Влизаме в избори, няма как управляващите да са песимистични

Прогноза за 2021 г.: Какво ни очаква в политиката и икономиката
5 яну 2021 12:28, Анисия Иванова
23

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че влизаме в новата година с най-ниския дефицит и с най-ниския външен дълг в Европа. Според него България най-правилно управлява финансите, икономиката и здравните мерки по време на кризата.

Според политолога доц. Татяна Буруджиева влизаме в избори и не може да се очаква от управляваща партия да бъде песимистична.

"Втората причина за подобни констатации от страна на премиера е, че ни предстои да направим равносметка. Тепърва ще се отговаря какво е състояние, от което тръгваме да излизаме от кризата", заяви тя пред Bulgaria ON AIR.

Според нея основният проблем при младите са работните места, а при всички българи - трудовите доходи. Хората възприемат кризата в икономически аспект, смята тя.

Още по темата

"Голямата битка на тези избори ще бъде за това поле на интерпретация - как хората ще преценят кой може да им осигури по-добро икономическо развитие и възможности", изтъкна политологът и подчерта, че българите имат какво да пазят, а радикални промени са нежелателни.

"Хората ще се съгласят на промяна, ако видят, че ти си по-добър от другия политик. Започва грандиозна битка - да се отнемат привилегиите на по-възрастните, което престава да стимулира младите да се развиват. За какво трябва да се развиваш, като разликата между един доцент и един асистент е 100 лева? Същото е с пенсиите и осигуровките. Не може всяко правителство да осигурява пенсиите на тези, които не са работили", обясни доц. Буруджиева.

Тя прогнозира, че годината ще бъде много тежка от гледна точка на това, че няма да има кой да поеме истинската отговорност. По време на избори българската икономика и администрация били доказали, че спират да работят.
"Какво като макропоказателите изглеждат добре, след като бизнесът се оплаква, че не може да получи реална помощ? За мен е изненадващо, че според бизнеса най-ефективната мярка са мораториумите на банките. Ще се види истинската картина на разрухата от тази криза, когато приключи мораториумът", каза финансовият журналист Петър Илиев.

По думите му в студиото на "България сутрин", Бойко Борисов има с какво да се похвали - нещо реално, което да видиш и да пипнеш.

"Например влизането в ERM II. Само че го направиха по начин, по който създадоха такива ангажименти на България, че ние тепърва ще им плащаме цената - ангажиментите към Банковия съюз", подчерта Илиев.

Той е на мнение, че кризата е започнала преди да дойде Ковид-19 в България, а вирусът я е катализирал и я е докарал до екстремалност.

"Кризата беше общоевропейска. Свръхзадлъжнялостта е кризата на новото общество, от която то дълго време няма да излезе", убеден е финансовият журналист.

"Всичко зависи от отварянето на бизнесите. Имаме много малко ваксини, защото сме много малък процент на общия фон. Не стане ли ясно кога ще отворят икономиките, което зависи от това колко ефективна е ваксината, не може да се прогнозира нищо", настоя Петър Илиев.


23
Още от Политика
Радев започва консултации за парламентарни избори
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Нищо ново преди 1 седмица
До Анонимен 22: А в твоята глава даже и това няма. Имаш ли връзка с главния си мозък като ги пишеш тези глупости?
Какво ще стане с тези, които имат дългове към банките когато мораториумът приключи. Сърпове и чукове. Няма по-елементарни хора от гербаджийските тролове.
22
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ще се види истинската картина на разрухата от тази криза, когато приключи мораториумът", каза финансовият журналист Петър Илиев.

ма мноо пpocт тоя мисир бе! Главата му пълна със сърпове и чукове!
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Аз
От името на хилядите останали пез пари за коледните празници

хвани се на работа бе каскет, то само с тролене не става.
20
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Какво като макропоказателите изглеждат добре, след като бизнесът се оплаква, че не може да получи реална помощ?

кой бизнес ма другарко? Оплакват се крадливите мутри, дето нищо не са декларирали през 2019г и на базата на това не им дават помощи!
19
1
 
5
 
! Отговори
hahahaha преди 1 седмица
В Расия било хубаво, ами що не отидете да се уверите сами дали е така? Аз съм пътувал в Москва, Краснодар и Петербург. Трите града нямат нищо общо един с друг. Руснаците НЕ ЖИВЕЯТ генерално по-добре от българите. Имат си адски много проблеми и като цяло стандартът им на живот не е по-добър. Да, имат армия и ракети, ама кел файда.
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
16- НЕ НАМИ- РЕКЛАМИТЕ ПО ТВ НА СТОКИ КОИТО ИМА И ТУК СА В ПЪТИ ПО СКЪПИ, ИМА ОНЛАЙН БРОШУРИ, ИМА МАГАЗИНИ ЗА ХРАНИ- СТОКИТЕ ИМ СА КАТО ТУК, НЯКОИ МНОГО ПО СКЪПИ.
17
7
 
3
 
! Отговори
ГНУС преди 1 седмица
Платените герберастки политолози са плъзнали по всички медии! Така или иначе Март са пътници!
16
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 11
Я стига сте се правили на умни...........че КОЙ на Русия живее по минимална заплата??? Там например за 50000 рубли заплата и се мръщят! А случайно да знаете, че медицината е безплатна, образованието също, да не говорим за социалните надбевки за деца, за първородно дете майчински капитал около 7000 евро, да не говорим, че ако стане пожар или наводнение веднага им правят нови къщи и даже нови села! Бензина им е 50 цента, а цените им два пъти по-малки от нас и ВСИЧКО СИ Е РОДНО!!!
15
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 13
За гробаджиите сте прав!!!
14
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До malart 8
А ЗАЩО пък да не е БСП???? Коя партия може още да направи това? Разни първенюта, изскочили от разни шкафчета или намерени по пътя или завоите??? НАЛИ ЗА ДА СЕ ОПРАВЯТ НЕЩАТА ТРЯБВА КОМАНДА, ТРЯБВА ЕКИП, ТРЯБВА СЪЮЗ НА ЕДИНОМИШЛЕНИКИ!!!! Как може събириток от хора с най-различни възгледи за живота и управлението да вършат добри неща......ще бъдат като орел, рак и щука и НИЩО НЯМА ДА СВЪРШАТ!!!
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ще гласувам за всеки друг но Не и за БСП и ГЕРБ! Да си ходят вече!
12
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ГЕРБ си тръгва за винаги март! Няма да ви търпим борчето мутра да се прави на демократ! Лицемер е голям!
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Словянин- ОТВОРИ РОССТАТ И ВИЖ МИНИМАЛНА РАБОТНА ЗАПЛАТА ЗА РУСИЯ 2021 Е - 12792 РУБЛИ В БГ ЛЕВ- 276.93ЛВ- ПОЛЗВАЙ РОССТАТ, ЕВРОСТАТ, НСИ.
10
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
3- РОССТАТ ИНФЛАЦИЯ В РУСИЯ ЗА 2020Г- 4.9%, ИНФЛАЦИЯ В БГ ЗА 2020Г НСИ- 1,3%, ЗНАЧИ ТУК Е УПРАВЛЯВАНО ПО ДОБРЕ.
9
6
 
4
 
! Отговори
Словянин преди 1 седмица
Лъжите на форумците с промити от пребаналството на Холивуд мозъци са безкрай. Средната заплата в Русия е със 100 долара повече от Българско при два пъти по-ниски цени на газ, ток, бензин и данъци за сгради и смет и еднакви за храни. А минималната заплата в Русия е с 50 долара по-висока от Българско. За пръв път в историята си русите живеят по-добре от нас. А ние сме робослуги на западните банки и корпорации.
8
0
 
4
 
! Отговори
malart преди 1 седмица
Как ще разберете кое е алтернатива, ако не искате да я видите? И далеч не става въпрос за бсп
7
5
 
9
 
! Отговори
Диана преди 1 седмица
До Анонимен2
Ако няма алтернатива на ГЕРБ, всички трябва да гласуваме против БСП! Така като половин САЩ гласува не за Байдън, а против Тръмп, въпреки дори, че той им донесе толкова много подаръци...БСП съсипа страната и не трябва да допуснем това отново!
6
8
 
9
 
! Отговори
Аз преди 1 седмица
Благодарен съм на Българската висша администрация, че превърна тази прекрасна страна в скапана държава ! Остави хиляди без препитание и доходи, без никаква подкрепа ! Само заглавия и обещания за купища пари, пари подарени от европа за подпомагане на нуждаещи се , а раздадени и присвоени от разполагащите с тях ! От името на хилядите останали пез пари за коледните празници , заради управляващите ....ИДВАТ ИЗБОРИ...тогава ще ви се отблагодарим за заглавията и обещанията !!!
5
3
 
7
 
! Отговори
Диана преди 1 седмица
Кой ли им дава дипломи на такива политолози? Кой ли? Разбира се, отрепките на БСП, набутали се в науката по "възрастов" признак с привилегии...Трагедия!...Значи едновременно хората не ИСКАТ радикални промени, но ако си харесали политик щели да проискат - е, това и без да си политолог-доцент можеш да гои кажеш /и така и така и баба знае!/, а да не говорим, че пенсионерите са работели - как ще живеят иначе?-но политиците не са си гледали работата и по тяхна вина сега те са толкова зле платени...
4
2
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 1 седмица
оценката ще я дава следващото правителство какво е заварило какво има в
хазната и колко са умрели в пандемията