Плевнелиев вижда радикализирани мигранти, без илюзии

"Кризите правят средата несигурна и по-безмилостна към децата ни"
53
Плевнелиев вижда радикализирани мигранти, без илюзии
Снимка: БТА, архив

Според президента Росен Плевнелиев в последните години България е превърнала политиките за децата в приоритет на управлението.

Държавният глава участва в откриването в София на конференцията на високо равнище на Съвета на Европа за представяне на новата Стратегия за правата на детето за периода 2016-2021 г.

Форумът ще постави начало на изпълнението на Стратегията, приета на 2 март в рамките на българското председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа. Това е третата Стратегия на Съвета на Европа за правата на детето по прилагане на програмата "Да изградим Европа за и със децата".

"Рекордният брой кризи правят международната среда още по-несигурна и тя става все по-безмилостна към децата, които плащат и най-тежката цена", посочи президентът Плевнелиев, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че въпреки усилията и постигнатите резултати продължаваме да сме свидетели на ежедневно нарушаване на правата на децата.

Сред рисковете, които създават уязвими деца са живеещите в бедност, лишените от родителска грижа, децата с увреждания, децата от малцинствени групи, жертвите на трафик на хора, лишените от свобода, каза Плевенлиев и допълни, че попаднали в такава ситуация тези деца лесно се превръщат в обект на насилие, злоупотреба, пренебрегване.

Сред примерите за нарушаване на правата на децата президентът Плевнелиев посочи насилието над деца, което независимо от развитието на нашите общества, не е нещо необичайно. Той посочи и появата на нови заплахи и форми на насилие, от които особено застрашени са децата мигранти и непридружените деца и допълни ,че успехът да бъдат защитени техните права зависи от готовността за справяне с хуманитарните кризи в тяхната същност, от предотвратяване и устойчиво разрешаване на конфликтите.

Сред други рискове държавният ни глава посочи ескалирането на насилието в социалните мрежи, както и предлагането във виртуалния свят на благодатна почва за радикализация и разпространение на екстремистки идеи.

"В спиралата на бедността, която се предава през поколенията, рискуваме да създадем изгубено поколение на обезверени млади хора, което ще подкопае устоите на нашите общества", каза Плевнелиев.

Той отбеляза, че след Париж и Брюксел това е новата реалност - второ поколение мигранти, загубили илюзията за желаната реализация в приемащите общества, се оказват най-възприемчиви за предлаганите в интернет радикални идеи и идеологии.

Президентът изрази надежда, че работата по петия приоритет на стратегията- за правата на децата в дигиталната среда, ще бъде част от отговора, който обединени ще дадем на световния тероризъм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
omg преди 1 месец
това не е смешно изобщо"kasparv is my fr and im no good mathematician" този телекс много се е объркал, хахадобре смешно е
36
1
 
0
 
! Отговори
kasprv is my fr преди 1 година
Аз искам да се оплача от Медведев, макар да не е форумът на Гоце, демек abv-то, но това е после, то това вече е почти банално, като изключим това че ми отговаря (вече),becasue im no good mathematician, i know, and he calls me satan, and also Geo Milev doesnt love me anymore after the Einsteinian outburst I had 5 min ago :(
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Може би има математически модел- при заложените показатели какъв ще е изходът за въпросната цивилизация?Поне в други времена е имало "прогнози"-песимистични.Като гледам света не мисля, че образованието е направило средно статистическия човек по-интелигентен.
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Може би е нормално като виждаш, че светът се превръща в огромна лудница да си задаваш въпроса-Къде сбъркахме?Кой всъщност сгреши -ние или те?Кога сгрешихме-когато действахме или когато бездействаме?Всъщност има ли разум в човешката цивилизация или всичко е плод на низ от причини и последствия?
33
1
 
1
 
! Отговори
кем преди 8 години
До ПрофесорИди се прегледай, дано не си професор, че с тоя акъл и харесван прецедент, жално ни образованието.
32
8
 
3
 
! Отговори
вероника преди 8 години
Никога не сме имали толкова красив и интелигентен президент! Който не го харесва, няма вкус и не може да го оцени поради собствената си душевна пустота! Ще гласувам с две ръце за него, ако пак се кандидатира!
31
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки който чете или слуша глупостите на президентчето ни би се радикализирал или....заспал от скука
30
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз виждам един смот.аняк на снимката.
29
0
 
9
 
! Отговори
зодия Везни преди 8 години
До Честен човек-------------------------------Постсоциализма роди новобогаташи които "не си знаят парите"С мошеничество толкова хилядарки, че не могат да ги изхарчат през фалшивото си съществуване!
28
1
 
11
 
! Отговори
Фен преди 8 години
Я.,носителят на украинската "Златна малинка"за цялостно творчество пак ни е зарадвал с мъдри мисли!
27
1
 
22
 
! Отговори
Честен човек преди 8 години
Шефа на ДАИ продава книжки,Полицаи продават наркотици,Граничари прекарват бежанци,Кметове станаха наркопласьориИзберете отново ГЕРБ и в частност Бойко Борисов.Прекраснен живот. Сигурност за децата и внуците ни.
26
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Еееех Панама , аааах Панама , кеф ми стана ка'т Ви хвана ...............
25
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вижда това видео което му пуснат.
24
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Неочаквано плевнелиев се оказаСвестен човек, за разлика от тези, които го предложиха.Браво, такъв президент ни трябва, защитаващ националните интереси, а не продажник и гъ..зо..лизец като предната червена к.у.р..ва!
23
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пленьо до вчера говореше едно, сега друго. В час и е въобще или жена му пак го е натирила да бърше прах и обира с прахосмукачка...
22
2
 
26
 
! Отговори
rusnak преди 8 години
Още малко му остана, ще ни липсва мистър Бийн!
21
19
 
5
 
! Отговори
Роската Президент преди 8 години
Плевнелиев е безмилостен към ***, мачкай Роска, народа е с теб!
20
18
 
5
 
! Отговори
Професор преди 8 години
Браво Роска! Мачкай *** като валяк!Още един мандат за Росен Плевнелиев! Моят Президент!
19
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Плевнелиев, гледай да не паднеш, докато изпълняваш команда "кръгом"
18
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вървят ли офшорките, Опундалиев, а? Диплиш ли мангизите, маймунке долна!