Група от 30 българи чака спасение на летище в Тел Авив

Общо сме 130 души, казва сънародничката ни Ирена Емилова
12 окт 2023 08:27, Нели Христова
103
Група от 30 българи чака спасение на летище в Тел Авив
Снимка: БГНЕС

Ситуацията в Израел остава много тревожна. Наши сънародници продължават опитите си да избягат от горещата зона на конфликта. Все повече полети се отменят, а чакащите евакуация се увеличават. Ирена Емилова живее от 20 години в Израел и е сред група наши сънародници, които искат да се приберат в България, но нямат възможност да го направят сами.  

"Има група от 30 души, която чака полет на летище "Бен Гурион" в Тел Авив. Общо сме 130 души. Останалите очакват да им се обадим, за да дойдат. Записани сме в посолството. Пуснаха един списък преди два дни и казаха, че ще ни се обадят. В сряда излетяха два полета, но никой не се свърза с нас. Единият полет е бил с много малко пътници на него, а на втория  - някакъв чартър, са допълнили някакви български пътници на него”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” Ирена Емилова.

По думите ѝ хората нямали информация. "Говорихме с посолството. Но те казаха, че нямат информация за никакъв полет, който трябва да излети. Но ние чухме, че ще има такъв и затова дойдохме на летището, за да чакаме", посочи тя.

Ирена Емилова подчерта, че само първият полет, излетял от Израел към България, е бил с туристи. "Тук останахме само хора с двойно гражданство", категорична е сънародничката ни.

В момента на летището в Тел Авив има и деца, включително бебе. "На летище "Бен Гурион"  има представители на всякакви посолства, но български представител няма”, заяви Ирена.  И допълни, че се очаква след 24 часа аерогарата да бъде затворена за пет дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
0
 
! Отговори
КаскетЯ преди 6 месеца
Мдаа .. родните каскети (копейкаджии) явно нямат опорка от матушката за войната и започват да плюят сънародниците си които са имали смелост да опитат късмета си в чужбина за да оцелеят ! Дрогарикопейки вие данъци в България почти не плащате и само мрънкате държавата да ви дава и злобеете срещу нормалните хора! Защо не съм видял плюене срещу емигрантите в Расия ве?
71
5
 
2
 
! Отговори
Яница преди 6 месеца
Апропо, България трябва да эабрани двойното гражданство!!! това не са българи - Връщаш българският паспорт и прав ти път!!! Щом са с двойно гражданство эащо реват - те са граждани на Иэраел живеят там работят и плащат данъци!!! Иэ раел да ги иэвоэи до България това е правилно!!! Много пътници нямат нищо общо с България а на някои и децата им даже не говорят български еэик!!!
70
4
 
2
 
! Отговори
нов-възродителен-про преди 6 месеца
Нов възродителен процес??? Прави ми впечатление, че нашите медии наричат "българи" буквално всякакви хора, които са се докопали до българско гражданство!"Българи" в Израел. Но "българи" и в Турция. Някаква "българка" сгазила лука в Турция. После се оказва, че тя всъчщност си е туркиня живееща постоянно в република турция. Но имала и български паспорт, защото е родена тук. Но нашите телевизии и други медии веднага я побългариха. "Българката"! То половината Израел и Турция ще се окажат "българи"
69
0
 
4
 
! Отговори
Pin преди 6 месеца
Четейки предните коментари, искам да кажа, че трябва да спасяваме всички и нашите самолети трябва да изтеглят не само български граждани, но всички от съседните ни страни. Румънци, македонци, гърци, турци, сърби ... няма значение. Само така ще покажем, че сме повече от тях. Като се държим високомерно и не помагаме, доказваме, че сме същите тъпани като тях.
68
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И КАКВО ПРАВЯТ ТАМ?! ГУРБЕТЧЕ? ЕКСКУРЗИЙКА? И КАТО СЕ СГОВНЯСА РАБОТАТА - АЛЕЛЕ МАЙКО, ЕЛАТИ ДА НИ СПАСИТЕ....
67
1
 
4
 
! Отговори
bbb преди 6 месеца
До анонимен 57 - глад в България никога не е имало! А иначе, най-лесно е да бягаш, още по-добре ако друг ти плаща пътя!
66
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нали знаете, че е вродено в човека да търси спасение при опасност ? Това са първобитни инстинкти, така че не знам какви глупости пишете за гражданства и простотии. То така много лесно вкъщи на дивана. Или пък тези, които държат сметка на мигрантитеще ми е интересно дали тези същите ще изберат децата им да растат в по добре обстановка или ще си кажат ние сме българи сине, ще ядем хляб и сол от любов към отечеството. Положението в държавата е от мисленето на хората, а не от политиците.
65
1
 
13
 
! Отговори
бай Гошо преди 6 месеца
да де, ама нахалството нема граници! "имало някакъв чартър, и са допълнили някакви български пътници на него. Бе на таа Ирена Емилова и на подобните й нали вече няколко пъти им бе обяснено от българска страна, че лица с двойно гражданство засега ОСТАВАТ в тяхната си държава Израел. От ясно по-ясно!! Ама ха! - Да бегат да хленчат пред Нетаняху той да им осигури транспорт...
64
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Каква изненада, поредния случай в който държавата ни нехае за гражданите си. Тъpтеите в посолството какво правят, в момента нямат никаква друга работа?
63
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 60....Това не значи , че губиш правото на Родина.Гражданството е формалност .Аз може и да съм американец по гражданство , не не означава. Че моята Родина е България
62
4
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
Евреите отново искат да минат метър някой друг да ив праща полета. Факт.
61
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Аз си спомням, че когато направиха двата полета с правителствения на сутринта кацнаха още два нормални редовни полета. По нова тогава правиха репортаж от летището и един швейцарец каза, че е нямало места за полетите до Берн, нито до Германия или Австрия, затова са си взели 4 билета до София и от тук на следващия ден са си купили билети за Братислава и от там за Берн.Това го казва швейцарец. Никой не му е пратил безплатен полет от богата Щвейцария, а той си е организирал с две прекачвания.
60
0
 
9
 
! Отговори
До 62 преди 6 месеца
Едните искат направо в България, вероятно самолетите са пълни, защото в Израел и жените подлежат на мобилизация
59
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Съберат се 20 човека и хайде пратете ни самолет. Съберат се 60 човека и хайде пратете ни самолет. Вчера един изплю камъчето, че понеже нискотарифните компании били отменили полетите си до Израел и сега цените на билетите били скочили няколко пъти. Вече не може за по 50 долара да летят до България и най добре е за 0 лева .
58
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Като гледам сайта на летището полети за Европа много летят. Или те искат безплатно извозване. Ако ти е толкова зор хващаш първия за Европа и се махаш. Кво седиш ревеш и чакаш авантата.парите ли са ти по важни или живота
57
2
 
9
 
! Отговори
Дзивко преди 6 месеца
Помнете едно, в която и държава да живеете, рано или късно ще има криза и ще е трудно, въпрос на време, не може да ходиш само когато е леко, трябва да се бориш за добрия живот на цялото общество
56
7
 
19
 
! Отговори
Дзивко преди 6 месеца
Тва с двойното гражданство трябва да го махнат, хора който са кандодаствали за чуждо, автоматично да губят българското, поне тея извън ЕС, повечето от тия се пишат евреи, ама сега понеже ги грозни мобилизация и бързат да се изнесат, що не се бият за новата си родина, тва си паразиторане на гърба на обществото
55
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ами да се връща в Родината си бе. Кой му е забранил. Да си хваща парцалките и да тръгва, границите на Израел не са затворени. Никой не е длъжен да праща по 200 полета за сметка на данъкоплатците, при положение, че и втория не беше пълен с българи, а го допълваха с чужденци.
54
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 56...Всеки се връща в Родината си по различни причини и не е твоя работа да го коментираш.Това е негово изконно право И никой не казва , че идва България да го спасява.Това е неговата Родина.А за посетителите на България , бе тие твоя работа да определяш кой има право и кой не
53
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 54...Израелци бягат от войната.Не от глада.Тогава да бягали от глада в България Прави разлика между бягство от войната и бягство от глада.