. Досега през тази година 58 журналисти са били убити при изпълнение на служебните си задължения, което е повече от 51 през 2021 г.

8 журналисти са убити в Украйна, откакто Русия нахлу през февруари. За сравнение, през предходните 19 години там са загинали общо 12 представители на медиите. Понастоящем Украйна е най-опасната страна в Европа за медиите след самата Русия, където през последните 20 години са убити 25 журналисти.

"Откакто (президентът) Владимир Путин пое властта, в Русия се наблюдават системни атаки срещу свободата на печата - включително смъртоносни - както RSF многократно е съобщавала. Сред тях е и шумното убийство на Анна Политковская на 7 октомври 2006 г.", заяви правозащитната организация.

„Мирни зони“ опасни за журналистите

Репортерите са изложени на най-големи рискове в световен мащаб в районите, където е имало въоръжени конфликти. Но, подчертава RSF, "страните, в които официално не се води война, не са непременно безопасни за репортерите и някои от тях са близо до върха на списъка на тези, в които са извършени убийства. Всъщност през последните две десетилетия повече журналисти са били убити в "зони на мир", отколкото в "зони на война", в повечето случаи защото са разследвали организирана престъпност и корупция."

Почти половината от убийствата на журналисти са извършени в Северна и Южна Америка, като много от тях са в Мексико, Бразилия, Колумбия и Хондурас. Азия също има много страни в този трагичен списък, включително Филипините с повече от 100 убити журналисти от началото на 2003 г., Пакистан с 93 и Индия с 58.

"С 47,4% от убитите журналисти през 2022 г. Америка днес очевидно е най-опасният континент в света за медиите, което оправдава прилагането на специфични политики за защита", заяви RSF.

Жените журналисти като жертви

И накрая, въпреки че много повече журналисти мъже (над 95%) са били убити във военни зони или при други обстоятелства, отколкото техните колеги жени, последните не са били пощадени. През последните 20 години са убити общо 81 жени журналисти - 4,86% от общия брой жертви в медиите. От 2012 г. насам 52 са били убити, в много случаи след като са разследвали правата на жените. През някои години броят на убитите журналистки рязко се увеличава, като някои от тези скокове са особено тревожни. През 2017 г. са били убити 10 жени журналисти (срещу 64 мъже журналисти) - рекордните 13,5% от общия брой смъртни случаи в медиите през тази година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само за журналистите ли е опасна? И за лекарите, и за децата, и за жените , и въобще за нормалните българи.
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами так където все още има потомствени шумкарчета е така, те са заченати с идеята да мразят истината!
52
0
 
0
 
! Отговори
Петър преди 1 година
До Руснак Или с други думи казано препоръчваш на Путин да си гилотинира целият елит во главе със себе си. А дано те послуша, ама надали! По-скоро камила ще мине през игленик, отколкото Путин и спонсорираните от Сорос т.нар. репортери без граници да станат демократи и обективни.
51
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шиши тука ги назначава и уволнява, включително и в уж американски телевизии. 112-то престижно място по свобода на словото. Вярвайте на журналистите и на експертите от медиите на Шиши, който са повечето в България.
50
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
в България отдавна няма журналисти, всичко е копи и пейст, няма една нормална статия, Азис, Софка и т.н. "светски" личности, са всеки ден по медиите, вестиниците отдавна умряха
49
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин не е военнопрестъпник, освен за неграмотните жертви на "западната" пропаганда.
48
3
 
2
 
! Отговори
Иво преди 1 година
Влиянието на Путин е най-вече заради това, че Запада се самоотравя с агресивен неомарскизъм, трансджендъризъм, лгбт-ъщини и какви ли не още извращения с нормалността. В момента сме изправени между *** на военнопрестъпника Путин и наковалнята на таксичния квазилиберализъм на Запада.
47
2
 
2
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 1 година
След като доста по-напред в класацията им е Сев. Македония няма какво повече да се каже за обективността им. Медии, които са в ръцете на Сърбия, която пък е проводник на руските интереси на Балканите. Е немам думи! Май всичко е въпрос на това да следваш директивите им или ще те оплюват до дупка.
46
1
 
4
 
! Отговори
Да ама Не преди 1 година
Очевадни са проблемите на българската журналистика, но пък точно една от шпицкомандите на Сорос да ми се прави на стожер на журналистиката ми идва в повече.Тези вероломни манипулатори продължават да лъжат, че убитата и изнасилена русенска журналистка от пиян и дрогиран ром е била разследваща журналистка, и че именно като такава е била убита. Браво! Ей това са тези от т.нар РБГ. Без граници са им само лъжите и манипулациите.
45
7
 
1
 
! Отговори
Руснак преди 1 година
Плюйте Русия и после ревете ,ако съм на мястото на Путин който пише фалшиви новини на гилотината .
44
1
 
9
 
! Отговори
хммм преди 1 година
България в топ 3 на най-продажните медии и гъсолизци в Европа. Ето ви идея за следваща статия.
43
1
 
1
 
! Отговори
Малкия Джо преди 1 година
До ВинагиКомунистите вкараха всички тези дето им викаш ромеи в Бг с цел да борят боржуазията .След 1944 прибраха над милион от други държави на Балканите
42
0
 
6
 
! Отговори
Роко2 преди 1 година
98% от стинските журналисти или ги пребиха или ги изгониха ,останаха само любовниците на шефовете и ПР-журналитите...
41
2
 
5
 
! Отговори
"Влиянието преди 1 година
на Путин?!?" И вие се смятате за журналисти,сериозно ли...
40
1
 
1
 
! Отговори
Друга тема преди 1 година
Някои хора искат аз да нямам приятелка и да нямам хубав живот!Тези хора са лоши хора!
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На ПЪРВО място в Европа коя държава е?
38
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Опасна била,дрън дрън.За кой е опасна,всички мисирки припяват в един хор,едни и същи мантри .
37
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да опасна е ,че има цензура на всеки инакомислещ.Шат и отива в нелегалност .Щоту тука, драскачите на НПО тата си пишат врели некипели.Добре,че има коментари,да видим и чуждо мнение ,различно от линията на партията отвъд океана .
36
1
 
3
 
! Отговори
Сатир преди 1 година
Ако няма новина "ще си измисли нещо"! Извикайте Йончева, тя знае най добре!
35
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тази новина е налазена от рашистки трол_ове - вие не почивате ли, бре!?