»сториите ON AIR: ¬ласт и терор в комунистическа Ѕългари€

24 000 души преминали през трудово-възпитателните общежити€ през първите 18 години на комунизма
ќбновена: 5 фев 2023 21:42 | 5 фев 2023 20:45,  расимир јнгелов
80

ќколо 24 000 души са преминали през трудово-възпитателните общежити€ в Ѕългари€ през първите 18 години на комунистически€ режим. “очна статистика за въдворените без съд и присъда в политическите лагери не е водена. ћегаделото от началото на прехода също не дава отговор на въпроса колко са репресираните по този начин.

Ќа 2 юли 1949 година, в 8:35 ч. сутринта, в санаториума на московското село Ѕарвиха умира ръководител€т на Ѕългарската комунистическа парти€ – √еорги ƒимитров. ¬ —офи€ висшeто ръководство на парти€та се събира на спешно заседание и об€в€ва всенароден траур за неопределено време.

ƒен€т, в който ƒимитров умира, е събота. Ќа много места в страната са планирани сватби през почивните дни. ћладоженците, които не отлагат тържествата, са арестувани заедно с гостите им и изпратени в Ѕелене. “ам ги наричат "сватбарите". «аедно с т€х в лагера попадат и хора, които не демонстрират скръб към починали€ "вожд и учител", както и облечени в цветни дрехи. Ќа т€х им лепват етикета – "гробарите". ¬ъдворени от тази акци€ са около 4000 души.

ќт 1945 г. до 1962 г. на 100 места в страната са разкрити лагери, в които са изпращани несъгласните с комунистическата политика.

"ќсновни€т проблем в лагерната система е, че там са хора без присъди. “е са задържани по силата на член 14 от «акона за народната милици€. —поред текста органите на реда по свое усмотрение могат да арестуват за шест месеца лица, които по н€какъв начин са преценени като опасни. ќще по-парадоксалното е, че след изтичането на срока задържането им може да бъде продължавано за други шест месеца и така до безкрайност", каза председател€т на ƒържавна агенци€ "јрхиви" доц. д-р ћихаил √руев.

"»коната на българската литература – ƒимитър “алев, също е бил в лагер! ¬ първите години на комунизма в трудово-възпитателни общежити€ са въдвор€вали и непокорните, които не са искали да се пишат македонци, а са насто€вали, че са българи", каза журналистът от Bulgaria ON AIR ћилена ћилотинова.

ƒимитър “алев е роден на 1 септември 1898 година в ѕрилеп. ѕо онова време градът е в пределите на ќсманската импери€. Ѕрат му – √еорги, който е с 15 години по-гол€м от него, е революционер от ¬ћќ–ќ и се бори за свободата на ћакедони€. ѕрез 1925 г. ƒимитър “алев е студент по българска филологи€ в —офийски€ университет. ƒве години по-късно започва работа във вестник "ћакедони€". ѕо време на ¬тората —ветовна война, когато Ѕългари€ анексира македонските земи, той е на страната на √ермани€ и пише статии във вестник "«ора" срещу —ъветски€ съюз, јнгли€ и —јў. «аради тези дописки след 9 септември 1944 г. е об€вен за фашист и великобългарски шовинист.

«а първи път е арестуван на 18 октомври 1944 година и след разпит в милици€та е отведен в —офийски€ централен затвор. “ам без присъда е задържан за шест месеца. ¬ началото на август 1947 г. в словенски€ курорт Ѕлед √еорги ƒимитров и югославски€т комунистически лидер …осип Ѕроз “ито се договар€т за обединение на ѕиринска и ¬ардарска ћакедони€, но в състава на ёгослави€. —лед това жителите в благоевградско са принудени да се определ€т като македонци. “алев, който е от ѕрилеп, отказва да приеме това. «аради твърдата си позици€, че е българин и македонски език н€ма, е наказан с принудителен труд в лагера " уци€н" край ѕерник. ¬ открити€ рудник писател€т копае въглища.

«а 20 месеца в лагерите "—лънчев бр€г" и "—кравена" е въдворена и актрисата от ѕловдивски€ и –усенски€ театър – Ќад€ ƒункин. »зпратена е там за превъзпитание чрез труд, защото говорела срещу комунистическата власт. “€ е родена през 1917 година. Ѕаща ѝ ¬асил »лков е член на Ѕ ѕ и признат от парти€та за активен борец против фашизма и капитализма. ѕреди ƒеветосептемврийски€ преврат Ќад€ се омъжва за русенски€ фабрикант ¬алентин Ѕакърджиев. –ажда им се син – »ван. Ѕракът не продължава дълго. —лед развода бивши€т ѝ съпруг и детето заминават за «ападна √ермани€. ¬ досието на актрисата е записано, че синът е невъзвръщенец, а това в онези години е "черен печат". ѕрез есента на 1960 година заради донос е арестувана и изпратена в лагера "—лънчев бр€г" край Ћовеч. ¬ книгата "Ѕългарски€т √”Ћј√ – свидетели" е публикуван разказът ѝ за прежив€ното в трудово-възпитателните общежити€. ≈то част от него:

"ќще със спирането на затворническата кола един куц циганин, Ўахо му казвахме, ни почна с бичовете по лицата. јз само си криех очите, страх ме беше да не ослепе€. —трахотен бой за "добре дошли". ѕомещението, където сп€хме, беше конюшн€. ¬с€ка от нас разполагаше с по 40-50 сантиметра м€сто. јко едната се обърнеше на л€вата страна и другата тр€бва да се обърне. «авивки н€маше. —п€хме върху сламеници и една тухла за възглавници. Ѕ€хме около 200 жени. ¬ечер, като се съберем, се питаме: "«наете ли защо сте тук, кой ви е изпратил?". ќказа се, че всички сме без съд и присъда. √ол€ма част интелектуалки. Ћом€хме и товарехме камъни по 30, 40, 50 килограма – по-тежки от нас. »ли товарехме колички с пръст.  огато не можехме да изпълним нормата – по 20 бича на вс€ка от нас. ј когато сутрин, тръгвайки на работа, виждахме пред лагера дървената тарга – това означаваше, че до вечерта н€ко€ ще бъде убита. —помн€м си за една млада и хубава жена, мисл€, беше от —офи€.  азва веднъж на убийците: "Ѕийте ме, н€ма да работ€. Ќе съм за каменната кариера. ”бийте ме, искам да умра". “€ просто ги предизвикваше. » те почват зверски да € би€т. ј ние тр€бва да гледаме за назидание. “е би€т, а т€ не умира. » изведнъж чуваме: "јбе, запалете й косата". » запалиха косата ѝ. “ова вече не можехме да издържим, не можехме да гледаме. “€ умр€ в адски мъки".

ѕрез март 1990 година ѕрокуратурата на въоръжените сили, ко€то е към тогавашната √лавна прокуратура, образува следствие за престъплени€та в лагерите. “ри години по-късно е даден ход на делото. Ќад€ ƒункин е сред свидетелите, които не се страхуват да говор€т. Ќа 13 септември 1994 г. е убита по особено жесток начин в дома ѝ в центъра на —офи€. » до днес извършител€т остава неизвестен.

"ƒоколкото така си спомн€м, беше инсценирано, че е имало грабеж. Ќо никой от нас от тези съдебни репортери, които тогава отраз€вахме тези съдебни дела, а и в обществото – никой не е пов€рва, че това е убийство за кражба. “€ беше убита за назидание", каза разследващи€т журналист ’ристо ’ристов, който е автор на книги и филми за престъплени€та на комунизма.

¬оенната прокуратура събира 48 тома материали за трудово-възпитателните общежити€. Ќа 8 юни 1993 година състав на ¬оенна колеги€ на ¬ърховни€ съд с председател полковник Ќиколай „ирипов дава ход на делото.

√лавни€т обвин€ем за лагерите – ћирчо —пасов, умира месец, след като съдът дава ход на делото. “ова блокира процеса за н€колко месеца. —лед това заради процесуални пречки и юридически спорове то е пратено в ѕлевен, после отново върнато в —офи€, но така и неприключено.

ѕрез 2015 година 43-тото Ќародно събрание премахна давността за наказателно преследване на престъплени€ на комунизма. —ъдебните власти са длъжни да възобнов€т прекратените по давност дела и да завършат разследвани€та. «а ƒело є 4 от 1990 г. обаче е прекалено късно, тъй като всички подсъдими вече са починали.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


80
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
68
0
 
0
 
! ќтговори
√раничар мистик преди 1 година
ƒо пи€ница мистик..«ащото бай “ошо беше затворил границите и граничарите стрел€ха на месо по всеки, който се опитваше да изб€га.. јма ти си много зомбирано зомби . »ли алкохола на цар  иро още те държи . ƒ¬јƒ≈—≈“ » „≈“»–» са опитите да се премине границата ни при бай “ошо и едва при Ќя ќЋ ќ е стрел€но защото граничарите са били уплашени новобранци. ј нещо да знаеш за Ѕерлинската стена ? ќт както е построена опитите за преминаване са —јћќ —“ќ и то основно през 50-60те години. ***.
67
0
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
¬ √ърци€ по същото време има гражданска война и убитите от британските войски и гръцката дикатура са много повече. √ърци€ има д€сна дикатура и терор до 1973, каза гръцката президентка. ¬ »спани€ дикаторът ‘ранко е на власт 30 години след ћусолини и ’итлер и н€ма съд за фашистите, за които плачат сега неофашистите на 1 февруари 1945 година.
66
0
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
«ащо спр€ха да говор€т за власт и терор в тоталитарна държава 1923-1944 година?  олко са жертвите на тоталитарната власт на Ѕорис “рети, кървави€ професор ÷анков, борбата с антифашизма, Ѕогдан ‘илов. «апада казва, че от 1923 година в Ѕългари€ има диктатура и десен терор.
65
3
 
3
 
! ќтговори
—лучаен минувач преди 1 година
ƒа се над€ваме, че никога повече н€ма да се върне 1948 година, когато камионетки са обикал€ли нощем —офи€ и големите градове и въоръжени до зъби са измъквали хора от леглата им, за да не ги види никой повече!
64
0
 
2
 
! ќтговори
’ристо ’ристов преди 1 година
„е и лена на киро и ленчето поптодорова и те....
63
2
 
5
 
! ќтговори
’ристо ’ристов преди 1 година
"√ол€ма част интелектуалки." - глори€, луна и она€ с тротинетката също са интелектуалки.
62
2
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
ѕроблема на периода след втората световна война ,че се зае с комунизма. ј той на практика не се получи.ѕолучи се нещо като контролирана смесица от нацизъм и фашизъм.Ќа практика не се получи нищо.ћного им беше рано за комунизам,на тези общества.“р€бваше всички да минат през капитализъм,след това демокраци€ и след това ,комунизам и след това социалдемократизъм.Ќо така или иначе у нас н€ма нищо политическо.»ма финансова мафи€ наследник на ƒ— ,ко€то има партии.
61
4
 
9
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
“ова което става сега в Ѕългари€ е по-страшно от тогава.¬ последните 30 години има геноцид над Ѕългарски€ народ.ќт 9 милиона през 1990 година,сега сме под 6,5 милиона.“ова са над 2,5 милиона човека по-малко за само 30 години.“ова не оправдава комунистите,както и преди т€х царистите (нацисти и фашисти).ѕросто прав€ сравнение на цифрите посочени от ¬ас. 2,5 милиона народ е повече от ц€ла ћакедони€ с т€хните мигранти по света.
60
5
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
√розимир д€волов пак ни занимава с на баба си деветините.
59
3
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
—ащ не могат да предложат нищо друго освен това което е било досега. “оест Ѕългари€ като държава си остава бедна, каквато стана за 34 години демокраци€ с един псевдоелит от западни слуги.
58
6
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
Ќа мен комунизмът ми харесва, и това е бъдещето, който е против върви назад към миналото. Ќауката го потвърждава, всичко друго са измислици на групата за пропаганда плащана от милиардерите, които искат нещата да останат както са били.
57
7
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
«ащо тогава б€хме 9 млн почти а сега прита€ демокраци€ и хубавате цени сме 5 млн ??????????????????????
56
7
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
но тошо имаше 500 млд резерва и плащахме 2 стотинки за ток и вода а това е най важното и затова €дохме кифтета за 0.22 стотинки - бирата беше 23!!!!!
55
2
 
10
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
ƒо јнонимен »стински комунисти н€ма никъде по света, защото комунизмът е утопи€ и в идеални€ си вид може да се осъществи само в нечий болен мозък, но не и в реалността!
54
2
 
9
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
√оре долу, нещата върв€т към подобен сценарии и сега, или в€рваш в култа, или си конспоратор и те маркират и заличават...разлилата е че транзици€та е по плавна за да не разбуни духовете. ƒемокраци€ а куково лето.
53
3
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
Krasimir angelov, по-точно грозимир д€волов, ще е подсъдим, но н€ма да е късно. ’а-ха, хи-хи !
52
5
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
*** ще е подсъдим, но н€ма да е късно. ’а-ха, хи-хи !
51
8
 
8
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
¬ън американските крадци и лъжци от Ѕългари€.
50
4
 
15
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
ћазните комунисти все още се измъкват от отмъщението на българите
49
5
 
20
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
Ќ€ма по лошо от комунизъм! Ќе бива да се допуска това никога повече! —вободата на хората е безценна и ако н€кой се опита да върне нещо подобно, хората тр€бва да се бор€т и да не го допуснат! “ерор, доносничество, налагане на мнение, преследване за убеждени€, диктатура, лагери за назидание и сплашване, натрапване на груба пропаганда, подслушване и подобни похвати за смазване на хората! ƒали ще е комунизъм или друго, служещо си с подобни приоми все едно! 45 стигат!