Правилата за игри от хазартната комисия били в разрез със закона

Владислав Горанов отговори защо се е стигнало до различно тълкуване
Обновена: 19 юни 2020 20:09 | 19 юни 2020 18:15, Петя Славова
22

"Няколко организатори на лотарийни игри са включили в своите правила превратно тълкуване, като са решили, че игрите могат да се облагат не с 15% върху оборота, а с такси и комисионни. В нито един момент законът не е допускал подобно тълкуване", заяви по време на парламентарния контрол министърът на финансите Владислав Горанов.

Още по темата

 Пред депутатите той обясни защо се е стигнало до различно тълкуване на Закона за хазарта, нанесло щета в бюджета на стойност стотици милиони лева от страна на няколко хазартни оператори, предаде Bulgaria ON AIR.

"Комисията по хазарта още от 2014 г. е утвърждавала подобни правила за игри в разрез със закона и е допускала подобно прилагане на закона от някои хазартни оператори. В края на 2019 г. при мен дойде сигнал от организатори на хазартни игри за подобно неправилно прилагане на закона. Веднага възложих проверка на Държавната финансова инспекция, която установи разликата и некоректното прилагане на закона", обясни Горанов.

Финансовият министър обобщи, че въпросните такси, заедно с лихвите за забава, възлизат на около 700 млн. лева. Хазартните фирми пък са свързани с Васил Божков, който продължава да се намира в ОАЕ и да се укрива от родното правосъдие, което вече му повдигна 18 обвинения.

"Комисията по хазарта издаде актове за публични задължения, които бяха потвърдени от ВАС по отношение на предварителното изпълнение и предадени на НАП за предварително изпълнение. Върху имуществото на тези организатори са наложени запори с оглед на публичните държавни вземания", допълни още Горанов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
16 преди 3 години
Клош 17, няма такси в закона! Прочети закона! Какви 20% е плащал на ръка, като задълженията му са за 700 млн? Айде без лихвите да са 500 млн. Това ли е плащал на ръка? Сега се сети, че бил само акционер и от него не зависило. Плащали са по някаква измислена схема, онези от комисията и те са мезили и сега кой ми *** в гашите?
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен, к.15Не зная какво разбираш и какъв смисъл влагаш в думата "клошове" - такава в българския език няма. Такса 15% върху оборота е имало, имало е комисиони 20% - това мин.Горанов може и трябва да го обясни, още повече, че тези 20% са заплащани на определени хора. Така че освен членовете на Комисията по хазарта, обяснения би трябвало да даде и мин.Горанов, защото комисиона въху такса едва ли е законно. И къде са заприходявани тези комисиони?
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Г-н министър, не става въпрос за различно тълкуване, а може би за това, че членове на Комисията по хазарта не са устояли на шумоленето на едри банкноти. Не виждам как Божков ще бъде съден при положение,че е имало два варианта за заплащане на такси. Не може да бъде обвинен - той е използвал един от тях.Има една поговорка "Кьорав карти не играе".В.Б е достатъчно умен и хитър и не виждам как ВКС ще го осъди. Нека от СпП си напишат обвиненията. Мисля, че след СНС и АСНС, те във ВКС ще отпаднат.
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама че клошове са седнали да коментират тука! Статията прочетохте ли я? Няма такси има 15% върху оборота!Далаверите на БСП! Тръгнала по времето на Ореха, защото Кадиев забравил да ги включи в изброените и не плащали нищо. После се е натегнал уж да ги включи, ама те пък приели друго и написали хазартни игри всички!
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само Валери мисли за народа другото е ала-бала.Който е коментирал нещо друго годно *** и гнусно!!!
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доказано е че от хазарта печелят нашите хора...забогатяват от глупави наивни хора които си мислят че ще спечелят много пари)и държавата сега св лицето на герб дялкат с собствениците,като сте толкова праведни защо не забраните хазарта като в други държави
11
1
 
9
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
Един закон почне ли да се тълкува,значи е направен в услуга на управляващите!!!
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкостотин милиона още трябва да се окажат липсващи, за да ги забележи "портфейлът" на ББ? Или липсите трябва да са от кеш рекета, за да ги забележи?
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами нали тази комисия е под негово подчинение и той не знае какви правила тази комисия е утвърждавала,той нали е министър на финансите или .... глава,ааа,само търсят как да си измият ръцете и да изкарат некой друг виновен...
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом правилата на комисията са в разрез със закона, да плащат те пропуснатите данъци.
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хазарта включвал ли е лотарията ? Що за комисия дето не знае какво да тълкува, може би отново сте назначили калинки без публичен конкурс и прозрачност ?
6
0
 
7
 
! Отговори
M.I.C. преди 3 години
До 3 Е за фирмичките на Цеките говорим. Това са тези, които са "подали сигнала в края на 2019-та" до Влади Горанов. Явно Божков им е поискал и теда си вкарват "лептата" за политическия "съпорт" :)Аз друго не разбирам. Защо в закона има два начина да си плащаш данъците, ако се занимаваш с хазарт? - този на оборот и този на база такси. Та нали Герб са вкарали поправката за таксите. Няма обяснение, за това защо това, което е правил Божков, избирайки втория начин е незаконно. Тук се губе.
5
0
 
9
 
! Отговори
Георги преди 3 години
Нагло признание за некадърност на това управление !Ако не се беше получил раздора между Божков и Найденови колко още години щяха да минат,за да се разбере,че уж закона не се прилага?Или самият зако не е точно закон ?
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За тия, на които не им се четат празни политикански гербаждийски оправдания:Горанов казва, че държавата не си е свършила работата при проверката на съответните хазартаджии и събирането на задълженията от тях по закон. Дали това се дължи на корупция, административен мързел или чиста и проста некомпетентност, изводите очевидно са си за нас.
3
0
 
7
 
! Отговори
а цеките преди 3 години
А фирмичките на ЦЕКИТЕ, по каква ставка са плащали, някой попита ли го, щото може да излязат интересни неща, не ли?
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Намериха ли му на този откраднатите диаманти?
1
0
 
8
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 3 години
Защото Менда...