Експерти: Сигналите на политическите елити са противоречиви

Само Слави има възможност да направи кабинет
13 апр 2021 22:50, Нели Христова
18

Президентът Румен Радев свиква първото заседание на 45-ото Народно събрание в четвъртък. Има ли шанс за кабинет? Какви компромиси ще се наложи да направят партиите, за да постигнат консенсус?

"Все повече нарастват шансовете да има правителство от този парламент. С чий мандат - не се знае. Това се случва под натиска на общественото мнение, формират се нагласи колко е важно да имаме правителство. ГЕРБ ще предложат правителство. Това ще бъде кабинет сянка, може да бъде коректив, но и яростен критик", каза политологът Цветанка Андреева.

"Сигналите на политическите елити са противоречиви. Преди изборите имаше противопоставяне, а в момента с едно изключение, всички кротуват. Слави кротува най-много", заяви експертът по комуникации доц. Александър Христов  в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той допълни, че същественият проблем при едно такова мълчание е, че поражда слухове, както и че е време Трифонов и партията му да говорят.

"Единствено Слави има възможност да направи кабинет. ГЕРБ имат потенциал, но нямат политическата възможност в момента", подчерта Андреева.

По думите ѝ, ако от ИТН върнат мандата и не направят правителство, ще излязат с някаква атрактивна теза. Тя акцентира върху това, че от партията попадат в собствения си капан - популизма. Андреева допълни, че в момента имаме силни лидерски образи - Борисов, Радев, Трифонов.

"В тази ситуация консенсус ще има. Ще видим отстъпления от някои принципи. Ние носим бремето на историческия компромис. Много е важно от сега нататък да видим как ще бъдат обяснени нещата", подчерта доц. Христов в студиото на "Денят ON AIR".

Андреева изрази опасения, че ситуацията в момента е кризисна, както и че се изискват нестандартни ходове и има вероятност Радев да подкрепи "Демократична България".

"В момента, в който удряш по ГЕРБ, удряш по цялата политическа система", допълни тя.

"Борисов даде добри заявки дори с това, че се оттегли от депутатския стол. Той показа, че няма страх от промени и ГЕРБ трябва да ги направи", заяви още политологът.


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
До ЧАКАМЕ ОБЕЩАНОТО преди 1 месец
Растеж на заплатите не помня да са обещавали на протестите. Те обясняваха причините за ниските ни заплати. Затва трябва първо да се изпълнт исканията на протестиращите за реформи в съдебната и здравната система, да се направи подробна ревизия за усвоените досега еврофондове и държавните поръчки, както и задлъжнялостта на държавата ни. През това време всики ние ще трябва да запретнем ръкави да работим здравата.
12
0
 
4
 
! Отговори
ЧАКАМЕ ОБЕЩАНОТО преди 1 месец
ЧАЛГАРЯТ ДА СИ СТЪПВА НА КРАКАТА, ПИЯНИЯТ ТОШКО ДА СПРАТ ДА ГО ПОКАЗВАТ, ЗАЩОТО НИЕ СИ ЧАКАМЕ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ДОХОДИ, КОИТО ВСИЧКИ ОТ ПРОТЕСТА НИ ОБЕЩАВАХА- АКО НЕ ЗНАЧИ ВСИЧКИ СА БИЛЕ ИЗЛЪГАНИ-ДАВАЙТЕ ИЛИ ВИ ИЗМИТАМЕ, А ЛЕТНИТЕ ПРОТЕСТИ ЩЕ ВИ СЕ СТОРЯТ СКРОМЕН ЛЕТЕН БРИЗ...ЧАКАМЕ ОБЕЩАНИТЕ ОГРОМНИ ДОХОДИ, С КОИТО БГ НЯМА ДА Е ПОСЛЕДНА В ЕС, ОЩЕ МАЛКО И ПОСЛЕ ИЗЧАГЪРТВАМЕ...
11
0
 
4
 
! Отговори
Изнервен преди 1 месец
Стига с това фамилиарно Слави!!! Казва се Станислав Трифонов.
10
0
 
2
 
! Отговори
Все тая! преди 1 месец
Какъвто и кабинет да съставят путинистите, този кабинет ще просъществува до онзи момент, когато световни събития ще го разтурят. Руските шпиони в България са бита карта и бедна е фантазията им за онова което ги очаква. Джозеф Байдън не се шегува...
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То освен възможност се иска и капацитет.
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За съжаление ще принесат по.рно.графията си в новия паркамент.Другарката.Капоп от маините агресорки на служба при кукловодите вече се скарала с Нанков за разпределение на местата в НС.Тези които ще гонят " мутрите" да са отпред,а най голямата партия отзад.Т.е. нямат намерение да работят,а да произвеждат деструктивни сценки и то тези които са баш ду.пе и гащи с мутрите.
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И кво,за чакаме Славун да реши социалната,здравната и икономическата криза,че и да ликвидира пандемията.А може би да " ликвидира " и спец прокуратурата,дето пречи на босовете.А той пък сега ковиден ,това онова,скрит покрит.Или Ристю Македонски Илинденски?Славуна има в състава начинаещ адвокат по британско право,коренно различно от българското,но завършил " кембридж".И някаква неизвесна " туристка" от САЩ,нови юпита на някой си.Нагласени хора и нагласена политика ни очаква!
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Андреева изрази опасения, че ситуацията в момента е кризисна-Не помня кога не е било криза след 1989 г. Все си е криза и не се вижда края който ще донесе щастие.
5
1
 
5
 
! Отговори
Подлеций преди 1 месец
В историята има няколко случая когато политически клоуни са били начело на държавите. Императорът Нерон е бил посредствен държавник но е правил многократни опити да се изявява като артист. Дори когато застава пред меча на екзекутора си той заявил: Жалко, светът губи такъв велик актьор.Роналд Рейгън: трето класен актьор и подреден политик. Също като Нерон се заблжждава,че е унищожил комунизма.Слави Трифонов: полуграмотен ***. Ниско ерудиран популист. Дори и няма артистичен талант.
4
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Що бе, на крадецът няма ли да му се отвори парашутът?
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Единствено СлаФчо НЕ може да направи кабинет...Може да разказва вицове и донякъде да пее (блее)...И толкова. Евентуално може да стане и кмет на някое западнало селце.
2
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз мисля ,че в името на националния интерес всички партии ще си подадат ръка и ще тръгнат задружно към Голямата Мазна Баница, заджуркана от ЕС.....Лойко ще го бият през ръцете, щото е свикнал да грабне цялата баница и да търти с Жипката...
1
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Слави е нов в политиката отговорността пада на старите политици дето ни докараха дотам Слави да съставя кабинет. Щом само Слави може, другите са длъжни да подадат оставки, за какво са ни такива политици дето нищо не могат. Да върнат и субсидиите.