Евроизбори идват: ГЕРБ пред БСП, но разликата – под 2%

ДПС има шанс да заеме отново позицията на балансьор, смятат от "Сова Харис"
131
Евроизбори идват: ГЕРБ пред БСП, но разликата – под 2%
Снимка: Булфото

ГЕРБ води с по-малко от 2% пред БСП 3 месеца и половина преди изборите за европарламент, сочи социологическо проучване на "Сова Харис", проведено в периода 17-21 януари 2019 г. сред 985 български граждани.

Още по темата
На въпрос "За коя политическа сила ще гласувате за изборите за европейски парламент през май 2019 г.?", 20% отговарят ГЕРБ, 18.3% подкрепят БСП, а 5.3% - ДПС. "Атака" получава подкрепата на 1.7%, "Воля" - 1.6%, ДСБ - 1.4%, СДС - 1.1%. Под 1% подкрепа получават НФСБ (0.8%), АБВ (0.8%), ВМРО (0.7%) и "Да, България" (0.4%), сочат данните от проучването, което за първи път измерва евентуалното отделно явяване на Обединените патриоти на изборите.

4% от биха гласували за друга политическа сила, а 26.6% от анкетираните заявяват, че все още не са решили кого ще подкрепят на евровота.

Декларираната активност за гласуване (56%) съответства на поведението на избирателите при парламентарни избори. „Ако заявените в изследването нагласи се превърнат в реални гласове, тогава и ГЕРБ, и БСП ще получат по-голяма подкрепа от тази на изборите за български парламент. По-реалистично е да очакваме, че на предстоящите избори избирателната активност ще се ограничи до нивото на хората, които заявяват, че нямат колебания за своя избор и със сигурност ще гласуват“, отчита директорът на агенция "Сова Харис" Васил Тончев.

По думите му третата системна партия у нас – ДПС, в момента стои най-стабилно. "Разпадането на единството на Патриотите открива възможност Движението безпроблемно отново да вземе позицията на балансьор. Задачата пред ръководството на партията изглежда сравнително лесна – да успее да активира традиционните си гласоподаватели. Европейската проблематика като че ли все още е твърде далечна за симпатизантите на ДПС и от мотивацията за участие в изборите ще зависи какъв ще бъде броят на евродепутатите, излъчени от тази формация", отбелязва още Тончев.

Според него изключително сложна остава ситуацията относно шансовете на партиите, които имат достатъчна подкрепа (около и над 1%), за да имат претенции да се намесят в борбата за евродепутатско място. При очаквана активност от 40-45% би трябвало всички те да бъдат близо до бариерата за излъчване на евродепутат, но с малко под нея, посочи Тончев.

Според него при очертаващото се отделно явяване на Обединените патриоти гласовете на поддръжниците им ще се разделят почти поравно, с леко преимущество за партията на Волен Сидеров. "Трябва да имаме предвид и факта, че твърдото ядро на атакистите е по-голямо. Очаква се и партията да придобие международна легитимация в патриотичния сектор благодарение на сътрудничеството ѝ с партията на Николай Бареков и да привлече русофилски вот, което повишава шансовете за преодоляване на изборната бариера. За останалите два участника в управлението от малката коалиция ще бъде важно да привлекат нов трети партньор, който да се опита да заеме мястото на Атака", посочва Тончев.

Според него ако структурата на политическите предпочитания не претърпи големи промени в хода на предизборната борба, може да се предположи, че ГЕРБ и БСП ще получат по 6 евродепутатски места, а ДПС – 3 или 4. А борбата за оставащите 1 или 2 места ще се води от всички участници на политическата сцена.

Проучването засегна и въпросът кой според анкетираните е най-активният български евродепутат. Според данните през изминалия мандат най-забележимо се оказа присъствието в Европейския парламент на Сергей Станишев. Също така се откроява активната позиция и на Ангел Джамбазки.

За една трета от хората у нас най-значимо влияние и авторитет в Европа от българските политици има Бойко Борисов. Тази висока оценка премиерът е заслужил благодарение на успешното Европредседателство и на активната външнополитическа позиция през третия му управленски мандат. Според обществеността у нас вече е значителна и тежестта на президента като външнополитически фактор. Сергей Станишев също се откроява като български лидер в международен план. Водачката на опозицията Корнелия Нинова е посочена на 4то място, което показва, че засега нейното политическо присъствие преобладава вътре в страната. Открояват се още имената на Мария Габриел и Екатерина Захариева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
1
 
0
 
! Отговори
Друг анонимен преди 5 години
До АнонименАбе няма ли най-накрая да изчезнете от лицето на земята, долни ***? Имало мир и спокойствие! Мазни крадци, дебелокожи ***. Комунисти и уж репресирани от тях турци се прегръщаха на орлов мост, докато една година се прошмулваха през задния вход на парламента, докато хората протестираха пред загражденията. През това време ония лалугер-Сергей дава интервюта, фалират банки а червените дъртаци очакват благоденствие и завръщане на съветския съюз.
89
1
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До ????: Не изглежда да са едни и същи. Да си припомним Истанбулската конвенция. Ако зависеше от ГЕРБ и ДПС тя щеше да бъде приета и да учат децата ни на джендърство и трети пол. Успяхме да се спасим благодарение на БСП и Волен Сидеров, въпреки натиска отвън.Но трябва да си отваряме очите и в бъдеще. Идеолозите на джендърството съвсем не са се отказали. Затова и не е все едно кого избираме.
88
1
 
1
 
! Отговори
???? преди 5 години
За пореден път се оказва, че всички са едни и същи. Просто са разделени на два отбора. А, че "положението" продължава да е такова си зависи от хората. Какво значение има от коя партия си, щом си некомпетентен или усилено работиш единствено за "твоите" хора. За да имаме успех, трябва да сме единни, да се научим да приемаме различното мнение. Ние много обичаме да се псуваме един друг. Синьото и червеното много ни влияят. Разделяй и владей! само сте зубрили тази История в училище :)
87
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЛАСУВАШ ЗА БСП- ПОЛУЧАВАШ 2444% ИНФЛАЦИЯ 1995Г/1997Г И 34%ИНФЛАЦИЯ 2005/2007Г, 2018Г 2.1%- ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ГЕРБ- ИНФЛАЦИЯ 2.1%.- НЯМА ФЛАИРАНИ БАНКИ, ПРИ БСП- 13 ФАЛИРАНИ БАНКИ. ТОВА ПРИ ЧЕРВЕНИТЕ Е СПОРТ- ДА ЛИКВИДИРАШ И РАЗКОСТИШ.
86
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гласуваш за ГЕРБ, получаваш ДЕЛЯН + ЦВЕТАН!
85
6
 
0
 
! Отговори
до 89 преди 5 години
"Когато управляваха ДПС и БСП имаше мир и щастие в страната"Абсолютно е верно, но наред с това и приватизацията летеше с пълна сила, както и всякакъв вид кражби, например 2 мил лева за хидроинжинера Ахмедчо и тем подобни долни и нагли измами. Но няма значение това нали!? Всичко си беше мирно. Сега когато ви отрязват лапането малко по малко и ревете като заклани, защото трябва с честен труд да печелите. Нагло, по-нагло, на-нагло що е то? Ами комунист.
84
7
 
5
 
! Отговори
Бойкот преди 5 години
НЕ ГЛАСУВАЙТЕ ЗА НАТО И ЕС!!!ГЛАСУВАЙТЕ САМО ЗА ПУТИН И Русия!Гладуваш, ако гласуваш!!!!
83
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мир и щастие имаше за вас, питай българите в смесените райони.
82
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗА МАШИННО ГЛАСУВАНЕ!
81
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато управляваха ДПС и БСП имаше мир и щастие в страната,макар,че имаше и безработица, хората бяха по-свободни,медиите също,а сега е ад и диктатура,непрекъснато слушаме за репресирани хора и несигурна обстановка.Патриотите и АБВ се очаква да вземат повече проценти от тези натъкмистики горе.
80
2
 
5
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
До Гледна точкаАко Борисов 2 се беше хванал явно с ДПС,сега нямаше да има Борисов 3*.Затова го правят тихомълком.*Борисов 3 е сегашното,а ти говореше за предишното.
79
1
 
7
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
До Гледна точкаВ Европарламента влизат само ГЕРБ-7,БСП-6 и ДПС-4.Тука няма драма,по понятни причини.Обаче когато същото нещо се повтори при изборите за национален парламент,к'во става?ГЕРБ нямало да се коалира с ДПС....Че то и в момента ДПС е във властта!В "Онези" региони ГЕРБ са ги оставили да колят и бесят по свое усмотрение,а и в централната власт са им заделили нещичко!Много интересни времена идват-ГЕРБ без власт не може да диша,да ги видим сега!
78
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обединените патриоти изчезват!:)) То беше ясно, който се е хванал с Герб си заминава, питайте Реформаторския блок:)))
77
7
 
3
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Разбирам колко ви е акъла!В Борисов3, Борисов можеше да направи коалиция с ДПС вместо да подава оставка бе, пенкилери!
76
14
 
8
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
"ГЕРБ ще се хванат като удавник за сламка с ДПС... "Тук е бъкано с руски агенти!Борисов нееднократно е заявявал, че партиите с които НИКОГА няма да прави коалиция са БСП и ДПС, НИКОГА! Набийте си го в "умните" кратуни!
75
3
 
3
 
! Отговори
интерпретация ШАШ! преди 5 години
де-***-се-ту щяло отново да заеме позицията на балансьор! Какъв балансьор, пита се, може да бъде де-***-се-ту на избори за ЕП?! И тези се определят за професионалисти! Ах, недей, "Сова Харис"!
74
15
 
7
 
! Отговори
Бойкот на OLX преди 5 години
Лошото е, че като свалим ББ, ще дойте МЕКЕРЕТО НА ЦРУ - Цецо Ухото...
73
2
 
5
 
! Отговори
edin преди 5 години
До Поздрави от ЦРУ Да за слабия и некадърния винаги другите са виновни, иначе той е супер, няма равен.
72
15
 
8
 
! Отговори
Курнелия крепи Бойко преди 5 години
*** е спасението на Борисов. Докато тя иска властта Борисов е очевидно непоклатим...Не го ли разбрахте все още? Ха-ха-ха...Всички, които помагат на *** да се задържи на власт в БСП всъщност косвено подкрепят Бойко. Това е очевидно и се вижда отлично на всички избори...Падне ли *** от власт в БСП може и да има някакви шансове.
71
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако месец преди и след изборите, цветанов стои заключен и под ежесекундно наблюдение, герб ще имат два гласа, на бойко и сестра му, като вторият не е много сигурен.