Плевнелиев: Корупцията е най-големият нерешен проблем у нас

Трябва да се поиска оставката на Пламен Георгиев
8 апр 2019 14:30, Павел Гълъбов
225
Плевнелиев: Корупцията е най-големият нерешен проблем у нас
Снимка: архив "Булфото"

Има смисъл от днешното заседание на КСНС. Темата за справедливостта и корупцията е особено наболяла в обществото, така коментира пред БНР президентът Росен Плевнелиев (2012 -2017 г.) днешното събрание на Консултативния съвет по национална сигурност.

Още по темата

"Това е може би един от най-големите нерешени проблеми в обществото. За мен има един позитивен и един негативен сценарий", посочи още той.

"За лошия сценарий има доста предпоставки, аз се надявам днес да не се стигне до него. Лошият сценарий е да се политизира излишно, идват избори, и всяка една от политическите партии да изговори опорните си точки. Държавният глава, за съжаление, да продължи да се държи по едни популистки начин, сочейки всички други да казва – ето ги тези корумпираните, аз съм чист. Ето те са символ на системата, която не работи, аз съм извън системата – това, което той прави в продължение на 2 години и половина и което не създава предпоставки за институционално доверие. Част от негативния сценарий, за мен, е това, че политическите лидери днес ще говорят за някакъв нов закон. Отново за раздробяване на институцията, която самите те създадоха преди една година, за да се бори с корупцията. Това са изстрели в погрешната посока и ни връщат там, където сме били", каза още Плевнелиев и допълни:

"Проблемът с корупцията и решенията за него са много ясни, аз мога да изброя някои от тях и това е позитивният сценарий. При него трябва да има консенсус, трябва да има съгласие, аз не очаквам някой от политическите лидери днес да започне да поставя под въпрос борбата с корупцията, както и да не търси консенсус. Днес очаквам да бъде постигнато съгласие. Въпросът е върху какви работещи мерки ще се постигне това съгласие, като минимум трябва да се вземе оставката на председателя на Комисията за борба с корупцията (Пламен Георгиев - бел. ред.). Защото този председател на тази комисия, която трябва да бори корупцията, който по закон трябва да бъде юрист, най-малкото стана смешен в очите на обществото", посочи още той.

Плевнелиев очаква от Консултативния съвет: "Пълна прозрачност в действията от тук нататък. Зависи обаче от днешния Консултативен съвет за национална сигурност, където са всички лидери на парламентарни сили, всички важни институции в държавата да излязат при позитивния сценарий и да кажат – от тук нататък ние ще спазваме правилника за прозрачност и прогнозируемост на Народното събрание“.

"За да успее президентът, той трябва да има правилния план и правилния подход. За съжаление моето голямо притеснение, е, че президентът има по-скоро погрешния подход. Президентът Радев от 3 години не е стъпил в Народното събрание. Той се отнася крайно неуважително към народните представители. Още с речта, с която той се закле пред българския народ и в Конституцията, той буквално се отнесе по едни безобразен начин към народните представители, като им просъска - след две седмици вас няма да ви има“.

"Президентът Радев се държи по-скоро като популист, като човек, който се бори за любовта на народа, но неговият собствен рейтинг не е решение за проблемите в държавата. Слагам и Бойко Борисов в същата категория. За разлика от Радев, Борисов разсъждава институционално", коментира още Плевнелиев.


225
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
0
 
7
 
! Отговори
ined преди 1 година
На Банев жена му лъжеше за времето, той за всичко останало
137
0
 
12
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Нека го показват по-често,та да не стават повече такива изборни грешки,че е срамно.
136
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нима тоя е бил президент на България ??? Не съм забелязъл !!! Не си и спомням !!!
135
2
 
17
 
! Отговори
пенко преди 1 година
ТОЗИ КЛОУН Е ОБРАЛ СТОТИЦИ БЪЛГАРИ ,КОТО "ПРЕДПРИЕМАЧ" В ДОЙЧЛАНДЪТ ???
134
0
 
6
 
! Отговори
тя преди 1 година
А, защо ли !?
133
1
 
9
 
! Отговори
Виц преди 1 година
Банов коментира и заклеймява корупцията, като определя главния "виновник" за нея - настоящия президент!?!
132
1
 
15
 
! Отговори
Извън пътя преди 1 година
Има едно дърво. ДРЯН се нарича. И много хубави, много здрави тояги стават от него.
Идеални за комсомолски работници.
131
2
 
16
 
! Отговори
Шоколад преди 1 година
Кой коментира корупцията???
Как направи бизнеса си???
Някои опитвал ли е да накара Столична община да оправи инфраструктура в квартала му??? Мъка с години

А за господина се построиха мостове над околовръстното, направи се метро до бизнес парка му, софийска вода направи водопровод и канализация.

Това сигурно е станало, заради сините му очи???
130
1
 
10
 
! Отговори
мира преди 1 година
Ти на Мен аз на теб - основно правило на ГЕРБ вече 15 г
129
1
 
8
 
! Отговори
Един от изтока преди 1 година
Направете народа богат и всичко ще почне да си идва на мяст.
128
2
 
23
 
! Отговори
Роско Хибрида преди 1 година
Бойко е корумпиран, Цветанов е корумпиран и аз съм корумпиран и затова сме си приятелчета и всичко е точно
127
3
 
25
 
! Отговори
Данчо от Елин Пелин преди 1 година
Президента Радев ми става все по симпатичен,поради факта че е недолюбван от цялата тази корумпирана на власт върхушка и поради това че от време на време показва трезв мозък...
126
3
 
28
 
! Отговори
Таня Латинова преди 1 година
Преди не говореше за корупция...И факта че този корумпиран до мозъка на костите си българомразец и слуга на чужди интереси е на свобода говори че за момента корупцията е непобедима...
125
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТИХОМЪЛКОМ ДЕЛЯНЧО ДОБРЕВИЯ СИ КЮТКА ДЕПУТАТ, ДОКАТО ПРЕМИЕРИНОТ МЕНТОСВА, ЧЕ ГЕРБ ВИНАГИ МАХАЛО ЗАМЕСЕНИТЕ В СКАНДАЛИ. БИЛ СИ ОТТЕГЛИЛ ТИХИНКО ОСТАВКАТА. ЕТО ГО МОРАЛА НА ГРОБ.
124
1
 
17
 
! Отговори
Скептик преди 1 година
Сиреч, всичко други са го наредили по мед и масло, и сега изведнъж - нерешен проблем!
123
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Плевнелиев да каже още ли защитава олигарха-шоколадов бос Потрошенко в Киев и неофашистите от "Десен сектор" в Украйна, които убиват мирни руски деца и жени????
122
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този проблем ако беше решен ти щеше да си с доживотна присъда
121
7
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като президент Плевнелиев говореше често срещу олигарсите, но нито веднъж не спомена името и на един олигарх.
Брутален демагог!
120
4
 
18
 
! Отговори
Kiorsufra преди 1 година
A ti si nai goliamata gre6ka na prirodata v nai novata istoria na BG.
119
4
 
61
 
! Отговори
Въпрос преди 1 година
Росен като бивш президент няма какво друго да каже.Най - некъдърния и неадекватен президент на България .Това не е мое мнение ,това е факт .