Редовен кабинет и разрив в отношенията с Русия: Кое бе най-важното през 2023 година?

Читателите на Dnes.bg подредиха най-важните събития у нас за изминалит 365 дни
31 дек 2023 15:00, Красимир Ангелов
128
Редовен кабинет и разрив в отношенията с Русия: Кое бе най-важното през 2023 година?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Постоянни политически скандали, редовен кабинет, нови кметове, охлаждане на отношения с Русия, природни бедствия и спортни успехи белязаха отминаващата си 2023 година у нас. Трудна година, според едни успешна за България, а според други – катастрофална.

Кое обаче бе най-важното събитие в страната за отминаващите 365 дни?
Dnes.bg попита своите читатели в своята традиционна в края на всяка година анкета. В нея гласуваха точно 1497 души.

На първо място сред събитията нашите читатели са поставили това, че след няколко служебни правителства, през 2023-та година България най-после се сдоби с редовен кабинет - правителството Денков-Габриел. Това е събитие №1 за 18% от гласувалите.

Демонтирането на Паметника на съветската армия
е най-важното събитие за други 15% от анкетираните и заема второто място. След дълги години спорове, монументът, известен и като МОЧА, се раздели с фигурите си, които бяха закарани в склад за съхранение. Скандалите по темата продължават, включително и споровете дали той е демонтиран, преместен или ще се ремонтира по някакъв начин през следващата година.

Също с 15% от гласовете третото най-важно събитие за нашата страна е една определено чудесна новина, която ни зарадва в края на ноември - българките станаха новите шахматни кралици на Европа. Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Гергана Пейчева, Белослава Кръстева и Виктория Радева показаха изключителен разум и хладнокръвие и не оставиха шансове на конкурентките си, като записаха изключителен успех за родния шахмат, при това в момент, в който в самия спорт имаше сериозно разделение.

Четвъртото място сред най-важните събития за България заема и влошаването на отношенията ни с Русия и затварянето на Руската църква – може би най-големият спор в оста София – Москва през изминалите 365 дни. Това е най-важното събитие за 13% от читателите ни.

Останалите предложени от редакцията събития събират под 10% от всички гласове.

За 7% от читателите ни най-важното събитие е мястото в България в Шенген – Мисията (не)възможна. Въпросът продължава да е актуален и в момента, но вече стана ясно, че страната ни ще влезе в шенгенското пространство през март, но на  първо време само по въздух и вода. 6% от хората пък поставят като най-важното събитие жестоките наводнения по Южното Черноморие, които за съжаление взеха и човешки жертви в началото на септември и създадоха огромни трудности пред Община Царево.

С по 4% от гласовете нататък се нареждат 3 събития – убийството на Алексей Петров, предоставянето от страна на България на военна помощ за Украйна, както и кървавият протест срещу БФС през ноември, довел до оставката на шефа на БФС Борислав Михайлов. Какво ще се случи с футболния съюз също е отворена тема, чието развитие ще стане ясно през месец март 2024 година.

Драмите в Сглобката – обича ме, не ме обича са най-основното за 3% от хората, а местните избори и резултатите от тях – за 2%.

Донякъде изненадващо, фактът, че за първи път бе освободен главен прокурор предсрочно, е най-важното събитие едва за 2% от гласувалите. За също толкова основното е още един голям спортен успех – Александър Везенков стана едва вторият българин, който си спечели мястото да бъде част от най-големия баскетболен шампионат на планетата – НБА.

На фона на всички по-горни събития, драмите с машинното гласуване преди местния вот, оставката на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ и фалшивите слухове за замърсяване в Черно море, които на много места провалиха началото на летния сезон, събраха едва по 1% от анкетираните.

И сега, преди да се сбогуваме с 2023 година, ни остава да си пожелаем новата 2024-та да бъде по-успешна и обединена за страната ни, лошото да остава на заден план, добрите новини да са повече, за да може след 366 дни да направим много по-добра и положителна равносметка.

За много години!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 78, Русия не ви е виновна и се появихме в списъка на враговете и, заради непрекъснатото прокарване на вражески действия против нея от прислужниците на посолството, които ни управляват и реставрацията на нацизма, която набутват в България, по рецептите от Украйна.
95
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Редовен кабинет? Не, това е измама - сдушени мошеници и икономически престъпници в услуга на външни сили. Всички опетнени - едните намагнитени и потънали в далавери, други се излагат и станали за смях по разни парапети и т.н. ... Изпраха се, промениха закони и смениха главния прокурор, за да си създадат максимален комфорт в свой интерес. Това не е редовен кабинет, а далавера и подиграфка с избирателите. А ротационното премиерство е непознато в света.
94
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ПАМЕТниците не се пипат, поне ако искате после децата да помнят историята, която вече в учебниците не е същата !!! А народ който не помни историята си я повтаря!
93
1
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 3 месеца
наи лошото е че влязохме в неприятелския списък аз не подкрепям конфликта вукраина искам преговори и мир не може да се избиват млади хора заради печалбите на впк на запада
92
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Добре че краварските измамни машини сложиха тия престъпници на власт иначе никога нямаше да дойдат власт и посолството да определя и да казва какво да се пише по медиите
91
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До сссМхм, ти що не си ходиш в УС да им чистиш кенефите там. И преди да кажеш нещо, не съм фен на русия, на България съм, но с тия бандити дето ни управляват не знам още колко ще ни има като държава.
90
8
 
2
 
! Отговори
ссс преди 3 месеца
Изборите и нагласата на народа не са с въшлясалата русия... който я харесва и я иска да си хваща партакешите и към масква
89
8
 
3
 
! Отговори
Срам и позор преди 3 месеца
Започвайте демонтажа на пияния Бургаски Альоша загинал от пиене на плячкосан метилов спирт
88
8
 
3
 
! Отговори
ЧНГ Пловдив преди 3 месеца
Чисти Набързо гАлоша в Пловдив!
87
5
 
6
 
! Отговори
дъждовна вода преди 3 месеца
Разривът на отношенията с Русия не е трагедия, но скъпо ще си платим.
86
0
 
0
 
! Отговори
Не преди 3 месеца
Пипай офертите
85
1
 
7
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 3 месеца
Сглобарите ни имат нова цел " реставрация" на паметника Шипка
84
6
 
2
 
! Отговори
Споко, БЕ... преди 3 месеца
Сега като влязат арабите в руската армия, ше обърнат резбата и....ПАК ЩЕ ИМА "БРАТСКИ СНОШЕНИЯ"...!!!
83
2
 
3
 
! Отговори
АХ, КАКВА ТРАГЕДИЯ.. преди 3 месеца
БИЛ РАЗРИВА НА ОТНОШЕНИЯТА С РУСИЯ---ЩОТО ТОВА БИЛО... " КРАЙ НА СНОШЕНИЯТА"...ХАХАХА....
82
1
 
4
 
! Отговори
хурков преди 3 месеца
До КРАЯТ НА ***. Ти не си ли от умнокрасивите РОЗОВИ ?
81
2
 
7
 
! Отговори
Редовен кабинет кай! преди 3 месеца
Толкова е редовен и особено легитимен, че измислиха нова дума за него и промениха конституцията, за да пасне на определението за "редовен".
80
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Руските олигарси и приятели на Путин- Дерипаска,Милер,Розенберг, Чорни,Авен,Абрамович,Фридман,Векселберг са дълбоко загрижени и страдат за съдбата на средностатистическия българин.
79
8
 
11
 
! Отговори
Berbatkov преди 3 месеца
Анонимен точно заради такива като теб анални бандити ни обявиха за вражеска страна. Ти дори нямаш 25 години според мен малко г*йче раздрънкано отзад.Робска Нация това е истината за БЪЛГАРИЯ *** народ и Продажен!!!! Както трияът историята така ще истрият и страната жалко за децата.
78
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кви отношения кви пет лева. Русия ни обяви за вражеска държава преди 2 години, отношенията са в миналото и ми е чудно защо все още не е изгонена козата Митрофанова! Те ми говорят за отношения, че и разрив!
77
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ми какво да ви кажа! След като най важното събитие е акцията по събиране на старо желязо, горко ни! Няма ка да вкараме гол с този отбор!