Властта подписва споразумение с енергетиците до края на месеца

Денков: Имаме съгласие за почти всички искания
19 сеп 2023 17:11, Александър Попов
119
Властта подписва споразумение с енергетиците до края на месеца
Снимка: БГНЕС

Протестиращите миньори и енергетици се срещнаха с премиера Николай Денков. Разговорът им е преминал добре, увери той.

„Имахме дълъг, интензивен и ползотворен разтвор със синдикатите на тема „Енергетика”. Обсъдихме точките от декларацията, която беше представена днес от тях. Имаме съгласие по почти всички искания. Ще подпишем споразумение до края на септември”, заяви след срещата министър-председателят на България.

„От първия ден на работа на това правителство има екип не само в МЕ, но и в МРРБ, МТСП и МИИ, който работи по предоговарянето на плана и всички необходими документи. Работата не е спирала. Ние сме увлечени в конкретната работа и комуникацията не е добра. Радвам се, че имаме ангажирани социални партньори, с които направихме много по-качествени документи, които да изпратим. Те могат да ни помогнат и да възстановим диалога с хората, който се е загубил“, заяви акад. Денков и подчерта, че недоверието трябва да бъде преодоляно заедно.

Той отбеляза, че срещата със синдикатите е ползотворна и предостави думата на ръководителите на двата синдиката да представят и тяхната гледна точка.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров каза от своя страна, че са постигнали съгласие за националното споразумение за справедлив преход да бъде подписано.

Той подчерта, че очакват да бъдат подписани и финансирани ключови механизми, с които може да се запази заетостта. Димитров обяви, че част от споразумението е да бъде създадено държавно предприятие, което ще бъде финансирано по териториалните планове за Стара Загора и Кюстендил, като неговата цел е миньорите, които ще загубят работата си, при същите условия на работа да бъдат преназначени от мините в това предприятие.

Той посочи, че това е изключително в центъра на споразумението и е единственият сигурен начин, че няма да излъжат миньорите и те ще имат работа до 2038 г. и ще продължат да работят и след това.

„На първо време ще стартира със сериозен ресурс, още не мога да кажа с колко", добави Димитров.


119
Още по темата: Николай Денков
Още от Общество
Сигналите ви: Опасна сграда на "Оборище" и съдбата на 20 лв. в ДКЦ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
3
 
! Отговори
Яааа преди 2 дни
Земеделци и миньори ,управниците пак ви измамиха !Те изобщо нямат намерение да решават проблемите , а да ви забаламосват преди изборите!всичко е подписано в Брюксел от Гаргамел и пийте по една студена вода!Не трябваше да отстъпвате!Не съм вярвал , че сте били такива големи балъци!Край с вас-чакот ви фалити и безработица!Нищо повече!всичко бе един театър ,една голяма измама!
102
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Запада ни затвори всички предприятия, дойде ред да ни затвори енергетиката. Ще ставаме африканска държава. Без енергетика няма индустрия и цивилизация. Розавият Фюрер е мазохист-фашист. Да спрат този безумец, пратен ни от Горе да ни разсипе енергетиката. Африканска държава ставаме с решенията на този Безумец. Прозападни африкански държави има много, които ги хранят с мухлясала царевица и Запада е доволен от тях. Ще бъдем бедни и верни слуги на Запада, който ще ни отпуска помощи за бедни.
101
0
 
3
 
! Отговори
българина преди 2 дни
така, значи закриваме мините, които са сега са частни и държавни, всички ги назаначаваме на дъжавна работа да правят същото??!?!?!?!??!?! сиреч частните централи ще получават гратис работна ръка, СДЕЛКАТА НА ВЕКА! искате ценности, ще получите безцененности...
100
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ще работят в завод "Насекомо" на Кирчо и Асен Спецов.
99
0
 
3
 
! Отговори
Ала бала преди 2 дни
Пак ви измамиха!Ще ви подхвърлят трошици!В резултат много енергетици няма да приемат лично някаква особено по-низша по квалификация работа и ще си потърсят по-достойна,както стана с другите погубени отрасли на промишлеността ни, или в емиграция!Защо съм прав?Защото по всичко личи,че управляващите подхождат към ситуацията не да решат проблемите ви , а с цел да отново да отложат и потушат с времето протестите!С една дума-двете страни влязаха в този диалог с противоположни цели в ущърбнаминьорите!
98
0
 
0
 
! Отговори
Топлофикация преди 2 дни
ДЕНКОВ, А НЕПРИКОСНОВЕНОСТТА НА ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ ГАРАНТИРАНА ЛИ МИ Е ИЛИ НЕ? ЗАЩОТО КРИМИНАЛНИТЕ ТЕЦОВЕ ТЕРОРИЗИРАТ ВСИЧКИ КОИТО НЕ ЖЕЛАЯТ ДА СЕ ОТОПЛЯВАТ С ПАРНО
97
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
В Турция строят голяма АЕЦ, ще строят и още. Турция въпреки неимоверния натиск от САЩ, се утвържадават сред най-първите икономикии в света, А страните от ЕС, които се считат за напреднали, силно изостават. Защото водят дългосрочно погрешна държавна политика, Те изостават, дърпат и другите , като България , в неправилна посока.
96
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Мижитурко,а кога ще подпишеш СПОРАЗУМЕНИЕ с народа на България,имаш ли на идея какво ще се случи с болшинството от хората когато те излязат на свободният пазар на електроенергия?
95
0
 
4
 
! Отговори
Вън преди 2 дни
плъх!
94
0
 
4
 
! Отговори
Протести се преди 2 дни
Правят преди изборите, а не след тях. След тях излиза сметката и се плащат данъците.
93
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Без руски газ не можем, без въглища не можем...
92
0
 
6
 
! Отговори
Ъ преди 2 дни
Как да вярваш на този.Лъжец от класа
91
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ако въобще отворят някакво предприятие то няма да е държавно защото няма пари най вероятно ще е хамериканско а на тези да вярваш че ще вземат всички загубили работата си трябва да си кръгъл ***. Няма да има никакво предприятие това е прах в очите на хората просто ще ги изпързалят.
90
0
 
9
 
! Отговори
Тези енергетици преди 2 дни
Не усещат ли , че ще ги хързулнат за след изборите. Просто ги баламосват, а после като си осигурят властта пак от същото
89
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Тези минйори и енергетици ще са най големите балъци ака се вържат на тези глупости. А за тези които мислят единствено за утрешния ден ще страдат най много в бъдеще научете се да гледате в дългосрочен план че ще си патите жестоко.гледайте как се развиват събитията по света и най вече в Европа и ще ви стане ясно за тецовете и на къде вървят нещата със зеления преход. Общо взето на никъде.
88
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Едно време Бойо би излъга,че БСП ще ни прецакат ако построим руска АЕЦ в Белене и ноненспестил 3-4 милоарда като е спрял проекта. Сега нека каже Боко колко милиарда изгубихме от пропуснати ползи. Много слаб политик. Няма поглед в бъдещето.Важното е да *** ден за ден
87
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Всяка година енергетиката предимно чрез Аец Козлодуй прави милиарди. И Кокорчо и Тиквун взимат тези милиарди и ги раздават за глупусти или да запълват бюджета. И после казват,че няма пари за нова централа. И слава богу,че не почнаха нова,че щеше да е с мининум 50% американско финансиране и посме те щяха да взимат повечето печалба. А единственият начин е с тези милиарди от Козлодуй да се строи Белене. Но тогава ще си проличи какви некадърници ни управляват и как държавата няма пари
86
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
"Значи закриваме мините , което е неизбежно" - Германия наотвори всичките си стари мини и започнаха наново да работят ТЕЦ-овете. Същото апочва да се случва и във франция. Такова неизбежно ... не е толкова неизбежно май май
85
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
А ток?
84
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Кой го поднесе тоя дърт джеендър за министър ..