Ремонти принуждават 4000 студенти плащат 10 пъти по-висок наем

Има започнати и недовържени ремонти в общежития
15 фев 2023 09:03, Александър Попов
28

Повече от 4 000 студенти у нас не могат да се върнат обратно в общежитията си заради започнати и недовършени ремонти.

"През 2020 г. МС отпусна 98 млн. за ремонт, което е прекрасна програма за ремонт на 25 общежития. Две години и половина по-късно, поради обжалване в КЗК и ВАС, определени блокове не успяха да стартират или в много-късен период - 2022-2023 г. Когато са правени договорите, са правени с цените от 2020 г. Затова имаме 10 общежития на 8 университета, които не могат да бъдат завършени, защото нямат финанси", заяви председателят на Националното представителство на студентските съвети Даниел Парушев в "България сутрин".

Той посочи, че през за 2022 г. официалната инфлация в строителния бранш е 27%.

"Не искат да стартират ремонти или ако са стартирали такива - са стигнали до половината. Имаше методика на МРРБ за компенсация и индексация на договорите, но няма бюджет. Губещи са тези 4000 студенти, на които им беше обещано, че ще живеят в общежития", коментира гостът.

Според него големият проблем е, че освен Националното представителство и студентските съвети, никой друг не повдига въпроса:

"4000 студенти в момента заплащат 10 пъти по-висок наем заради това, че има проблем в държавата. Тук има страдаща група. Служебният кабинет трябва да направи нужните стъпки. 80% от студентите прекарват в общежитието - там е техният живот."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: студентиремонти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоест, отпуснати са били едни пари и сабили усвоени от фирмите на едни хора. Но няма нищо налице. Поради обективни причини работа не е свършена.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"През 2020 г. МС отпусна 98 млн. за ремонт, което е прекрасна програма за ремонт на 25 общежития. Две години и половина по-късно, поради обжалване в КЗК и ВАС, определени блокове не успяха да стартират .... Поредният вариант на ремонт на ремонта на ГЕРБ. На това в България му викаме калпава работа.
22
2
 
3
 
! Отговори
А преди 1 година
И какво от това, да се хванат на работа и учат, вместо да се размотават. Рушат, правят им ремонт и се жалват.
21
1
 
6
 
! Отговори
Ще ви разкажа нещо преди 1 година
Още беше социализъм. Бяха развеждали членовете на чуждестранна делегация, за да им покажат постиженията на соца, включително и студентските общежития. Разчу се, че им показали семейните такива, те бяха най-благоустроени. Също и детските ясли и градини в Студ.град и попитали дали и на Запад има такива улеснения за семейни студенти. Един отговорил: "При нас студентите влизат в университет, за да учат и ползват разни облекчения само във връзка с образоването им. Семейството е лична отговорност!"
20
1
 
5
 
! Отговори
Според мен, преди 1 година
сред критериите за настаняване в общежитие трябва на първо място да бъде успехът от предишната учебна година, а за първокурсниците - общият успех от дипломите им за средно образование и оценките от приемните изпити. За т.нар. социално слаби да се отделят една част от местата, но да се изисква да имат общ успех не по-нисък от "добър (4)". Понятието "семеен" да НЕ служи като предимство. Създаването на семейство е отговорност, а у нас още от соца стана нещо като талон за блага наготово.
19
1
 
5
 
! Отговори
ина преди 1 година
типично българска безотговорност, но пък вземат заплати!
18
1
 
5
 
! Отговори
Мама има такъв преди 1 година
състудент. Още в първи курс презаписал и казвал на останалите "Казал съм на мама, 10 години ще стоя в София!" Този странен човек и до днес идва от време навреме в София и се обажда на колегите си от следването. Не може два изречения да каже на правилен бълг. език, но е завършил СУ. И той с предимство, защото бил от изоставащ район. Още помни как не успял да се уреди за общежитие само през една учебна година. Но 9 години е заемал място там и се шлял по улиците на издръжка на родителите си.
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
.... заприличваше на вивариум за при.мити.ви, приети да следват с предимство като младежи от изоставащи окръзи или като работнически набор за ВУЗ от бачкатори-членове на БКП. Онези, които следваха хуманитарни специалности, можеха да отсъстват дълго време и просто се връщаха на село. Стаите им празни, те се мяркат от веме навреме. За т.нар. семейни общежития неми се говори. Имаха разработена схема как да останат 9-10 години там, а децата им - в провинцията да им ги гледа някой.
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 18 Пишеш така, защото не знаеш какво се вършеше през соца. Беше доста по-различно оот сега, но безобразията пак бяха много. Всякакви комсомолски активисти могат да се намесят и да ти уредят общежитие или да ти попречат да се настаниш в такова. Състояние на стаите - ужасно. Настаняване с разни видове предимства колкото щеш. Уж и успехът имаше значение, но все на преден план излизаха хора, които носеха бележки, че са соц.слаби. В резултат Студентският град заприличваше на вивариум ...
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От целия материал не се разбиратдве неща: 1/ Какъв е в момента средният наем за един човек в студентско общежитие? 2/ Като казват, че студентите "в момента заплащат 10 пъти по-висок наем", свободните наеми ли имат предвид?
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Общежития само за реалните студенти с актуални професии и отличници ! студентски град е содом и гомор-проституция,наркотици,чалготеки,наргилета,сводници ........
13
1
 
1
 
! Отговори
Пак словесен ребус преди 1 година
Какво прекарват в общежитието 80% от студентите? Допълва се, че там е техният живот. Значи, освен че живеят там, те прекарват в общежитията нещо! Обяснете ми, бре!
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
......недовържени ремонти..... Вържете ги тия ремонти бе!
11
2
 
1
 
! Отговори
до 9 преди 1 година
толкова си умен, че сигурно продаваш сено на кравите директно, че сами не могат да пасат без теб!
10
2
 
2
 
! Отговори
До 11 преди 1 година
Личи си че си клошар мечтаещ за северна корея и африка.Само там образованието е безплатно.
9
1
 
4
 
! Отговори
До 9 преди 1 година
Личи ти, че си продавач. Иначе щеше да знаеш, че образованието е приоритет на всяка една държава.
8
3
 
1
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
До Hoqsan 8 Да така е. Всеки го вижда. Също така това е прекрасна българска поговорка, която буквално е жива истина. Темата е дълга и обширна но едно е сигурно. Както преди така и сега промиват мозъците на тези, които им се вържат. Просто сега го правят със западни неща като п***те прайдове, толериране на нелегални имигранти, и пр. По - добре да не продължавам, че е доста жалко. Съсипаха голяма част от българите.
7
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами като искат да са студенти родителите им ще изтеглят 20000 лева кредит както във всички бели държави и ще им плащат сметките.Българинът трябва да се научи че като иска нещо трябва да си го плати а не цял живот на аванта.Работя в сферата на търговията и мога да ви кажа че в България е пълно с хора които очакват само да вземат,да им дават и да получават а те просто да искат.Та и със студентите така.
6
5
 
2
 
! Отговори
Hoqsan преди 1 година
До Фен на Вики ДжъстисНали така ни учиха/промиваха като деца и ученици.. уважавайте възрастните хора, по default, да, ама възрастните хора не уважават своето бъдеще, в лицето на младите... Нали ги виждам какви са изгубени души - хем изплашени, хем озлобени, хем отчаяни- адската смес.. Въобще Балканският синдром е толкова силен, толкова двуличен.. "не питай старило - питай патило"
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моля пишете грамотно и на български!