Ядрената част на VII блок може да бъде строена само от Русия

Отстъпката за руския газ е от 1 април независимо кога ще се подпише споразумението
5 юни 2012 17:00, Елка Василева
44
Ядрената част на VII блок може да бъде строена само от Русия
Делян Добрев. Снимка: архив, Булфото

Ядреният остров на седми блок на АЕЦ "Козлодуй" може да бъде построен единствено от руските компании Атомстройекспорт и Росатом. Това заяви пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Седми блок на АЕЦ "Козлодуй" е с почти готовия реактор, който имаме за АЕЦ "Белене", каза Добрев. Той повтори, че този готов реактор предопределя строителството на ядрения остров в Седми блок на АЕЦ "Козлодуй "с технологии и експертиза на Атомстройекспорт и Росатом.

Още по темата

По думите на министъра ядреният остров, който е част от централата, може да бъде построен единствено от двете компании, а неядрената част може да бъде диверсифицирана и за нея може да има друг изпълнител, стратегически инвеститор и партньор.

По-рано днес заместник генералният директор на Росатом Кирил Комаров каза в Москва, че България предлага на руската държавна корпорация Росатом да участва в изграждането на седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“.

„От българите имаме предложение да обмислим наше участие в изграждането на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Смятам, че въпреки отказа на България да строи АЕЦ „Белене“ нашето сътрудничество ще продължи и за това има перспективи“, каза Комаров.

В края на март България обяви, че се отказва от строежа на АЕЦ „Белене“. Но тъй като Росатом от подписването на договора през 2006 година изпълняваше задълженията си и един реактор бе практически построен, беше решено той да бъде пренесен в АЕЦ „Козлодуй“.

Във връзка с цената на природния газ Добрев каза, че е договорено намаление с 11.1 процента от 1 април тази година, при условие, че до 15 ноември дадем окончателно инвестиционно решение за газопровода „Южен поток“, каза още днес Добрев.

Трябва да уточним всички отворени въпроси с руската страна с подписването на споразумението до 15 ноември, каза Добрев. По думите му отстъпката ще бъде в сила от 1 април без значение кога ще се подпише споразумението.

Попитан дали се очаква намаление на цените на природния газ и парното със задна дата, Добрев каза, че общата отстъпка е между 115 и 120 милиона долара и в момента, в който тя стане факт, допълнителните споразумения ще бъдат представени на регулатора. Той от своя страна ще прецени дали намалението в цените у нас ще стане за бъдещ период от време или ще е със задна дата, посочи Добрев.

Той потвърди, че "Южен поток" е приоритетен за страната ни, защото ще носи печалба. Колкото повече газопроводи минават през нашата територия, толкова по-големи са приходите, които получаваме, коментира министърът. От транзитната система в България получаваме повече от 100 милиона лева, отбеляза Добрев.

 


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
румен221 преди 8 години
ДОКЛАДАНЕ ОБИЧАМ КОМУНИСТИТЕ, НО В СЛУЧАЯ СА ПРАВИ ЗА ДОКЛАДА НА HSBC
mi.government.bg/bg/news/Ikonomicheski+model+na+HSBC+za+Belene+i+doklad+za+finansova+inspekciya+na+NEK-642.html

ЕТО КАКВО УСТАНОВИХ ОЩЕ ПРИ ПЪРВОТО ПРОЧИТАНЕ

„- СЪДЪРЖА САМО 15 СТРАНИЦИ – 2 СТР. ТЕКСТ, 6 ЗАГЛАВНИ СТРАНИЦИ И 7 СТР. ГРАФИКИ…???
И ЗА ТОВА СА БРОЕНИ 2 000 000 ЕВРО…?!?!?! (А ЧУХМЕ ЗА 200 СТРАНИЦИ)

- ДОКЛАДА Е МЕНТЕ…!!!

Изходните данни са дадени от НЕК (хора на ГЕРБ)…!?!?!
- (Първа графика) - Още първата цифра(стълбче) е невярна. Посочени са разходи до 2012г от 1.65 милиарда евро (вместо реалните 1.39), но в таблицата за финансиране сочат 2.017 милиарда… (ПОСЛЕДНО – КОЛКО…???).
- Комулативната максимална цена ВКЛЮЧВА И РАЗХОДИТЕ ЗА ИЗВЕЖДАНЕ ОТ ЕКСПЛОАТАЦИЯ и в доклада е 7.7 милиарда евро (само без първото надписване 7.4 милиарда евро) EPC договора е подписан с базова цена 3,995 милиарда, но в даклада фигурира цифрата 6.131 милиарда… и 8.149 в таблицата за изчислявани цената на киловат.
Но… по данни на НЕК, а те откъде знаят цените без договор…??? Така могат да я изкарат и 15 милиарда…
- Приет е срок за амортизация от 26 години… СМЕШНО…, ПРИ МИНИМАЛЕН ЖИВОТ ОТ 60 ГОДИНИ… Ако заложат амортизация от 5 години цената на тока ще е 50 стотинки…

- И ВЪПРЕКИ ЯВНАТА ФАЛШИФИКАЦИЯ НА ДАННИ, АНГЛИЧАНИТЕ ДАВАТ СЕБЕСТОЙНОСТ 1.21 ЕВРОЦЕНТА И ПРОДАЖНА ЦЕНА ОТ 7,49 ЕВРОЦЕНТА…
(ПРИ АМОРТИЗАЦИЯ САМО ЗА 26 ГОДИНИ… И ПРИ ЗАЕМ С УБИЙСТВЕНА ЛИХВА 8.5%... - А ЗАЩО НЕ 16 ИЛИ 26%...?!?!?)
- Но в следващата графика авторите твърдят, че тази цена трябва да се коригира (самите автори не вярват в нея)…
- Общ размер на ПЕЧАЛБАТА ЗА ПЪРВАТА ГОДИНА Е 405,45 МИЛИОНА ЕВРО…, а за 60 години, с инфлацията… - 97,2 МИЛИАРДА ЕВРО…!!!

- АХА-А-АААА, ЕТО КАКВО БИЛО… ПОЧТИ 100 МИЛИАРДА ПЕЧАЛБА…!!!

- Има изрична уговорка, че данните на НЕК изискват счетоводна проверка (съмнително високи са…)

Накрая се прави убийствена за поръчителите забележка…:
- „Информацията, използвана при подготовката на настоящия доклад е от материал и информация от вас (АЗ ЧЕТА – ПРАВИТЕЛСТВОТО), WorleyParsons, НЕК, и АЕЦ "Козлодуй" и не е независима проверка от HSBC”.

И СЛЕД КАНО „НЕ Е НЕЗАВИСИМА ПРОВЕРКА ОТ HSBC”… ИЗЛИЗА, ЧЕ публикацията Е ПРАВИТЕЛСТВЕНА ИЗМАМА…!!!

НЕ АНАЛИЗ, А ГАВРА… С ИНТЕЛИГЕНТНОСТТА НА… „КОФТИ МАТРЯЛА”…”


30
1
 
2
 
! Отговори
t.n.t. преди 8 години
TOV,KOETO 6TE NAPI6A E LAJA

NESME POD KREMALSKO ROBSTVO...
29
0
 
1
 
! Отговори
Гогата преди 8 години
Гроб са гениални както винаги.Тепърва ще строят нова площадка за реактора и ще минат години докато покрият всичко нормативи и всичко това ще струва стотици милиони ако не и милиарди.
Като има впредвид,че за "Белене" остава да се сложат само реакторите,това е едно огромно прахосване на пари и време
28
0
 
4
 
! Отговори
assyta преди 8 години
Най-добре е ГЕРБ да пусне една процедура по ЗОП, за да се наредят "правилните" строители, изпълнители, подизпълнители ..., да се усвоят парите, а после, после дано да има и нещо, на което да се реже лентичката
27
0
 
7
 
! Отговори
Житан преди 8 години
Тъй и тъй сме по местенето,та аз предлагам реакторчето вместо в Козлодуй да го преместим в моя двор на село,щото съм баш по средата на България и жици могат да се теглят навсекъде...имам и няколко торби цимент за основа,както и геран да си го охлаждаме ако нещо прегрее.Комшийте немат нищо против и даже ще си дадат каруците без пари ако стане алъш - вериша с преместването....Аре министърчето сега си помисли къде да го местиш!
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Едно време покойния РРалин бе казал:аз ли направих завоя или ЦК дойде на моя!
25
0
 
5
 
! Отговори
магьосник до 31 преди 8 години
Може,може да се *** от единия крачол в другия!!!!!!!!!!!!!!!
24
1
 
6
 
! Отговори
специалист аец преди 8 години
КАКВИ СА ТИЯ ФОКУСИ БЕ ДЕЛЯНЧО *АЛПАЗАНЧО????
В БЕЛЕНЕ БЕ ПРАКТИЧЕСКИ ПОСТРОЕН ЕДИНИЯ РЕАКТОР И ПОСЛЕ БИЛО РЕШЕНО ДА БЪДЕ ППРЕМЕСТЕН В КОЗЛОДУЙ!!!!!!????????
БРАВООООООООООО "ОТЛИЧЕН" ЗА ДОБРЕВ.
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В края на март България обяви, че се отказва от строежа на АЕЦ „Белене“. Но тъй като Росатом от подписването на договора през 2006 година изпълняваше задълженията си и един реактор бе практически построен, беше решено той да бъде пренесен в АЕЦ „Козлодуй“.
ПОД ДИКТОВКАТА НА САЩ БОЙКО ОТКАЗА АЕЦ-БЕЛЕНЕ!!!
РЕАКТОРА НЕ Е ПОСТРОЕН НИКЪДЕ.ТОЙ Е ПРОИЗВЕДЕН КАТО ОБОРУДВАНЕ.
В КОЗЛОДУЙ ЗА КАКЪВ ОСТРОВ СЕ ГОВОРИ ЗА 7-МИ БЛОК??????????
ПО-ГОЛЯМ БАЛЪК ОТ ТОЗИ МИНИСТЪР НЕ Е ИМАЛО.
НА ГОЛА ПОЛЯНА КАРТОФИ!
22
3
 
4
 
! Отговори
qwer преди 8 години
"...че е договорено намаление с 11.1 процента от 1 април тази година, при условие, че до 15 ноември дадем окончателно инвестиционно решение за газопровода „Южен поток“..е това ако не е извиване на ръце от мръсните болшевики,какво друго да е ? Това са ескимоси които ни го вкарват от моментът в който уж са ни биле освободили. И след 100 години дереджето ни ще бъде същото и нашите наследници пак ще страдат,ако не им забием шутът веднъж завинаги на това гадно племе болшевишко заедно с бг кому
21
5
 
9
 
! Отговори
Бончо преди 8 години
Хаха! Грешката е верна! Скоро ще стане ясно и, че 7-ми блок в Козлодуй ще е по-скъпо отколкото да се довърши Белене... После ще стане ясно и, че без Белене трудно ще избутаме до 30-те години на 21 век. Може би когато Уорлик вече е далече, истината за Белене ще светне на макс и българинът ще разбере, че сме били безмилостно е^ани и закопани по много направления още от 1990 г. - ликвиодация на промишлеността, ликвидация на селското стопанство, ликвидация на армията, но най-вече - АЕЦ-енергетиката.
20
3
 
5
 
! Отговори
Още за руската помощ преди 8 години
през 1973 България започна ежегодно да получава в условия на най-строга тайна 500-600 милиона долара безвъзмездна финансова субсидия за нашето селско стопанство, 11-12 милиона тона нефт, природен газ, суровини и метали на символични цени. Това е "тайната" на просперитета на България, която по официални данни на ООН достигна 27-мо място в света по качество на живот (за сравнение сега сме на 74-то място).
19
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ядреният остров на седми блок на АЕЦ "Козлодуй" може да бъде построен единствено от руските компании Атомстройекспорт и Росатом. Това заяви пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.
==========
Дилянчо, оти се посра бе? Не е вярно че може да бъде построен само от руски фирми. И всеки със средно техническо образование може да ти го каже, Дилянчо, или май е по-добре да ти викаме ***. А относно цената на руския газ, ***, за твое и наше съжаление - нищо не влиза в сила без подпис. Особено международни договори.
18
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За какво ми е АЕЦ Козлодуй-за да си взимат огромните заплати и привилегии,големите пенсии, там само купоните за храна са 250-300лв,а пък аз да плащам този скъп ток?Не благодаря,дано закрият всички атомни централи.Преди години нямаше атомни централи и пак си имахме ток даже и заводи които днес са ликвидирани.Аз работя отговорна работа за 300лв каква облага имам аз от АЕЦ?
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И по времето на Живков не сме били толкова зависими както сега от Москва.
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Бритиш петролиъм" (БП) стана поредната компания, която се отказа да участва в изграждането на газопровода "Набуко"", който трябваше да намали зависимостта на Европа от Русия чрез доставки на газ от Централна Азия и Близкия Изток.
Представителят на компанията Йън Кон съобщи, че тя вече не смята "Набуко" за възможност за доставяне на газ от находището си Шах Дениз в Азербайджан.
Шах Дениз трябваше да бъде ключов снабдител с газ за "Набуко", като през 4000-километровото трасе трябваше да преминават около 16 млрд. куб. м. газ годишно - малко над половината от планирания общ капацитет на газопровода от 30 млрд. куб. м. годишно.
15
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Опасно : психара СТРАНДЖАТА е в сайта !
А той е доказан ***.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От геополитиката никой не може да избяга.
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя пък, нов термин в енергетика вкара "ЯДРЕН ОСТРОВ", тъпи копе***a
12
5
 
10
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Ще клекнете на Руснаците ама номера е да се правите на антикомунисти!