Католическият Раковски иска от Радев нова дата за изборите

На 4 април католическата общност празнува Великден
133
Католическият Раковски иска от Радев нова дата за изборите
Снимка: Dnes.bg, архив

Президентът Румен Радев да промени датата на изборите, защото на 4 април католическият свят празнува Великден. За това призова кметът на община Раковски Павел Гуджеров, където живее най-компактната католическа общност у нас

Кметът иска нова дата за вота, за да могат вярващите да имат един семеен, спокоен, тих и християнски Великден.

Още по темата

„Българският народен гений е казал: "Сто баби хилаво бебе!". Обикновено, преди да се вземе дадено решение следва, то да бъде премерено и последствията му да бъдат огледани от всички страни. Вземането на решение обаче следва да зависи единствено и само от човека, който го взима, а не от редица други съветници. За да изясня написването на този пост, е много важно също да отбележа, че Конституцията на Република България от 1991 г. (КРБ) въвежда свобода на религиозните вероизповедания.Тук ще си позволя да цитирам нашия национален герой В. Левски: „… една чиста и свята република, в която болгарин, турчин и евреин ще бъдат равни…“ След вчерашното решение, официализирано с указ на държавния глава, обаче се оказа, че в нашата чиста и свята република всички са равни, но има и някои „по-малко равни“, написа той в социаната мрежа Facebook.

„Тук ще си позволя една вметка още в началото на мандата си г-н Румен Радев се опита да скъса отношенията между православни и католици, като едва не вкара Република България в дипломатически скандал с Ватикана. Всички ние българи католици си спомняме за погрешно разчетения протокол. Тогава Н. Пр. Анселмо Гуидо Пекорари, апостолически нунций на Ватикана в България, ясно подчерта, че Ватикана никога не е писала в нито един нарочен документ, че НЕ иска православният клир да участва във визитата на Република България във Ватикана. Напротив, каза тогава нунцият, православните са наши братя. Очевидни, обаче никой от президентството не успя правилно да разчете протокола и за това визитата се осъществи без нито един представител на католическата църква в България и без нито един представил на клира на православната църква“, посочва кметът.

„Уважаеми г-н президент, ние, българите католици, най-много обичаме две неща: Бог и нашата държава. Никога едното не върви без другото. Никога не избираме едното от тези две неща. Никога не сме били поставяни пред избора Бог или държавата. Когато едно бебе се роди в българската католическа действителност то научава едновременно две неща: 1. Как да се моли от баба си и 2. Колко велика е нашата държава от дядо си. Така пораствайки детето се реализира като достоен християнин пазещ ценностите на държавата. Гражданин, какъвто го изисква църквата и християнин, какъвто го изисква държавата“, пише още Гуджеров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бий една телеграма на дедо Франтишек да си обуздае побеснелия кмет. И задължително отмени датата - не трябва да се обиждат хората. 9 май е компромисна дата - всеки гербер трябва е доволен.
114
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Г-н Радев, удовлетворете молбата им!На всеки се случва да засегне някого по невнимание - кажи сори и това е. Или: Пиши на Папата за мнение относно изригването на кмета на Раковски и да даде мнение - ако каже да преместим изборите, премести ги. А може и да посъветва католиците, че няма лошо да отделят 30-40 мин за гласуване. Папата е най-главният католик и неговото мнение е най-меродавно. Кмета на Раковски е никой в църковните дела.
113
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев оплесква всички свои задачи, но е много взискателен към работата на другите.
112
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев нали искаше да се създаде обстановка всички да могат да гласуват. А той избра дата, с която и обиди, и ще ограничи католици, протестанти, арменци и евреи. Браво Радев, браво Mунчо!!
111
0
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Рундю Грипенов е позор. Дай му да се кланя пред КГБ попа...
110
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я па тия.Една шепа хора и те искат да определят правилата.Като не искате да гласувате,много ви здраве.
109
2
 
4
 
! Отговори
Inatut преди 3 години
***: "гласът на българите от чужбина трябва да бъде чут", действие на ***- избори по западен великден.А честито!
108
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С избори на 4 април, Великден в много д-ви, се губят повечето гласове на българите в чужбина. Повечето пътуват до няколкото големи града с изборни секции!На празника никой няма да тръгне да пътува.Организацията ще е още по-трудна!А броенето! Часове/дни наред ангажименти на празник!(В България - също!)Те как гласуват? Кой има интерес да не гласуват?Някой не иска тези гласове!
107
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гуджеров, не насъсквай католиците и останалите хора едни срещу други. Имай страх от Бога си поне!
106
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Католико! Кмете! Денят на изборите е празник! С празнично настроение за половин час ще отидеш при урните и ще си пуснеш гласа. После кеф ти Великден, кеф ти да ядеш и да пиеш (все едно в това е същността на Великден), кеф ти децата да ги изведеш някъде (все едно друг ден не можеш да ги изведеш).
105
4
 
4
 
! Отговори
До тролската дружина преди 3 години
Никой на никого не отнема правото да гласува, стига сте писали г'лупости. Който иска да гласува, ще отиде, това, че празнува не му пречи да отдели половин час за гласуване. А и хора за комисии ще се намерят. Няма в България град или село, населено само от католици или само от арменци.Опорната ви точка, гербаджийски ***, е "всичко срещу президента Радев" но той има два пъти по-висок рейтинг от бат'ви Бойко. Така че не се презорвайте.
104
5
 
4
 
! Отговори
Светска държава преди 3 години
сме и не трябва да се съобразяваме с църквата. И църквата е отделена от държавата. Католиците са 50000 с децата, така че като се махнат остават половината. Едно нищожно количество.
103
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да насрочи дата за изборите и да прочете новогодишно СЛОВО са работа на ПРЕЗИДЕНТА! Еееех много се работи и много консултантски услуги и накрая....ПРЕГРЯВАНЕ И ОС ИРА НЕ!ЗА НИЩО НЕ СТАВА! НЕКАДЪРНИК ОБГРАДЕН ОТ НЕКАДЪРНИЦИ!НЯМАМ ЖЕЛАНИЕ ДА ГО ОБИЖДАМ, САМО КОНСТАТАЦИИ! ЗА УЧИЛИЩНАТА ВАКАНЦИЯ МОЙ КОЛЕГИ ПЛАНУВАХА ОТПУСК ПО 5 ДНИ ОЩЕ НОЕМВРИ ЗА ТОЗИ АПРИЛ! АМА ПРЕЗИДЕНТА НЕ Е ВОДИЛ ДЕЦАТА СИ ДА ЗНАЕ КАКВО ПРАВЯТ РОДИТЕЛИТЕ ПРЕЗ ВАКАНЦИИТЕ!САМО ДА НЕ МИ КАЖЕТЕ, ЧЕ СЛУЖИЛ НА РОДИНАТА!
102
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ех Радев,Радев.......не е това пътят!
101
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само и само да се защити решение на РР, умни хора говорят недомислици.В ОБЩНОСТТА НА КАТОЛИЦИТЕ ЦЕЛИ НАСЕЛЕНИ МЕСТА СА ОТ КАТОЛИЦИ, КОЙ ЩЕ СТАНЕ ЧЛЕН НА КОМИСИЯТА? КЪДЕТО Е СМЕСЕНО НАСЕЛЕНИЕТО НЯМА ПРОБЛЕМ ДА СЕ НАПРАВИ КОМИСИИТЕ ОТ ПРАВОСЛАВНИ, НО ПАК Е ДИСКРИМИНАЦИЯ. БАБИКЯН ПРЕДИ ВСИЧКО Е ИЗМИКЯРИН КОМУНИСТ ,А ПОСЛЕ АРМЕНЕЦ!
100
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гласуването в България е задължително по закон!Така,че курбани,великдени,банкети...след това.
99
4
 
10
 
! Отговори
Грозна и тъпа преди 3 години
А защо не поговорим за ваканцията на учениците. Децата заради тоя онлайн и всичко затворено не са мърдали от вкъщи. Цялото семейство искаме да отидем някъде, я на планина, я при баби ако е безопасно. Но не, трябва да стоим да гласуваме, защото българските деца кучетата да ги ядат. Но какво ли да искам от мъж изоставил децата си, че да гони фусти. Нищо, очевидно!
98
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Питам се Бабикян дали е доволен, че арменците им се отнема правото на глас? Г-н Бабикян, арменците също празнуват на тази дата! Сега ти и тройчицата ще излезете ли да мяткате яйца по президентството, че очевидно някой е в коалиция с ДПС?! Или ще си замълчите, понеже имате принципи и не скачате срещу тия дето ви плащат?
97
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички българи в чужбина ще бъдат затруднени с предвижването по празника да не говорим, че много от тях имат приятели и семейства католици, които харесват България! Но какво му пука на юмручко за това? Той никога не е бил президент на всички българи, винаги е обслужвал комунистите и депесарите. Сега просто го доказа!
96
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
107 ако беше курбан байрам същото ли щеше да кажеш? Само питам