И още за скандала от 24 май: Антирусизъм или кремълско интригантство?

У нас нямало антируски настроения, а антикремълски
26 май 2017 10:37, Мария Захариева
84

Трети ден продължава широкият отзвук, който предизвика у нас изказване на руския президент Владимир Путин от 24 май към македонския си колега Георге Иванов, а именно - че славянската писменост е дошла в Русия през македонска земя.

Двете гледни точки за случилото се представиха журналистът Асен Агов и председателят на фондация "Славяни" проф. Захари Захариев.

Още по темата

В отговор на изявлението на бившия държавен глава Росен Плевнлиев от 25 май, проф. Захариев коментира: "За жалост бившият президент Плевнелиев се опита да превърне тази тема в арена, в поле за идеологически сблъсък за отстояване на определени външно-политически възгледи, които по-скоро забутват каруцата на България отново в коловозите на външната политика на ЕС и НАТО. Категоризирането на това, което се случи, в шаблоните, че това може да бъде политическа провокация, според мен е дълбоко погрешно и крайно вредно".

Според Захариев думите на Путин не бива да бъдат вадени извън контекста на онова, което е послужило като повод за тяхното изказване и че, "когато говорим за македонски земи, имаме предвид географско понятие".

Той все пак определи случилото се като гаф, който бил яхнат от представителите на клана на Джордж Сорос у нас "в контекста на един системен антирусизъм, който се опитват да налагат в българското общество".

Асен Агов не се съгласи. Той призова да се гледа с по-голямо снисхождение към казаното от президента Путин, тъй като "Русия е много слаба в момента".

По думите му руската политика на Балканите винаги е била интригантска, която е в разрез с европейската позиция и позицията на страните в региона.

В отговор на Захариев за подклаждан системен антирусизъм, Агов заяви: "В България няма антируски настроения, в България има настроения срещу политиката на Кремъл. Кремъл не е Русия, Кремъл управлява Русия, но Кремъл не са всички руснаци. Българите хранят много дълбока признателност към руснаците".


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледам надпис на екрана "Буре с барут" и вечната Амбър Асен Агов. Ами не буре с барут, а динамитни шашки е внесъл Асен Агов в "Св.Неделя" за атентата. Не този, бе! Говоря за дядо му. Този има други грехове. Но защо толкова често го показват по телевизиите? Разбирам да го викат за някакво антиалкохолно предаване като мостра на какво може да заприлича човек.
63
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Опищяхме света като ощипана госпожица! Зер македонските земи тогава не са били част от България? С изключение на Солун, където са родени Светите Братя. Чудя се как разни смесват древността с днешното подобие на държава, наречено БЮРМ. Между другото, 24 май и там е официален празник. Когато руснаците не признаваха делото на Св.Св. Кирил и Методий - защо не го признават! Сега, когато правят шествия на този ден, когато построиха десетки паметници - защо празнуват! Ние първи сме си ги присвоили!
62
0
 
2
 
! Отговори
Фронто преди 3 години
Кой ли не се изреди-
Путин,Захарова,Жириновски,Толстой ... Безцеремонн,нагло,наблагодарно. С омраза- с омраза към България. И какво лошо от нас са видели!? Цяла И.Европа плюе като чуе и види руснак! Ние тук на ръце ги носим,С това трябва да се приключи! Нашия народ казва- каквото сам си направиш,никой не може да ти го направи.
61
0
 
1
 
! Отговори
До 66 преди 3 години
Винаги е ставало въпрос за лошата власт в Русия, ама докато това на раменете ти е дълбоко вътре в това на което седиш, няма как да разбереш. :)
60
1
 
3
 
! Отговори
Стефанов преди 3 години
Като по учебник - "Разделяй и владей" приложено на практика.
А моето лично мнение - интриганство и нагнетяване на напрежение - ние да се изпокараме, защото в мътна вода ней-добре се лови риба.
59
0
 
8
 
! Отговори
асен преди 3 години
Че Путин направи умишлено гафа, е ясно, когато можеше да не подхваща тази тема , но и разни атлантици , до болка омръзнали на хората , не бива да обикалят по студията и да се правят на ангелчета !
58
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Асен Агов не се съгласи.

Ха, ха ... това ле ке долно и подпухнало от далавери, плюскаде и поркане пра се, сега вече и експерт по азбуките и отношенията между България и Русия?
каква трагедия са тези "експерти", които канят по телевизиите...
57
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Агов, Агов, забрави ли командировките до турската граница по време на голямата екскурзия? Забрави ли как лижеше з..дници на управляващите и правеше наивни репортажчета? Сега се изживяваш като нещо но не си забравен в лизането. Продължавай смело може да успееш, а Професора е прав, но не ти стиска да го признаеш. Евала на Путин - хвърли въдицата и шараните налапаха стръвта, но той няма да я изтегли просто ще я остави да се задавите.
56
1
 
10
 
! Отговори
маде ин Булгари преди 3 години
Статията е плод на новата директива на НАТО за пропагандната война срещу Русия. В старата директива Русия и народа на Русия се демонизираха. Това не свърши работа на западните политпорнографи. Вместо да намразят Русия, европейците намразиха още повече западната пропаганда. Сега на европейците ще разказват историята не за "лошата Русия", а за "лошата власт в Русия". Акцентът пада върху разрива между управляващите и гражданите на Русия. Доктрината е стара. Още преди 70 години предателят генерал Власов казваше, че обича Русия, но мрази управляващите. (Власов воюваше на страната на фашистка Герман
55
8
 
6
 
! Отговори
П.К.Д. еми...Т преди 3 години
БГ -*** начело с Путин се оитват да предотвратят скандалчето, но...........не става другари. Видя се , че Путин гледа да унижи България.Нема да стане др. неграмотни болшевики.България си е била след 681-г. на Балканите и сме си там.Засрамете се , комунисти на БКП-БСП.Лъжете и мажете историята ни, както си искате. А във Ватикана има доста документи и то безпритрастни.
54
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво!Не че е гениално,предвид багажа на планктона,но пак хитро изработиха раята ,за да си прокарат унищожилелни за остатъка от държава и народ,решения на брюкселските господари: "включването" на НАТО в безкрайната "война" срещу "тероризма",ама на чужди територии(което значи,война на "терористите" в държавите от (бл)АТО ,безкрай) и намъкването ни в еврозоната,което значи банкополитически затвор и робство,безкрай!!!

И стадото лае в грешна посока,докато покорно влиза в затвора!

Браво!
53
6
 
10
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 3 години
Тия СМРАДливци що не припомниха на тая Подметка Примитивналиева, че

не спомена Русия на 3 март?! уж мн велики "медии".
52
9
 
4
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 3 години
До Анонимен 57-
Бре как ме изплаши-направо ще го приместя в другия крачол...А това че рассия е най-отмъстителната и нечовешка държава го знаем и без теб...
51
2
 
10
 
! Отговори
Ето това е: преди 3 години
Русия слаба, ние силни и Агов гледа със снизхождение към Путин...

Господи, прости му....той не помни как тейко му писа до ЦК, че не го приемат за член на БКП
50
3
 
3
 
! Отговори
св Ленин преди 3 години
докато набожните петолъчки ухажват Балканските Кимчовци па Турецкия паток, Ватикана ще католизира тихомълком цяла Азия, има шльокат на маймуница накрая всички славни словни "славяни", а патриархът на Всемирното Вселение до Алфа Центавър ще се нареди пръв сред равни подир Арменския поп, както е щяло да стане преди векове без волята на Борис Първи от... македонистките земи на Коминтерна
49
11
 
4
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 3 години
Ха така-пак Плевналиев виновен....Кремълският пигмей плю в лицето на България на връх най-светлия ни празник,ама на продажните червени храненици пак Плевналиев им е крив.Може би защото е едва ли не единственият ни политик който открито говори за отровната руска намеса ...
48
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се подигравайте с Русия за да не дойде време да съжалявате . Москва не прощава никому обидата и подигравката .
47
4
 
9
 
! Отговори
Крокто преди 3 години
АКо пътувате през Румъния чак като влезете в МОлдавия /Кишинев/ се чувствате в БЪлгария отново ..оттам до Владивосток все наши братя живеят..
46
2
 
6
 
! Отговори
МОсква пазителка преди 3 години
Благодарение на МОсква още пишем на кирилица..
Напомняме че власта в Киевска Русия след 890 година е държана от БЪлгари досега..
Благодарение на КИев спасиха кирилицата и БЪлгарското православие..
45
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лицемерие,интриги ,лъжи ,изнудване,тоа е руската политика.Отношението на Москва към Балканите е "разделяй и владей",противопоставянето между балканстите народи,улеснява Кремъл да ги манипулира по-лесно,да държи Сърбия и БЮРМ по-далеч от ЕС.Путин е изпълнил желанието на Белград и Скопие,да омаловажи и отрече ролята на България а създаването на българославянската писменост,както и всичко добро,което прави страната ни.