Приеха го! Резнаха субсидиите на партиите до левче за глас

Предложението бе прието от ГЕРБ и Обединените патриоти
Обновена: 12 юни 2019 14:59 | 12 юни 2019 13:08, Камелия Цветанова
248
Приеха го! Резнаха субсидиите на партиите до левче за глас
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От 1 юли партиите ще получават само по левче за реален глас на изборите, вместо досегашните 11 лева по закон, които всъщност се оказаха 13,20 лв. заради грешка на финансовото министерство.

Така или иначе всички партии се ангажираха да върнат надвзетите суми.

Още по темата
Решението за драстичното орязване на парите за парламентарно представените политически сили взе мнозинството в парламента с промени на първо четене в бюджета за тази година.

Зад предложението, внесено от правителството, по инициатива лично на премиера Бойко Борисов, застанаха законотворците от ГЕРБ и Обединени патриоти.

90 от БСП и ДПС гласуваха против, защото според тях това е популизъм и демагогия.

Иначе дебатът премина под знака на взаимните критите между управляващи и опозиция в липса на самоцисциплина, неясни харчове и натрупани пари от лихви.

Соцдепутатът Драгомир Стойнев отсече, че левицата принципно иска да бъде намалено финансирането от държавата, но чак левче на глас, би означавало, че партиите няма да могат да функционират нормално.

"Това ще доведе до изчерпване на политическите партии, това е промяна на модела и по този начин се застрашава демокрацията, това е популистки начин да застрашите демокрацията", отсече той.

Според него преди да се вземе такова важно решение трябва да се направят консултации с политическите сили за оценка на въздействието му. "Така се прави цялото законодателство и заради това имаме ниско доверие в обществото, предлагаме да не се бърза, ще поканим всички политически сили между първо и второ четене на разговори", каза Стойнев.

Той предупреди, че България може да се окаже в ситуацията да е първата страна, в която партиите ще изчезнат и ще останат един или два субекта в политическото пространство.

"Няма друга държава, в която да се търси подобен начин на финансиране, каквото вие предлагате, така не се прави в политиката и не се взимат правилните решения, подхождате по този детински начин, това си е ваше право, но ние ще е противопоставим на това, защото води до диктатура", закани се червеният депутат.

Тома Биков от ГЕРБ обаче увери, че предложението е направено като са взети предвид всички рискове и припомни, че на референдума мнозинството българи гласуваха за намаляване на партийните субсидии. Според него вина за това имат политиците, защото не са обяснили на избирателите как и за какво партиите харчат парите от държавата.

"Хората гласуваха на референдума, може би не достатъчно информирано, но това е факт, остана усещането, че ГЕРБ пази субсидиите, а това не е така", каза той. Биков допълни, че голяма част от субсидиите отиват за предизборните кампании по медиите и депутатите не ги взимат на ръка.

Драгомир Стойнев обаче го попита колко пари получава като лихва ГЕРБ от това, че си държи субсидиите в банката. Отговорът на Биков беше, че ГЕРБ нямат партийна телевизия, която да издържа, каквато има БСП, и заради това парите на управляващите са в банка.
 
"Самодисциплинирайте си партията и се финансирайте нормално и по банков път, за да не се чудите след това къде са парите", обърна се Биков към депутатите от ляво.

Червеният Румен Генчев обвини ГЕРБ, че по същество иска да върнете член 1 от старата Конституция: "Вие да се финансирате от бизнеса, от избирателите, а кои са тези фирми, които ще кажат, че ще дадат пари на опозицията, нали те ще бъдат смачкани с бухалката".

Йордан Цонев от ДПС пък поиска пълна промяна на модела на финансиране и партиите въобще да не получат пари от държавата, а да се финансират от бизнеса и от избирателите. Според него основната вина за ситуацията сега носят политиците, защото не са обяснили на обществото как се харчат парите и защо е важно да има държавна субсидия.

"Ефектът от публичното финансиране е многопосочен, с него постепенно бяха затворени почти всички легални врати към бизнеса, беше забранено финансирането от юридически лица, скъсани са връзките официално, защото партиите от много години не получат никакви дарения от юридически лица и ако някой получава пари, те са извън закона, те са наказуеми и вероятно са корупция", каза той.

Освен това парите, които се получават от партиите, се харчели прозрачно, нивото на контрол върху разходите на партиите било възможно най-високото в държавата и в ЕС

"Сметната палата проверява за какво се харчат парите и ние трябваше да го обясним на обществото и на медиите. Парите се харчат прозрачно и Сметната парата, ако прецени, че парите не са изхарчени по предназначение, не ги признава като разход и НАП може да направи проверка на партиите като на стопански субект", допълни Цонев.

Той добави, че в Европа финансирането е публично, а ние сме член на ЕС и не трябва да променяме тази практика.

"Непрекъснато се говори лъжата, е в Германия получавали 1 евро на глас, но там има още два стълба на финансиране – фондации, на които общо бюджетът им е над половин милиард евро, една част от тях отиват за чужбина, но друга остава за партиите в Германия и третият стълб е, че директно от бюджета се финансират програми за нуждите на партиите, така че сумарно се дават много над 10 евро на глас", разясни депутатът от ДПС.


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
4
 
14
 
! Отговори
Банко преди 9 месеца
Пари им трябват да ходят на симпозиуми, банкети, да си правят телевизии, да ходят на Бузлуджа и тям подобни и да хранят сумати бамбуци в партийните централи. А ние това не го искаме. Казали сме им го. Точка.
191
13
 
8
 
! Отговори
Сата Н. преди 9 месеца
Не разбирам, защо Прецедентът не наложи вето?
Той не чува ли гласовете от БСП?
Иска олигарсите да изкупят политиката ли?
190
4
 
18
 
! Отговори
Сат преди 9 месеца
Mда...
Сега ще лъсне руското финансиране, като им проверят взел-дал в Сметната палата...
189
13
 
11
 
! Отговори
seira преди 9 месеца
ВНИМАНИЕ!

ОТВАРЯ СЕ ПЪТЯ КЪМ ДИКТАТУРА!
188
9
 
7
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 9 месеца
Браво ...Слави!
187
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това определено е добро решение. Партиите да се самофинансират от привържениците си. Да се грижат сами за демокрацията вътре в структурите си. Когато нямат достатъчно пари, за да си пропагандират идеите, значи нямат достатъчно привърженици, готови да застанат и финансово зад лидерите им.
А за това, кой каква партия ще си купи, ще дебне който трябва. Скоро очаквам и нов закон по темата.
Дано това сложи край на воеводите без дружина, перещи се с държавни субсидии.
186
8
 
26
 
! Отговори
Real преди 9 месеца
КРАЙ НА ПЛАТЕНИТЕ ЧЕРВЕНИ ТРОЛОВЕ БАБИЧКИ И ПЕНСИОНЕРИ ОТ БСП :)))))
185
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Катастрофата, с други думи, е неизбежна, след като от един момент нататък работата става напълно неуправляема. На върха на иглата се скупчват милиони дяволи под формата на нехайство, немарливост, некомпетентност и, нещо изключително важно! – на абсолютно безпочвената увереност, че иначе предвидимата трагедия ще ни се размине."
184
9
 
9
 
! Отговори
Я па я..! преди 9 месеца
Спокойно. Промяна ще има , но няма да бъде 1 лв. на глас. Ще бъде между 5 и 7 лв.Бойко така работи.
183
16
 
8
 
! Отговори
Време за промяна преди 9 месеца
БСП е единствената реална опозиция. Малките партии са само патерици на управляващите. БСП излъчи президент, получи два пъти повече депутати на парламентарните избори и един евродепутат повече на тези избори. Всички други парламентарни партии, в това число и ГЕРБ са загубили подкрепа. С пиар за държавна сметка и рязане на ленти в последната седмица Бойко успя да ги спаси и този път от загуба. Да видим докога.
182
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дори при татаво нямаше такъв едноличен режим.
181
13
 
20
 
! Отговори
2233 преди 9 месеца
Явно Тиквата е прибрал достатъчно пари и иска другите да се борят за властта без помощта на държавата.Като цяло всеки лев похарчен от политиците е откраднат от нас ,данъкоплатците.Ясно е и защо всичко се прави точно сега.Явно кухата пожарникарска глава е обзета от паника и се чуди как да не падне от коня.
180
15
 
6
 
! Отговори
А пембян? преди 9 месеца
До "Стратега от Мировяне": Пембян не те ли устройва? Или третополов? Гласувай за бившия член на БКП Бойко, халал да ти е. Но рейтинга му от доста време все клони надолу.
Всеки народ си заслужава у'правниците. Докато се гласува първосигнално по цвят, все ще сме на дъното.
179
14
 
7
 
! Отговори
Герб надолу преди 9 месеца
До "до стратег": Няма вечни управляващи и вечна опозиция. Някой може си мисли, че Бойко, един бивш охранител и полицай с пожарникарско образование ще управлява вечно, но тая няма да я бъде. Той самия сигурно вече си мисли кога ще си подава оставката, ама така, че след това пак да гласуват за него. Но времето му и това на крадливата гербаджийска дружинка край него изтича.
178
4
 
16
 
! Отговори
Стратега от Мировяне преди 9 месеца
До Стратег

Не знам на какви хапчета си, но са страшни! Успех с мисията невъзможна! Надявам се червен никога повече да не видя на власт у нас!
177
15
 
11
 
! Отговори
Нищо не е приключило преди 9 месеца
До 1122: За Бойко парите не са проблем - Цецо му е събрал достатъчно суджук за следващите избори. Като остави опозицията без субсидии се надява да спечели служебна победа. Както винаги - д'ребен бянкянски х'итрец.
В последната седмица преди изборите Бойко правеше пиар за държавна сметка, показваха го как реже ленти, в патакламата откри две вече открити фабрики. А за една минута ефирно време за партиен клип телевизиите искат 5000 лева, че и повече. Не им трябвали на партиите пари? Да, на ГЕРБ.
176
6
 
31
 
! Отговори
до стратег преди 9 месеца
БСП не могат да бъдат алтернатива на нищо. БСП няма да вземат избори.
175
7
 
17
 
! Отговори
до стратег преди 9 месеца
Бойко Борисов - БСП - 16:0 /Радев не беше победа на БСП, Радев беше победа на Радев/
174
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Със, или без субсидии - партиите са зависими. Ето защо по-добре без субсидии.
173
7
 
13
 
! Отговори
1122 преди 9 месеца
бърза сметка откъде да си докарат партиите пари
смятам за герб за месец .. 100 деп х 200 лв- 20 000 , 5 евродеп- х 1000 ле- 5000 лв , кметове - общински съветници , калинки, делянки, цецки по 10 лв - ето още 50 000
на година стават милион най малко. Да произвеждат суджук със собствена марка , бонбони / за изборите раздаваха такива с надпис ГЕРб/- значки шалчета, държавните имоти партиите ги дават под наем-гащи продават кафенета.. Е..нямали пари,айде бе а от всеки 30-40 % комисион??