2000 души губят работа, ако затвори ТЕЦ-ът в Перник

Искаме работа, не подаяния, написаха протестиращите
30 сеп 2023 17:45, Стела Стоянова
76
2000 души губят работа, ако затвори ТЕЦ-ът в Перник
Снимка БГНЕС, архив

За втори пореден ден енергетиците и миньорите от област Перник излязоха на мирен протест на републиканския път за Кюстендил в района на автогарата в Перник. В съботния ден работниците отново изразиха своето недоволство от решението на правителството да внесе плановете за справедлив преход.

По време на протеста изпълнителният директор на топлофикацията инж. Чавдар Стойнев призова перничани да обединят усилията си в борбата за оцеляването на централа. "В момента дружеството осигурява препитанието на около 500 човека и техните семейства. Като прибавим и тези, които работят в съпътстващите фирми към нашето дружество, то става ясно, че около 2000 човека може да загубят работните си места, ако затворят ТЕЦ „Република“.", посочи инж. Стойнев.

По думите на директора на топлофикационното дружество в случай, че се стигне до затварянето на „Топлофикация Перник“ около 20 000 домакинства, детски градини, училища, учреждения и здравни заведения ще останат без възможност да си гарантират надеждно и сигурно отопление през зимата на най-достъпната цена. Той заяви, че алтернативата за отопление с електроенергия не е приемлива, особено за жилищните блокове, чиито инсталации не са пригодени за подобно натоварване. Инж. Стойнев посочи, че в момента „Топлофикация Перник“ предлага най-ниската цена на топлоенергията в страната.

Инж. Стойнев коментира, че днешният мирен протест е и знак на солидарност с колегите им от Стара Загора.

В съботния ден протестиращите отново коментираха, че вчерашното решение на правителството, не ги удовлетворява. Работниците напомниха, че нееднокрако са канили Министерството на енергетиката да дойдат и да видят какво се прави за намаляване на емисиите в атмосферата.

Събралите се граждани носиха плакати с надписи „Искаме работа, не подаяния“, „Не убивайте енергетиката в България“, „Трансформация, не ликвидация“, пише "24 часа".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още по темата: перникпротестТЕЦ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Синдикати: *Ако бъдат затворени тези ТЕЦ-ове, държавната енергийна система просто ще се разпадне и ние няма да има и откъде да го внесем този ток, защото технически не е възможно"* - светло бъдеще в Бг, честито и терминал 2.:))
71
6
 
4
 
! Отговори
456 преди 6 месеца
В цял свят е така,няма нищо сигурно.Много хора сменят работа преквалифицират се,няма лесно.Какво е това-държавата да осигури-държавата сме всички ние,т.е.останалите да плащаме за нещо на загуба!
70
8
 
8
 
! Отговори
Сатир преди 6 месеца
Адиоти, става дума за съществуването на България. Няма електричество, няма производство има студ и дискотека. Някой ни продава евтино заради малко пари в джоба. Обидно е.
69
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
спрете дотациите което и без това ще стане по закон след година и те сами ще затворят а по скъпият ток от въглищата сега влиза в микса който всички плащат.
68
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Махаме се от тука, тука е някакво средновековие. Съжалявам само, че имах надежда.
67
5
 
3
 
! Отговори
Нане преди 6 месеца
До и освен това... Ти си много голям оптимист... Не два пъти, най малко 4 пъти... А зимата може и да стоиш на тъмно, заради интересите на сглобката... Тук става въпрос само за тока... А парното на колко града, ще пострада... От там, ще трябва, още ток за училища, болници, детски градини... Ще стане един истински мотокрос... ===)))
66
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Хора, видяхте ли как заравят амортизираните перки от вятърните турбини? Хиляди години няма да са достатъчни, за да се разградят тези перки. Внасят ги от ЕС. А в България до 2030 г. ще излязат от строя още хиляди перки. Зелената енергия е измислена, за да печелят избрани хора. Планетата няма да се спаси от перките. В един момент няма да има място където да ги заровят. Сами се закопаваме.
65
6
 
6
 
! Отговори
И освен това преди 6 месеца
Токът за населението ще стане двойно по скъп..
64
4
 
5
 
! Отговори
Майка Русия преди 6 месеца
Ще свистят скоро протежетата на Вашингтон които са положили задните си части в НС. Кирчовци, Кокорчовци, гответе се за трудов лагер. Скоро ще копаете по мините с голи ръце
63
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Въглищата вече са скъпи енергоресурс, не искам да плащам за него.
62
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
При несъстоятелност на дружеството,а точно такава ще бъде и съдбата на това,гарантираното обезщетение е две и половина МРЗ или около 2300 лева,така че вземайте предлаганите 36 заплати и не се връзвайте на нечии червени корпоративни интереси!
61
2
 
0
 
! Отговори
Нане преди 6 месеца
До неминьора... Кой си ти ве улавец сплескан... От коя маала изпълзя... ===)))
60
3
 
5
 
! Отговори
Радослав преди 6 месеца
До Надя, не блокираш нивите когато е време за жътва, блокираш тецовете когато трябва да ходят на работа. Абе блокираш всеки които се опитва да работи и цивриш, че от София не те чуват! А инак важното, обявяваш, че скоро останеш без работа, то целият ти род до 9-то коляно ще умре от глад и как си твърде ограничена за да си смениш професията и настояваш държавата да ти плаща за да се водиш на работа във фалирала фирма!
59
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Викаш те към Русия не си спазват договорите пък ще ги спазят към беззащитни хора.
58
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Лъжат няма да дадат никакви пари на хората. А в тролската фабрика на Америка за крадене на България кога ще има съкращения. Те са по-вредни от лошия въздух.
57
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
върнете се по селата, откъдете сте дошли и възродете българското село. Добро начало са 160 хиляди лева
56
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Бах тия програмисти, бах тия пари, мижитурки
55
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Утре, заради замърсяването на атмосферата няма да можете и да дишате протестанти. След 5 или 10 , 20 години въглищните централи ще са затворени така или иначе. Когато затвориха завод Ленин и завода в Ред хил какво стана - нищо. Може да скачате ден, два, месец на края ще клекнете. Енергийната мафия ви клати и вие и вярвате.
54
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Браво, първобитните да разберат, че са в 21 век
53
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
тия продажници никога няма да подадат оставка - забрането им е от американското посолство - ще увъртат ще лъжат ще мажат - защото ако народа се усети и ги свали и господарите им нама да се сетят за тях