Василев: Президентът се е изказал по закона за бюджета с фалшива новина

Ако Радев наложи вето на бюджета, ще е зле, допълни той
Обновена: 27 ное 2023 19:13 | 27 ное 2023 17:56, Анисия Иванова
135
Василев: Президентът се е изказал по закона за бюджета с фалшива новина
Снимка: БГНЕС, архив

Президентът се е изказал по повод закона за държавния бюджет с фалшива новина. Законът съдържа 109 члена и 16 преходни заключителни разпоредби. Всички те са публикувани на сайта на НС и внесени за обсъждане. Там няма член, с който да се продават държавни земи. В Бюджет 2024 такива приходи няма предвидени, заяви финансовият министър Асен Василев в свое изявление в Министерството на финансите.

Още по темата

 "Аз лично съм учуден, че президента се поддава на фалшиви новини. Другото, което президентът е казал е, че може да наложи вето върху закона за държавният бюджет. Това би било доста зле, тъй като това означава страната да влезе в 2024 г. без закон за държавен бюджет, но за съжаление, не съм учуден от това поведение на президента", коментира министърът.

Финансовият министър подчерта, че се видя, че спокойно може да имаме бюджет с 3% дефицит и тази година, и догодина. „Изпълнението към края на октомври е бюджетен дефицит от 0,8%, така че 3-процентният дефицит е постижим без никакви проблеми“, обясни той. Василев допълни, че държавните финанси трябва да продължат, от една страна, да подпомагат доходите на хората, от друга страна, да правят сериозна инвестиционна програма, като всичко това трябва да става в рамките на 3%.

Министърът на финансите обясни, че що се отнася до вноската за „Газпром“, тя е начислена към „Газпром“. „В момента „Газпром“ оспорват, че не трябва да я плащат, тъй като не са задължено лице по силата ни закона според тях. В момента, за да изчистим и това законодателно, вървят промени на второ четене, знаете, в Закона за санкциите. Българското правителство има пълно намерение да си събере вноската от „Газпром“, категоричен е Василев.

Защо президентът защитава „Газпром“, а не данъчния закон и българските граждани, по думите на финансовия министър, може би е въпрос, който трябва да бъде отправен към президента.

На въпроса заплашен ли е „Булгартрансгаз“, както твърди президентът, Василев отговори: „Булгартрансгаз“ не е заплашен от декапитализация към момента, така че в това също няма място за притеснение.“

Василев обясни, че „Газпром“ ще стане задължено лице пред българския закон като ползвател на българската инфраструктура и това ще позволи на Агенция „Митници“ и НАП да усвоят гаранцията, която „Газпром“ има дадена, която може да бъде усвоена. „Там, знаете, че има гаранция за над 1 милиард по баланса, който е свързан с преноса на газ, която е към „Булгартрансгаз“ и българската държава“, каза още той, цитиран от БГНЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Спред проззападняка президента бил виновен пък хасен бил света вода ..........ами много избирателно вкупом се спускате, не усещате ли че сте явни като бял ден ПРОЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗАПАДНЯЦИ
119
2
 
3
 
! Отговори
Нанков преди 4 месеца
Кой гласува за тая сглобка незнам но такава продажна бригада и такова лакейство не бях и сънувал .срам срам Ботев и Левски се въртят в гроба си . Всичко продайте - гори ,земи ,мини ,плажови .. всичко за което наште прадеди са давали живота си
118
3
 
8
 
! Отговори
Гошо преди 4 месеца
Асене, Президентът не говори празни приказки, за това е пръв по рейтинг.
117
3
 
6
 
! Отговори
До 125 преди 4 месеца
Тези ПП та, гербета, Дбта...ни спретнаха трагедия. Цирка е за тях.
116
2
 
8
 
! Отговори
ОСТАВКА! преди 4 месеца
На некомпетентното и корумпирано правителство!
115
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това не е държава, това е цирк. И тоя на снимката е един най-големите циркаджии.
114
0
 
1
 
! Отговори
ОБЕКТИВЕН преди 4 месеца
Василев не говори за съкращения в администрацията,за смели реформи(ако му позволят Пеевси и ББ)-намаляване на областите.Напр.Монтана се е свила яко,ама има областна, кметска адм.,инспекторат и пр.Трябваше да настоява за това и да обвини мутрите,че защитават алибеговци и ДДС остава 9%,а за висшето образование-нищо!Не може в кризисни времена едни да са погалени-ресторантът е удоволствие,което и сега е скъпо,да се дава на калпак пари за безплатна ДГ и пр.Затова търпи критики!
113
1
 
6
 
! Отговори
Вие как мислите? преди 4 месеца
Дон Асенети Кокорети ще измисли начин да промени статута на държавните земи, че да ги продаде?
112
3
 
5
 
! Отговори
Чий е този президент преди 4 месеца
Кой гласува ЗА Радев на президентски избори 2021 - ПП 90% , ГЕРБ 12%, ДПС 28% БСП 98% , ИТН 90%, ДБ 72% (ПРИ НЕ ПОДКРЕПЕН СОБСТВЕН ДЕСЕН КАНДИДАТ ЛОЗАН ПАНОВ ) , Възраждане 74% .С ВАС СМЕ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ - Радев си е ваш Асене ,само ваш и ничий друг.
111
2
 
7
 
! Отговори
Какви 3% бре??? преди 4 месеца
Защо постоянно говорите за "3% дефицит"??? Та бюджета за ОТБРАНА е под 2% и се мъчат от години да го добутат до 2%! ЦЯЛАТА НИ ОТБРАНА се помества в под 2% от БВП, тия говорят за 3% ДЕФИЦИТ, т.е. 3% от БВП (почти ДВА ПЪТИ парите за ОТБРАНА) да НЕ НИ СТИГАТ и да трябва да ТЕГЛИМ ЗАЕМИ! Бойко като дойде на власт дългът беше под 10 млрд. Изтегли 16 млрд и това беше ад! Направи дълга около 25млрд! ПП го направиха 40, а за 4 години ще стане над 70! И искат еврозона за "по-ниски лигхви"! убийци! МАРШ!
110
3
 
14
 
! Отговори
Асен за затвора! преди 4 месеца
Този (асен василев) не просто НЕ е Българин (целият останал свят не е), този е АНТИ-Българин! Явно мрази България и иска да я унищожи! ВСИЧКИ негови идеи и действия до момента са в тази посока и обслужват кой ли друг не, но не и България и по-лошото - фатални са за нас! Докато бяха служебни министри на Радев като че ли бяха добре, щом се махнаха от него, си показаха роговете! Като служебни министри ВСИЧКИ партии ги искаха за министри в началото, сега ВСИЧКИ им обясняват колко не стават! ОСТАВКА!
109
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хей, вие от промяната, запомнете Президентът не е алабала !
108
1
 
18
 
! Отговори
ШАРЛАТАНИН преди 4 месеца
Асене, наистина ли мислиш, че някой ти вярва? ТИ лансира идеята за поземления фонд! Бюджетът още е на ниво гласуване и Радев коментира идеите ти и финансовата ти политика! Опита да се измъкнеш като христо иванов на времето "не сме четворна коалиция, ние имаме документ само с пп" няма как да мине. И как нагло извърташ за газпром! Радев каза ФАКТЪТ, че с т*потията ти за таксата за транзит ще фалираш Булгартрансгаз. Явно това е целта. Това е БЪЛГАРСКА компания и ПРЯКО ни засяга! Какъв газпром?!?
107
3
 
13
 
! Отговори
Алекс преди 4 месеца
Асен Шарлатанчето вече излъга.Преди изборите-данъци няма да се вдигат;след-вдигна данък сгради.Най-вероятно и сега лъже за държавните земи.Вноската от "Газпром" ще си остане Шарлатански мираж.Само си развалихме отношенията с Унгария,която трябва да одобри кандидатурите ни за Шенген и Еврозоната.
106
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
България в инаги е била зависи *** от Русия и Турция еднояременно след смъртта на Александър || и прогонването на Александър Батенберг! Ердоган и бай Иван не позволяват свобода за малка България. Дори са отцепили това нещо, което се е нарекло макета.
105
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
България я купиха т,у,р,ч,о,л,я,та
104
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не знам какво са крадили хората на Радев, но неговите правителства не са увеличавали данъците и не са посягали на купторите ни!! А ти ***' дебелашка се охрани от кражби и стигна да увеличиш данъците на разрушените къщи от Г,е,р,бб!!
103
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хората на Радев от Газпром и Лукойл за 29 години откраднаха от българите 42 милиарда долара от неплащане на данъци , манипулиране на цените и монополното им положение на пазара .... И този изменник РАДЕВ ,пред очите на всички работи за Кремъл !!!
102
4
 
12
 
! Отговори
ококорено човече, преди 4 месеца
противно си, недурозамение на съдбата, ще си ходиш скоро!
101
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Лошото е,че чужди граждани и фирми чрез подставени лица изкупуват земята ни!Трябва да се промени закона и да се забрани тази практика!