Президентът помилва 2 затворника, опрости 55 бона дългове

Отказано е опрощаването на задължения за 7 525 887 лева
14 яну 2019 08:00, Златко Желев
28
Президентът помилва 2 затворника, опрости 55 бона дългове
Снимка: архив, Булфото

Дългове към държавата за 55 227 лв. е опростил президентът Румен Радев за първите 7 месеца на 2018 г. Това сочи отчетът на комисията по опрощаване на несъбираеми държавни вземания към администрацията на държавния глава.
Половината от тази сума е за лихви.

Опростените дългове са под 1% от тези, за които е поискана амнистия. Отказано е опрощаването на задължения за 7 525 887 лв., като и в този случай близо половината от тази сума са лихви по дълговете.

Опростените дългове са за неправомерно получени добавка към пенсията от починал съпруг, пенсии, суми за помощни средства и съоръжения за медицински изделия, невнесени здравни вноски, имотни данъци и данъци за моторни превозни средства. Най-много са случаите на опростени неправилно получени майчински - 8. Има и случаи на неправилно получени целеви помощи за отопление и месечни социални помощи, пише "Сега".

Списъкът на неопростените дългове е по-дълъг и разнообразен. Тук има и неправилно получено обезщетение за безработица, невнесен корпоративен данък, дължим ДДС, присъдено обезщетение за нанесени неимуществени вреди и разноски по дела и т.н.

Правомощието да опрощава несъбираеми държавни вземания е от изключителната компетентност на президента. Той не може да го прехвърли на друг, каквато например е традицията за помилванията и за даване на българско гражданство, които държавният глава възлага на вицепрезидента. Когато постъпи молба за опрощаване, комисията проверява произхода на задължението, както и семейното, финансовото и имущественото положение и здравословното състояние на длъжника и членовете на неговото семейство и домакинство. Така се изяснява дали задължението може да бъде събрано. Ако длъжникът няма имущество, трайно безработен е, болен или възрастен, вземането се приема за несъбираемо и президентът го опрощава.

ПОМИЛВАНИ

Още двама осъдени са помилвани в края на 2018 г. от вицепрезидента Илияна Йотова, показват данните на Президентството. Така помилваните от началото на мандата на Румен Радев са вече 10 души.

Единият от новите помилвани е 26-годишен мъж с тежко онкологично заболяване. Той е осъден на 10 месеца затвор за това, че е шофирал без книжка и след употреба на наркотици. Помилван е с цялата неизтърпяна част от наказанието - 9 месеца.

С 3 години от остатъка му от 6-годишна присъда е помилван и мъж, осъден за средна телесна повреда.

"Преди извършване на престъплението осъденият се е опитал да го предотврати, като се е обадил на полицейските органи, за да поиска помощ, каквато не е получил", пише в мотивите за помилването му. От преписката става ясно, че наказанието е наложено от чуждестранен съд, като там това е възможният минимум, а в България - възможният максимум, без да има законова опция за коригиране на размера на присъдата.

"Единственият начин за проява на състрадание и милосърдие е използването на извънреден способ, какъвто е помилването, чрез който да се прояви хуманност и справедливост в конкретния случай", пишат от комисията по помилванията.


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Karcho преди 2 години
Ne locho da dadech vtori chans na nqkoi deto e napravil grechka dano se naychat i nai veche nesa kradci ili izmamnici a chofiral bez knichka
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на президента, пуска на свобода престъпници и ощетява държава с пари - поредни доказателства, че Румен е един обикновен чичка, на който по погрешка са му дали тази отговорност, да е президент.
21
6
 
6
 
! Отговори
Шико.. преди 2 години
Бре,тези комунисти много състрадателни били.Само 10 човека помилвали.Останалите затворници сигурно са много опасни за националната сигурност на Р.Б.
20
4
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
до анонимен 18
Тиква е от женски род. Нинова осъдена ли е вече , че да я помилват.
19
14
 
11
 
! Отговори
Слаб Радев преди 2 години
Почти забравихме за Носогодишната излагация на пзевдопрезидента Радев и пак ни го припомнят. Защо ?
18
9
 
7
 
! Отговори
ГУРЛЬО ПАРТИЕЦА..... преди 2 години
Тихо. да коминтират тук могат само ХОМОСОЦИАЛИСТИТЕ от БКП
17
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До интересно
А дали след 5-6 год. ще помилва тиквата !!

след 5-6 години никой няма да си спомня за клепоухия ***
16
10
 
7
 
! Отговори
мдаа преди 2 години
гербери бъдете спокойни , онова човече с гранотомета няма да бъде помилван
15
14
 
10
 
! Отговори
хм преди 2 години
До Пешо
*** ще викаш на цецо на тиквата , те са били полицаи
14
14
 
12
 
! Отговори
Пешо преди 2 години
Редно бе и *** да свърши нещо!
13
4
 
15
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
И поп Киро Гюндяев го помилва... - издърпа му ушите...
12
15
 
15
 
! Отговори
Беселина преди 2 години
Един и същи трол избълвал 13 коментара. Как не те е срам, жалък мазнико, дано се задавиш с жълтите стотинки! И дано си разбрал, че чекът от ул."Козяк" ще се позабави,старателен поплювко!
11
21
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев, какво става с отмяната на санкциите на руските ти началници?
10
32
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Навярно ще помилва и сина си - побойника.
Както и баща си, дето блъсна инвали...
9
21
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мисля че е грешка да се помилват. ..единия с наркотици другия с средна телесна..!!
8
34
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още двама осъдени са помилвани в края на 2018 г. от вицепрезидента Илияна Йотова, показват данните на Президентството. Така помилваните от началото на мандата на Румен Радев са вече 10 души

Еми помилва такива като него - престъпили закона. Защото той като плюе другите институция, работи против България.
И тези които е помилвал утре са на Централна гара да жепчийстват!
Толкова ли му е кух пъпешьо?
7
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
няма да бъдат опростени надвзети пенсии, майчински...които всъщност разни комисии са дали.пенсионери и майки не са бъркали сами в хазната..............но са опростени милиарди на зветан спасов, който сам си е вземал това, което хората са внасяли в банката му....., баневи,арабаджиеви......и т. н...................и т.н.
6
7
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А колко червени бандити милионери са помилвани пожизнено,без да влязат в съда,или са минали от там но без резултат като Масларова ,Бисеров, " хидроинженера",заменкаджията Сергей и......???
5
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Половината пребити въобще не си правят труда да ходят да ди изкарват медицинско и да се занимават с полицаи и съдилища. Загуба на време е, на побойниците им се разминава с глоба най-често. Именно заради това Ганьо благоговее пред разни нискочелести мутрагени. Закривайте я тая ***.
4
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В чужбината не упомената тук, минимална присъда за средна телесна повреда 6 години! У нас 3 години е максималната! Но комент. Сега ми става ясно защо сме мутренски рай. Наказателния ни кодекс е подигравка.