—вива ли се IT секторът и понижава ли »» заплатите?

“р€бва да сме готови за едно по-предизвикателно време
ќбновена: 29 ное 2023 08:33 | 29 ное 2023 08:20, јлександър ѕопов
88

ўе понижи ли изкуствени€т интелект заплатите, свива ли се IT сектора и евтина дестинаци€ за работна ръка ли сме в този бранш?

"–азвитието на технологиите показва, че бъдещето е категорично технологично. IT индустри€та има много сериозно присъствие, значение и структуроопредел€що м€сто в икономиката. Ќе просто заради финансови€ си размер, но и затова, че н€ма професи€, сектор или индустри€, които да н€мат нужда от дигитализаци€, ако искат да бъдат конкурентни", за€ви председател€т на ”правителни€ съвет на Ѕј— ќћ ƒоброслав ƒимитров пред Bulgaria ON AIR.

ѕо думите му н€ма понижение на заплатите, нито свиване на сектора, а има забав€не в ръста им.

"¬ предишните две години сме пораснали с близо 25% на годишна база. “ази година ще пораснем с около 12%. »маме ръст, който все още е 4 пъти над ръста на общата икономиката", коментира ƒимитров.

—поред него в краткосрочен план тр€бва да сме готови за едно по-предизвикателно време, тъй като ни застига кризата в ≈вропа.

¬ижте цели€ разговор във видеото

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


88
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
75
1
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
¬ »“ индустри€та ще има нужда от "»“ трактористи" и "»“ комбайнери" и "»“ общи работници". ћеханизаци€та на ръчни€ селскостопански труд е пример какво ще се случи в "»“ ръчни€ труд". ўе има механизаци€ и нови "»“ комбайни" ще се€т и жънат в »“ сектора. Ќужни са само механизатори-водачи.
74
0
 
0
 
! ќтговори
до 73 преди 4 месеца
ѕќзицита ми в главата ти, не е особено важна з амен, така че ... ¬се та€.
73
0
 
2
 
! ќтговори
јлито от —офи€ преди 4 месеца
¬ Ѕългари€ има много умни хора, IT специалистите може да са ни и в повече, но управниците прав€т всичко възможно да н€ма развиващи се млади хора, не само в тази, но у в всички насоки, затова и младите хора б€гат в чужбина, не само за пари, но и за развитие, за нашите едни и същи управници не и тр€бва умен народ, а *** и страхлив, необразован и беден, за да си настан€ват наследници и да си краднат на вол€ и да чакат избори че да хапнат кебапчета за да гладуват и да се хвал€т кой депутат е черпил
72
1
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
ƒо јнонимен 72, за разлика от такив акато теб, аз чета книги и там има факти. јко искаш като теб да врещ€ "по приницип" н€ма да стане. «на€, че можеш само да всал€х хората на твоето ниво и там да ги побеждаваш. ≈то ти факт. Ќ€ма да ти се получи. „етете! Ќе е забранено и не боли! Ѕедни сте, защото сте пр0сти. ѕр0сти сте, защото сте бедни. —пасение за вас н€ма. ¬сичколози :)
71
2
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
ƒо јнонимен 73, никаква илюзи€ не е :) явно не ти допада заради ниската ти позици€ в не€. Ќо за това си си виновен сам. ќсвен това само ти говориш. Ќе сте "ние". »ли в главата ти сте повече?
70
0
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
ƒо јнонимен 77, каза го форумни€ всичколог :) ѕродължавайте да дълбаете дъното! "The practical application of scientific techniques is the Art of Economics. Some economists consider economics as a science and art while few others as science and applied science. It is considered as newest of science and oldest of arts and the queen of all the social sciences." ƒано сега осъзнаете колко сте необразовани!
69
1
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
"според науката е важно от къде започва средната класа. не според н€какъв форум всичколог :)" - »кономиката е точно тошкова наука, колиот е и астрологи€та.
68
1
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
»ма книги по икономика, които пишат, че команиите се създават, за да произвеждат публични блага и услуги, които да допринас€т за развитието на обществото. Ќе зна, дали не беше некъф от ”Ќ——. ’а ха! ÷елта на една комоани€ е —ћјќ » ≈—»Ќ—“¬≈Ќќ да носи печалба на собствениците си. Ќищо повече, нищо по-малко! ¬сичко остналмс априказки за лека нощ.
67
1
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
"’ората получават Ќобелови награди за икономика :) ј щом само в мо€та глава се случват тези неща" -  ъде е казано, че не се полупвата нобелови награди? √оворим за илюзи€та ти, че има само едно "абсолютно" определение на класовата система, а аз, поне в началото, исках да посоча, че иде€та, че си средна калса, ако не работиш за заплата е остар€ла и е неприложима днес.
66
1
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
ƒо 71 - ¬ тво€та глава се случва това, че си мислиш, *** си прав. Ќе можеш да цитираш източницо, не умееш да боравиш с факти, не можеш да изложиш теза, нито да защитиш такава, но умееш само да нападаш другите с изтъркани клишета. јко беше си дал зор, да прочетеш повеченот първата книжка с намаление, щеше да знаеш, че има разлипни класови теории, които са в противоречие една с друга.
65
0
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
ƒо јнонимен 70, според науката е важно от къде започва средната класа. не според н€какъв форум всичколог :) ¬ид€хме ги, че разбират от всичко: от вируси до ’еш кодове :)
64
2
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
ƒо јнонимен 69, дам :) ¬еро€тно. ’ората получават Ќобелови награди за икономика :) ј щом само в мо€та глава се случват тези неща.... €вно си поредни€ необразован пл€мпалник, който разбира само от "по приницип говор€". ’айде отивай да бъркаш бетоня, че н€ма да има за парцуца довечера :)  олко обичам да се надсмивам над индивиди като теб! Ѕез образование, без мисъл в кратуната и без специални умени€ :)
63
1
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
ƒо 68 - —поред онзи, който се за€ждале, средната класа е такава, ко€то не работила за заплата.
62
3
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
"»кономиката ≈ наука и има закони и правила. ”чете и четете за да не ставате за см€х. " - —амонти се смеел, в главата си, спорд н€каква си тво€ фантасмагори€.
61
1
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
ƒо јнонимен 66, н€къде да дефинирах всички класи? » ако прочетеш внимателно ще видиш, че описах само три от √илбърт. “ака че... това си е разделението. — различни финансови параметри.
60
0
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
"–азмерът на заплатата не определ€ класата на хората, а дали работ€т за заплата. " - ѕак добре, *** не каза, само "дали работ€т".
59
0
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
ƒо 63 - —поред √илбърт в —јў имат деление на поне 7 класи. - ¬исша капиталистипеска или свръхбогати, после имаш "висока средна", "средна", "ниска средна" класи. —лед това имаш работеща класа. ѕод не€ имаш нсика класа, дел€ща се на работещи бедни и безработни. » това една от многото класови теории.
58
1
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
ƒо јнонимен 65, вземи ги прочети първо и после коментирай. »ма н€колко издадени на български език и ще ти (над€вам се) по-лесно да разбереш матери€та. »кономиката ≈ наука и има закони и правила. ”чете и четете за да не ставате за см€х. ўот тук често ви се случва. «на€, че анонимността ви пасва, но в живи€ живот пак ставате за см€х. » ви се смеем :) ћного!
57
2
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
ƒо 63 -  ак се казват даденире "книги по икониника", кой и кога ги е писал. »ли сериозно в€рваш, че има нещо "абсолютно" и общоприето сред разлипните икономисти.
56
1
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
ƒо 56 - Ќай-добри€т софтуерен специалист, който изгради ц€лата оснива за структурат на компани€, като говорим от фронт-а, до бекенда, написа половината »», написа повечето тестове и сигур о имаше 1500 стрнаци с изисквани€, които почти не се промениха две години по-късно, на компани€, ко€то се продаде за 60 млн. еимаше евкивалента на 6.00 по математика и английски, а по всички останало, ако не можеле да го пропусне, е имал 3.00.  акво имаш в дипломата губи значение.